در این یادداشت به قلم 'حمید مقدس فرد' آمده است: درچند سال گذشته مخالفان خصوصی سازی مدرسه های دولتی درباره کارآمدی پس ازخصوصی سازی جدل کرده اند. ولی مساله اصلی این است که خصوصی سازی این مدرسه ها به طبقاتی شدن آموزش دامن می زند و مدرسه را به کارکردهای ضد آموزشی درمی آورد.
به جز اینکه خصوصی سازی آموزش درقالب مدارس غیرانتفاعی با نص قانون اساسی که براساس آن آموزش باید رایگان باشد درتضاد بوده است.
موج تازه خصوصی سازی هم به جزمساله کارآمدی با قانون درتضاد و کاری غیرقانونی است. هردوبخش این مساله یعنی کارآمدی وقانونی نبودن شامل ساختارهای موازی درآموزشگاه های خصوصی هم شده واعتبار آموزش رسمی مدرسه ای را تهدید کرده است.
برای نمونه درسیستم آموزش دبیرستانی سیستم پیشین آموزش عمومی ، سال پیش دانشگاهی برای دانش آموزان وآموزگاران زجردهنده شده بود چون یک رقیب جدی به نام آموزشگاه ( یا شرکت ) خصوصی و معلم و تدریس خصوصی ، برخوردارازرانت های پیدا وپنهان آن سال را بی معنی کرده بود.
این رقیب وجایگزین شدن آن به جای مدرسه ، دستاورد بی تدبیری کسانی بوده که برنامه های پرازتضاد و ناهماهنگی را به آموزش کشور تحمیل کرده و آن را خصوصی سازی کرده اند.
جالب است که حتی دانش آموزان پیش دانشگاهی در دبیرستان های غیر انتفاعی هم کلاس هایشان را جدی نمی گیرند وهمچنان به آموزشگاه ها و کلاس های خصوصی می روند.
این پدیده که ازسالهای نخست دبیرستان فراگیرترشده و اگر دوام یابد چه بسا درسه ساله دوم نیز وضع پیش دانشگاهی گذشته تکرارشود.
این درحالی است که می گویند 55درصد پرسشهای کنکور ازاین دوره است. سود این وضع را آموزشگاه های خصوصی می برند و زیانش سهم دانش آموزانی می شود که با دوپینگ تست و آموزش خصوصی یابدون آن وارد دانشگاه شده اند و شمار چشمگیری ازآنان دیگر انگیزه یاد گیری و ابتکار ندارند. به این دلیل که خسته اند و بیشتر به خاطر بی اعتبار شدن سیستم آموزش رسمی وهم به این علت که دانشگاه ها نیز دبیرستانیزه شده اند و همان روشهای غلط حفظ درسها و نمره دادن درآنهاهم رواج دارد . یک رفرم می تواند تا اندازه ای این نارسایی ها راکاهش دهد.
این که درگام نخست، آموزشگاه های خصوصی را وادار به هماهنگی با آموزش رسمی کنند. چون ناهماهنگی آنها یکی ازمنابع اصلی استرس دردانش آموزان است که بازدهی آموزش رسمی را کاهش داده است. برای ازمیان بردن این استرس و افزایش بازدهی به رفرم های اساسی تری نیازاست که مهمترینشان واگذاشتن روش تست است. یعنی همان چیزی که فلسفه وجودی آموزشگاه های خصوصی را می سازد. چون آنها دراصل برای یاد دادن تست سرهم بندی شده اند و دانش آموزان درآنها به جای یاد گرفتن مفاهیم ،تست ها را ازحفظ می کنند که بدل مفاهیمند. چیزی که می تواند آهسته و بی صدا از آموزش رسمی هم بدلی سازی کند مگرآنکه سیستم این آموزش را اززیربنا اصلاح کنند.
اصلاح زیربنایی هم بازگشت به اصل رایگان بودن آموزش و کنارگذاشتن خصوصی سازی همراه با اصلاح روش های آموزش و کنارگذاشتن روش تست و حذف یا دست کم کنترل و هماهنگ سازی شرکت - آموزشگاه های خصوصی با آموزش رسمی است تا این آموزش را ازخطر بدلی شدن دورکند.
6114/ 2027
دریافت: علی اکبر خرامش ** انتشاردهنده: سیداحمد نجفی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.