علی لطفی ‌پور، ‌شنبه در گفت‌ و گو با خبرنگار ایرنا ادامه داد: پرونده‌ ثبت قلعه گبری در اسفند 1396 با همکاری جمعی از دوستداران میراث فرهنگی این شهرستان تکمیل شد و در اردیبهشت 1397 برای پیشنهاد ثبت در فهرست آثار ملی به شورای ثبت آثار ارسال خواهد شد.
قلعه معروف به گبری از قلعه های مربوط به اواخر ساسانی و اوایل اسلامی در شهرستان جهرم است که در جبهه جنوبی شهر جهرم در کوهی مشرف به شهر و در پشت غار سنگ‌ شکن(بزرگترین غار دست ساز ایران) قرار گرفته است.
ساختار قلعه گبری به عنوان یک قلعه مسکونی با ویژگی‌های دفاعی شناخته می شود.
در این قلعه یک چاه سنگی با عمق نامشخص، 2 حوضچه‌ تصفیه آب، 3برکه‌ مشهود، یک دیوار سنگ‌ چین سراسری در جبهه جنوبی، سنگ آسیاب ناتمام، تعدادی علائم کنده ‌کاری بر سنگ و آبراهه‌ های کوچک وجود دارد.
اولین و شاخص‌ ترین اثر مشهود در قلعه گبری، ساختار دو ستون آجری برافراشته برسر چاه دستکند عظیمی است که در بالا دارای عرض تقریبی 260 سانتی‌متر است و در ارتفاعات مختلف عرض‌های متفاوتی دارد همچنین در بین اهالی در مورد عمق زیاد این چاه روایات مختلفی وجود دارد.
فضاهای معماری گسترده‌ای نیز در سطح قلعه در حد پی باقی مانده است که بزرگترین آنها معروف به شاه ‌نشین است. این فضا تقریباً در بالاترین قسمت و مشرف به دره و راه دسترسی ساخته شده است.
از جمله ویژگی‌های این قلعه وجود حوضچه‌های تصفیه‌ آب است که در کمتر قلعه‌ای دیده شده است. ساکنین با این حوضچه‌ها، آب باران را تصفیه و به چاه سنگی هدایت می‌کرده‌اند.
جهرم در 193 کیلومتری جنوب شرقی شیراز است.
9254 / 1876
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.