هرچند اراده و عزم مدیران دولت در زمینه تحقق سهم 30 درصدی بانوان از مناصب مدیریتی است، اما آمارها نشان می دهد که با وجود برنامه دولت، این امر در سطح کشور به میزان یک سوم برنامه اعلامی نیز تحقق نیافته است.
به عنوان نمونه، تاکنون هفت درصد از مناصب مدیریتی استان فارس به بانوان اختصاص یافته و برای رسیدن به چشم انداز ترسیم شده، راه زیادی درپیش است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی استان فارس با هدف بررسی وضعیت کنونی تحقق سیاست و برنامه کاری دولت در حوزه زنان در این استان میزگردی تخصصی با حضور فعالان و صاحب نظران این حوزه برگزار کرد.
در این میزگرد تاکید شد که برنامه ریزی های تکمیلی در کنار نظارت و ارزشیابی مدیران دستگاه ها در قبال عمل به این برنامه دولت و لزوم پاسخگو بودن مدیران در سطوح مختلف در این زمینه می تواند تحقق سهم 30 درصدی بانوان از مناصب مدیریتی را جامه عمل بپوشاند.
** رسانه ها مطالبه گری کنند
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری فارس در این میزگرد گفت: در حوزه زنان نیاز به اطلاعرسانی بیشتری است؛ زیرا زنان در حوزههای مختلف، ازجمله حوزههای مدیریتی بسیار پرتلاش هستند و فعالیتهای متعددی انجام میدهند؛ اما اطلاعرسانیها پراکنده است.
سیده معصومه دستغیب افزود: بخش عمده این فعالیتها در شهرستانها صورت میگیرد و رسانهها در این زمینه نقش هدایتگری و روشنگری این فعالیتها را دارند.
وی با بیان اینکه امید و چشمانداز روشنی در بین بانوان وجود دارد، اظهار داشت: به نظر میرسد خبرگزاری ایرنا باعنوان خبرگزاری رسمی دولت باید به صورت ویژه به مسائل زنان استان فارس بنگرد و به موضوعاتی بپردازد که در حوزه زنان ایجاد نگرانی و تشویش میکند.
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری فارس گفتوگو، تعامل و حتی پرداختن به نگاه مردان به مسائل مختلف حوزه زنان را راهکاری برای فرهنگسازی و رفع موانع پیش روی بانوان دانست.
وی بیان داشت: خوشبختانه دولت تدبیر و امید از ابتدا نگرش خوبی به حوزه زنان و خانواده داشت و دفتر بانوان و خانواده از ابتدای دولت یازدهم شکل گرفت که البته حاصل تلاشهایی بود که از قبل صورت گرفته بود.
دستغیب با اشاره به اینکه پیش از این دفتر امور بانوان باعنوان جایگاه مشاورهای شناخته میشود، ادامه داد:امروز با تغییران صورتگرفته انتظارات از این دفتر بیشتر است؛ اما شرح وظایف و امکانات نسبت به گذشته تغییری نکرده است.
وی با انتقاد از اینکه کمترین بودجهای که در این دولت تصویب شده، به دفتر امور بانوان و خانواده مربوط است، افزود: شاید زمانی که باعنوان مشاور امور بانوان شناخته میشدیم، بودجههای بیشتری در اختیار این واحد قرار میگرفت؛ اما امروز آنچه به صورت رسمی به این حوزه تعلق میگیرد، از سوی معاونت زنان ریاست جمهوری پرداخت میشود.
دستغیب درخصوص وضعیت تحقق سهم 30درصدی زنان در پستهای مدیریتی که در شورای عالی اداری کشور تصویب شده است، گفت:این موضوع در استان فارس به تمام سازمانها اطلاعرسانی شده است و در کارگروه بانوان و خانواده نیز مطرح شد که بر اساس مدیران موظفاند هر دو ماه یک بار باید اطلاع دهند که چه تعداد از پستهای مدیریتی را به زنان اختصاص دادهاند.
وی ادامه داد: این مساله در شورای برنامهریزی استان نیز مصوب شده است و از سوی معاونت پشتیبانی و معاونت توسعه منابع انسانی استانداری پیگیری میشود و مدیران موظفاند در این باره پاسخ دهند.
دستغیب با تأکید بر اینکه این موضوع در دستور کار استاندار فارس است، بیان داشت: در این راستا عملکرد همه مدیران هر چهار ماه یکبار توسط معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس بررسی میشود.
** سهم زنان از مناسب مدیریتی فارس تنها 7درصد است
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس بیان داشت در کل استان فارس، از سهمیه 30درصدی تعیین شده، حدود 7درصد تحقق یافته است.
وی تاکید کرد: این 7درصد تنها مربوط به 50 دستگاه اجرایی است و تعدادی از دستگاههای اجرایی به استانداری پاسخی در این زمینه ندادهاند و شاید اگر همه دستگاههای اجرایی مقید به پاسخگویی باشند، درصد بهتری محقق شود.
دستغیب به این موضوع نیز اشاره که تنها بانوانی که در پستهای مدیریتی ارشد، میانی و پایه باشند و قدرت تصمیمگیری و بودجهریزی در سازمانها دارند، در زمره این 30درصد قرار میگیرند.
این مقام مسئول اعلام کرد: درحال حاضر از 545 مدیر میانی در استان فارس، 42 نفر زن هستند و 503 نفر مردان هستند به عبارت دیگر سهم زنان در پستهای مدیریت میانی 7.7 است که با 30درصد تعیینشده فاصله بسیاری دارد.
دستغیب تشریح کرد: در حال حاضر دو معاون زن در فرمانداری فسا و پنج بخشدار زن در کل استان فارس فعالیت میکنند؛ همچنین سه مدیر کل در استانداری و یک مدیرکل در بیرون از استانداری خدمت میکنند که در سطوح میانی تصمیمگیرندهاند.
وی بیان داشت: انتظار داریم به این موضوع خارج از بخشنامه و فارغ از نگاه خشک توجه شود؛ زیرا موضوعی است که هم باید قوانین را درباره آن در نظر گرفت و هم نیاز به فرهنگسازی دارد.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس ابراز داشت: اینکه دولت به شکل دستوری به تمام مدیران ابلاغ کند، به تنهایی اکتفا نمیکند و تجربه نشان داده باید در کنار این دستور اجرایی برنامهریزی های متعدد، آموزش و نظارت و ارزیابی صورت گیرد.
** مدیران باید پاسخگو باشند
وی با بیان اینکه باید برنامهریزی کلی از سوی دولت صورت گیرد، بیان داشت: در بعد نظارتی نیز باید مشخص شود که چه تعداد از مدیران به این موضوع توجه داشتهاند و مدیرانی که بی اعتنا هستند، مواخذه شوند که چرا به یکی از دستورات دولت بیتوجه بودهاند.
دستغیب همچنین به تلاشهای صورت گرفته برای شناسایی زنان توانمند دستگاه ها و معرفی آنان به مدیران در حوزههای مختلف اشاره کرد؛ اما تاکید کرد که هنوز باید فعالیتهای وسیعتر و گستردهتری در این خصوص رخ دهد.
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری فارس ابراز داشت: آمار ارائه شده صرفا در حوزه پستهای تصمیمگیرنده است؛ درحالیکه حضور زنان در جایگاه های مختلفی همچون روابطعمومیها و کارشناسان مسئول ادارت بسیار شایان توجه است؛ اما آنچه اهمیت دارد مشارکت آنان در تصمیمگیریها و پستهای مدیریتی است.
وی بیان داشت: مدیران همچنان به گزینش زنان پایبند نیستند و به ضرورت موضوع پی نبردهاند. در این زمینه ایجاد تفاهم و درک عمومی بین مدیران جامعه و بانوان برای رسیدن به این اصل مهم انتخاب زنان به نفع جامعه است، اهمیت دارد.
این مقام مسئول عنوان کرد: در این باره نیازمند کار فرهنگی عمیق هستیم که باید با برگزاری دورههای مختلف آموزشی صورت گیرد و براساس آن اثربخشی حضور زنان در پستهای مدیریتی تبیین شود.
دستغیب خاطرنشان کرد: برخی مدیران از انتخاب زنان به عنوان مدیر میانی باعنوان برگ موفقیت یاد میکنند؛ درحالیکه این آنچنان موفقیتی نیست مهم این است که بتوانند از زنان متخصص در پستهای مختلف دعوت کنند و از علم و دانش آنان بهره گیرند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس افزود: امروز یکی از افتخارات ما این است که 60درصد از دختران به دانشگاهها راه یافتهاند و در حوزههای تخصصی هیچ مشکلی نداریم؛ اما از این افراد در پستهای مدیریتی و کارگروههای تخصصی و شوراها دعوت نمیکنیم.
وی اظهار داشت: یکی دیگر از مشکلات این است که هنوز زنان توانمند به این موضوع آگاه نشدهاند که جامعه نیازمند حضور اثربخش و هدفمند آنان است که باید در این زمینه نیز به آنان آموزش داد.
دستغیب همچنین به نگرش زنان به یکدیگر اشاره کرد و گفت: زنان حضور یکدیگر را در عرصه های مدیریتی پذیرفتهاند و همدیگر را تشویق میکنند؛ اگرچه مشکلات و موانع زنان مدیر بسیار زیاد است و زمانی که آنها در کنار هم به گفت و گو می نشینند ممکن است بیش از آنکه از خوبیها و فواید صحبت کنند از مشکلات صحبت کنند که این انعکاس منفی گاه بر انگیزه سایر بانوان تاثیر می گذارد.
** بستر هماندیشی زنان فراهم شود
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس پیشنهاد کرد بودجههایی برای نشستهای تخصصی مدیران زن اختصاص داده شود تا آنها بتوانند راهکارهایی عملیاتی برای تقویت جایگاه خود و دیگر زنان بیابند.
وی بیان داشت: گرچه بسیار خوشحال هستیم که زنان مدیر انتخاب میشوند و مسیر را برای معرفی دیگر بانوان تسهیل میکنیم؛ همچنان بسیاری از زنان در عرصههای مدیریتی با مشکلات جدی مواجه هستند و به آن ها به دیده شک و تردید نگریسته میشود و این زنان باید چندین برابر مردان در سِمتی مشخص کار کنند تا بتوانند خود را اثبات کنند و جامعه آنان را باور کند.
دستغیب افزود: این مساله به زنان فشار بسیاری وارد میکند و نگاهها و ارزیابیهای مداوم آنان را بار سنگینی بر دوش آنهاست و در حالیکه از فردای پذیرش مسئولیت یک زن همه از او راهکار و عملکرد و تغییر میطلبند، در پستهای مشابه توقعات این چنینی از مردان وجود ندارد.
** تعیین سهمیه همیشه به نفع زنان نیست
در ادامه این میزگرد، عضو هیات رئیسه شورای شهر شیراز در ادامه این میزگرد درباره بخشنامه هیئت دولت در خصوص سهمیه 30 درصدی به کارگیری زنان در پست های مدیریتی دولتی نیز گفت: این کار در برخی حوزه ها جوابگو است اما بعضی وقتها تعیین سهمیه به ضرر زنان تمام می شود؛ زیرا می توان از درصدی بیش از این تعداد در مناسب مختلف بهره برد.
سولماز دهقانی افزود: وقتی جامعه از دو جنس مرد و زن تشکیل شده انتظار بروز برخی کنش ها می رود و زنان در بعضی جوامع به دلیل وجود نگرش های متعصبانه و مردسالارانه زنان از بعضی فعالیت های اجتماعی و پست های مدیریتی باز می مانند.
وی بیان داشت افزود: زنان می توانند در مدیریت شهری در حوزه قانون گذاری و اجرایی قرار گیرند که آمار آن در کشورهای پیشرفته 40درصد و در کشور ما کمتر از 7 درصد است.
او می گوید که رفت و آمد زنان در سطح شهر می تواند فضا را بهتر کرده و از آسیب های اجتماعی جلوگیری کند؛ برای مثال ضروری است در معابر شهری تسهیلات رفت و آمد زنان و حضور آنان در جامعه فراهم شود.
این عضو شورای شهر شیراز همچنین به شهرداری و شورای کنونی این شهر درزمینه به کارگیری زنان در مدیریت شهری نمره 18 داد و گفت: امیدوارم در آینده نزدیک شهردار زن در مناطق شیراز منصوب شود؛ هرچند نیاز است در این حوزه گام به گام پیش رفت وگرنه به کارگیری زنان بدون رویکرد با شکست روبه رو می شود.
** بستر حضور زنان در جامعه فراهم شود
او با تاکید بر اینکه باید بستر شهر را برای حضور پررنگ تر زنان آماده کرد، افزود: متاسفانه در سه شنبه های بدون خودرو استفاده از دوچرخه، تنها برای استفاده مردان مهیا است و این وضعیت از رویکرد برخی مدیران نشات می گیرد که معتقدند فقط مردها می توانند از دوچرخه استفاده کنند.
رئیس کمیسیون گردشگری شورای شهر شیراز تاکید کرد: اگر بستر حضور زنان در شهر مهیا شود، زمینه رشد آنها نیز ایجاد خواهد شد.
دهقانی با اشاره به اینکه فضاهای شهری مناسب برای استفاده زنان باید در قسمتهای جنوبی شهر نیز ایجاد شود در پایان عنوان کرد: در شورای شهر شیراز پیگیری های لازم برای ایجاد زمین ها ورزشی ویژه زنان را انجام داده و در آینده نیز آن را با جدیت دنبال خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر با تلاش های صورت گرفته تعدادی از مناسب مدیریتی در شهرداری شیراز نظیر رئیس ستاد باغات، مدیریت منابع انسانی و ریاست سازمان نوسازی و بهسازی از میان زنان متخصص انتخاب شده اند.
دهقانی در بخش دیگری از صحبت های خود به نقش سمنها در ایجاد خودباوری در زنان اشاره کردو گفت: روند ثبت سمن ها و انجمن های مردم نهاد در کشور ما زمان بر است و برای مثال برای ثبت یک سازمان مردم نهاد در شیراز که در حوزه زنان فعالیت میکند، سه سال زمان صرف شده است.
رئیس کمیسیون گردشگری شورای شهر شیراز با اشاره به اینکه در چند ساله اخیر به دلیل بازشدن فضای سیاسی کشور، شاهد گسترش و رشد سمن ها هستیم، گفت: متاسفانه برای ثبت و فعالیت تشکل های مردم نهاد ویژه زنان سخت گیری بیشتری در کل کشور وجود دارد و این سمن ها به شکل امنیتی دیده می شوند که اگر این نگاه برداشته شود و همچنین پروسه ثبت سمن ها تسهیل شود می توان دستاوردهای خوبی در حوزه زنان به دست آورد.
وی بر مشارکت زنان در فعالیت های شهری تاکید کرد و افزود: فرهنگسراها می توانند رابط بین زنان جامعه و مدیریت شهری باشند.
دهقانی ادامه داد: مشکلی که در فرهنگسراهای شیراز وجود دارد این است که تنها مهارت آموزی در این مراکز آموزش داده می شود که در ماه های اخیر با اصلاحاتی که در فعالیت این مکان ها ایجاد شده کارکرد فرهنگسراها توسعه یافته و اکنون کلاس های آموزشی در خصوص مهارتهای زندگی و روانشناسی، آشنایی با حقوق زنان و... برای ساختن زندگی بهتر در این محل ها دایر می شود.
این عضو شورای شهر شیراز با بیان اینکه شورای پنجم شهر شیراز و شهرداری در یکسال گذشته عملکرد قابل دفاعی در حوزه زنان نداشته، اظهار داشت: البته شورای شهر در خصوص پیگیری برای به کارگیری زنان متخصص اقداماتی انجام داده است.
عضو شورای شهر شیراز عنوان کرد: شهرداری شیراز می تواند در حوزه آزار و اذیت های خیابانی فعالیت های فرهنگی موثر انجام دهد، برای مثال بنرهایی با همین موضوع در سطح این شهر نصب شود.
وی با اشاره به اینکه به یکباره نمی توان فضا را در حوزه گسترش فعالیت زنان تغییر داد و نیاز است که به صورت گام به گام این تحول در جامعه شکل گیرد، گفت: باید از فعالیت سمن ها در این حوزه استقبال و از آنها حمایت واقعی صورت گیرد؛ زیرا دستگاه ها و سازمانها به تنهایی نمی توانند آسیب های این حوزه را کنترل کنند.
7375/ 9873 / 2027
به عنوان نمونه، تاکنون هفت درصد از مناصب مدیریتی استان فارس به بانوان اختصاص یافته و برای رسیدن به چشم انداز ترسیم شده، راه زیادی درپیش است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی استان فارس با هدف بررسی وضعیت کنونی تحقق سیاست و برنامه کاری دولت در حوزه زنان در این استان میزگردی تخصصی با حضور فعالان و صاحب نظران این حوزه برگزار کرد.
در این میزگرد تاکید شد که برنامه ریزی های تکمیلی در کنار نظارت و ارزشیابی مدیران دستگاه ها در قبال عمل به این برنامه دولت و لزوم پاسخگو بودن مدیران در سطوح مختلف در این زمینه می تواند تحقق سهم 30 درصدی بانوان از مناصب مدیریتی را جامه عمل بپوشاند.
** رسانه ها مطالبه گری کنند
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری فارس در این میزگرد گفت: در حوزه زنان نیاز به اطلاعرسانی بیشتری است؛ زیرا زنان در حوزههای مختلف، ازجمله حوزههای مدیریتی بسیار پرتلاش هستند و فعالیتهای متعددی انجام میدهند؛ اما اطلاعرسانیها پراکنده است.
سیده معصومه دستغیب افزود: بخش عمده این فعالیتها در شهرستانها صورت میگیرد و رسانهها در این زمینه نقش هدایتگری و روشنگری این فعالیتها را دارند.
وی با بیان اینکه امید و چشمانداز روشنی در بین بانوان وجود دارد، اظهار داشت: به نظر میرسد خبرگزاری ایرنا باعنوان خبرگزاری رسمی دولت باید به صورت ویژه به مسائل زنان استان فارس بنگرد و به موضوعاتی بپردازد که در حوزه زنان ایجاد نگرانی و تشویش میکند.
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری فارس گفتوگو، تعامل و حتی پرداختن به نگاه مردان به مسائل مختلف حوزه زنان را راهکاری برای فرهنگسازی و رفع موانع پیش روی بانوان دانست.
وی بیان داشت: خوشبختانه دولت تدبیر و امید از ابتدا نگرش خوبی به حوزه زنان و خانواده داشت و دفتر بانوان و خانواده از ابتدای دولت یازدهم شکل گرفت که البته حاصل تلاشهایی بود که از قبل صورت گرفته بود.
دستغیب با اشاره به اینکه پیش از این دفتر امور بانوان باعنوان جایگاه مشاورهای شناخته میشود، ادامه داد:امروز با تغییران صورتگرفته انتظارات از این دفتر بیشتر است؛ اما شرح وظایف و امکانات نسبت به گذشته تغییری نکرده است.
وی با انتقاد از اینکه کمترین بودجهای که در این دولت تصویب شده، به دفتر امور بانوان و خانواده مربوط است، افزود: شاید زمانی که باعنوان مشاور امور بانوان شناخته میشدیم، بودجههای بیشتری در اختیار این واحد قرار میگرفت؛ اما امروز آنچه به صورت رسمی به این حوزه تعلق میگیرد، از سوی معاونت زنان ریاست جمهوری پرداخت میشود.
دستغیب درخصوص وضعیت تحقق سهم 30درصدی زنان در پستهای مدیریتی که در شورای عالی اداری کشور تصویب شده است، گفت:این موضوع در استان فارس به تمام سازمانها اطلاعرسانی شده است و در کارگروه بانوان و خانواده نیز مطرح شد که بر اساس مدیران موظفاند هر دو ماه یک بار باید اطلاع دهند که چه تعداد از پستهای مدیریتی را به زنان اختصاص دادهاند.
وی ادامه داد: این مساله در شورای برنامهریزی استان نیز مصوب شده است و از سوی معاونت پشتیبانی و معاونت توسعه منابع انسانی استانداری پیگیری میشود و مدیران موظفاند در این باره پاسخ دهند.
دستغیب با تأکید بر اینکه این موضوع در دستور کار استاندار فارس است، بیان داشت: در این راستا عملکرد همه مدیران هر چهار ماه یکبار توسط معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس بررسی میشود.
** سهم زنان از مناسب مدیریتی فارس تنها 7درصد است
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس بیان داشت در کل استان فارس، از سهمیه 30درصدی تعیین شده، حدود 7درصد تحقق یافته است.
وی تاکید کرد: این 7درصد تنها مربوط به 50 دستگاه اجرایی است و تعدادی از دستگاههای اجرایی به استانداری پاسخی در این زمینه ندادهاند و شاید اگر همه دستگاههای اجرایی مقید به پاسخگویی باشند، درصد بهتری محقق شود.
دستغیب به این موضوع نیز اشاره که تنها بانوانی که در پستهای مدیریتی ارشد، میانی و پایه باشند و قدرت تصمیمگیری و بودجهریزی در سازمانها دارند، در زمره این 30درصد قرار میگیرند.
این مقام مسئول اعلام کرد: درحال حاضر از 545 مدیر میانی در استان فارس، 42 نفر زن هستند و 503 نفر مردان هستند به عبارت دیگر سهم زنان در پستهای مدیریت میانی 7.7 است که با 30درصد تعیینشده فاصله بسیاری دارد.
دستغیب تشریح کرد: در حال حاضر دو معاون زن در فرمانداری فسا و پنج بخشدار زن در کل استان فارس فعالیت میکنند؛ همچنین سه مدیر کل در استانداری و یک مدیرکل در بیرون از استانداری خدمت میکنند که در سطوح میانی تصمیمگیرندهاند.
وی بیان داشت: انتظار داریم به این موضوع خارج از بخشنامه و فارغ از نگاه خشک توجه شود؛ زیرا موضوعی است که هم باید قوانین را درباره آن در نظر گرفت و هم نیاز به فرهنگسازی دارد.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس ابراز داشت: اینکه دولت به شکل دستوری به تمام مدیران ابلاغ کند، به تنهایی اکتفا نمیکند و تجربه نشان داده باید در کنار این دستور اجرایی برنامهریزی های متعدد، آموزش و نظارت و ارزیابی صورت گیرد.
** مدیران باید پاسخگو باشند
وی با بیان اینکه باید برنامهریزی کلی از سوی دولت صورت گیرد، بیان داشت: در بعد نظارتی نیز باید مشخص شود که چه تعداد از مدیران به این موضوع توجه داشتهاند و مدیرانی که بی اعتنا هستند، مواخذه شوند که چرا به یکی از دستورات دولت بیتوجه بودهاند.
دستغیب همچنین به تلاشهای صورت گرفته برای شناسایی زنان توانمند دستگاه ها و معرفی آنان به مدیران در حوزههای مختلف اشاره کرد؛ اما تاکید کرد که هنوز باید فعالیتهای وسیعتر و گستردهتری در این خصوص رخ دهد.
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری فارس ابراز داشت: آمار ارائه شده صرفا در حوزه پستهای تصمیمگیرنده است؛ درحالیکه حضور زنان در جایگاه های مختلفی همچون روابطعمومیها و کارشناسان مسئول ادارت بسیار شایان توجه است؛ اما آنچه اهمیت دارد مشارکت آنان در تصمیمگیریها و پستهای مدیریتی است.
وی بیان داشت: مدیران همچنان به گزینش زنان پایبند نیستند و به ضرورت موضوع پی نبردهاند. در این زمینه ایجاد تفاهم و درک عمومی بین مدیران جامعه و بانوان برای رسیدن به این اصل مهم انتخاب زنان به نفع جامعه است، اهمیت دارد.
این مقام مسئول عنوان کرد: در این باره نیازمند کار فرهنگی عمیق هستیم که باید با برگزاری دورههای مختلف آموزشی صورت گیرد و براساس آن اثربخشی حضور زنان در پستهای مدیریتی تبیین شود.
دستغیب خاطرنشان کرد: برخی مدیران از انتخاب زنان به عنوان مدیر میانی باعنوان برگ موفقیت یاد میکنند؛ درحالیکه این آنچنان موفقیتی نیست مهم این است که بتوانند از زنان متخصص در پستهای مختلف دعوت کنند و از علم و دانش آنان بهره گیرند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس افزود: امروز یکی از افتخارات ما این است که 60درصد از دختران به دانشگاهها راه یافتهاند و در حوزههای تخصصی هیچ مشکلی نداریم؛ اما از این افراد در پستهای مدیریتی و کارگروههای تخصصی و شوراها دعوت نمیکنیم.
وی اظهار داشت: یکی دیگر از مشکلات این است که هنوز زنان توانمند به این موضوع آگاه نشدهاند که جامعه نیازمند حضور اثربخش و هدفمند آنان است که باید در این زمینه نیز به آنان آموزش داد.
دستغیب همچنین به نگرش زنان به یکدیگر اشاره کرد و گفت: زنان حضور یکدیگر را در عرصه های مدیریتی پذیرفتهاند و همدیگر را تشویق میکنند؛ اگرچه مشکلات و موانع زنان مدیر بسیار زیاد است و زمانی که آنها در کنار هم به گفت و گو می نشینند ممکن است بیش از آنکه از خوبیها و فواید صحبت کنند از مشکلات صحبت کنند که این انعکاس منفی گاه بر انگیزه سایر بانوان تاثیر می گذارد.
** بستر هماندیشی زنان فراهم شود
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس پیشنهاد کرد بودجههایی برای نشستهای تخصصی مدیران زن اختصاص داده شود تا آنها بتوانند راهکارهایی عملیاتی برای تقویت جایگاه خود و دیگر زنان بیابند.
وی بیان داشت: گرچه بسیار خوشحال هستیم که زنان مدیر انتخاب میشوند و مسیر را برای معرفی دیگر بانوان تسهیل میکنیم؛ همچنان بسیاری از زنان در عرصههای مدیریتی با مشکلات جدی مواجه هستند و به آن ها به دیده شک و تردید نگریسته میشود و این زنان باید چندین برابر مردان در سِمتی مشخص کار کنند تا بتوانند خود را اثبات کنند و جامعه آنان را باور کند.
دستغیب افزود: این مساله به زنان فشار بسیاری وارد میکند و نگاهها و ارزیابیهای مداوم آنان را بار سنگینی بر دوش آنهاست و در حالیکه از فردای پذیرش مسئولیت یک زن همه از او راهکار و عملکرد و تغییر میطلبند، در پستهای مشابه توقعات این چنینی از مردان وجود ندارد.
** تعیین سهمیه همیشه به نفع زنان نیست
در ادامه این میزگرد، عضو هیات رئیسه شورای شهر شیراز در ادامه این میزگرد درباره بخشنامه هیئت دولت در خصوص سهمیه 30 درصدی به کارگیری زنان در پست های مدیریتی دولتی نیز گفت: این کار در برخی حوزه ها جوابگو است اما بعضی وقتها تعیین سهمیه به ضرر زنان تمام می شود؛ زیرا می توان از درصدی بیش از این تعداد در مناسب مختلف بهره برد.
سولماز دهقانی افزود: وقتی جامعه از دو جنس مرد و زن تشکیل شده انتظار بروز برخی کنش ها می رود و زنان در بعضی جوامع به دلیل وجود نگرش های متعصبانه و مردسالارانه زنان از بعضی فعالیت های اجتماعی و پست های مدیریتی باز می مانند.
وی بیان داشت افزود: زنان می توانند در مدیریت شهری در حوزه قانون گذاری و اجرایی قرار گیرند که آمار آن در کشورهای پیشرفته 40درصد و در کشور ما کمتر از 7 درصد است.
او می گوید که رفت و آمد زنان در سطح شهر می تواند فضا را بهتر کرده و از آسیب های اجتماعی جلوگیری کند؛ برای مثال ضروری است در معابر شهری تسهیلات رفت و آمد زنان و حضور آنان در جامعه فراهم شود.
این عضو شورای شهر شیراز همچنین به شهرداری و شورای کنونی این شهر درزمینه به کارگیری زنان در مدیریت شهری نمره 18 داد و گفت: امیدوارم در آینده نزدیک شهردار زن در مناطق شیراز منصوب شود؛ هرچند نیاز است در این حوزه گام به گام پیش رفت وگرنه به کارگیری زنان بدون رویکرد با شکست روبه رو می شود.
** بستر حضور زنان در جامعه فراهم شود
او با تاکید بر اینکه باید بستر شهر را برای حضور پررنگ تر زنان آماده کرد، افزود: متاسفانه در سه شنبه های بدون خودرو استفاده از دوچرخه، تنها برای استفاده مردان مهیا است و این وضعیت از رویکرد برخی مدیران نشات می گیرد که معتقدند فقط مردها می توانند از دوچرخه استفاده کنند.
رئیس کمیسیون گردشگری شورای شهر شیراز تاکید کرد: اگر بستر حضور زنان در شهر مهیا شود، زمینه رشد آنها نیز ایجاد خواهد شد.
دهقانی با اشاره به اینکه فضاهای شهری مناسب برای استفاده زنان باید در قسمتهای جنوبی شهر نیز ایجاد شود در پایان عنوان کرد: در شورای شهر شیراز پیگیری های لازم برای ایجاد زمین ها ورزشی ویژه زنان را انجام داده و در آینده نیز آن را با جدیت دنبال خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر با تلاش های صورت گرفته تعدادی از مناسب مدیریتی در شهرداری شیراز نظیر رئیس ستاد باغات، مدیریت منابع انسانی و ریاست سازمان نوسازی و بهسازی از میان زنان متخصص انتخاب شده اند.
دهقانی در بخش دیگری از صحبت های خود به نقش سمنها در ایجاد خودباوری در زنان اشاره کردو گفت: روند ثبت سمن ها و انجمن های مردم نهاد در کشور ما زمان بر است و برای مثال برای ثبت یک سازمان مردم نهاد در شیراز که در حوزه زنان فعالیت میکند، سه سال زمان صرف شده است.
رئیس کمیسیون گردشگری شورای شهر شیراز با اشاره به اینکه در چند ساله اخیر به دلیل بازشدن فضای سیاسی کشور، شاهد گسترش و رشد سمن ها هستیم، گفت: متاسفانه برای ثبت و فعالیت تشکل های مردم نهاد ویژه زنان سخت گیری بیشتری در کل کشور وجود دارد و این سمن ها به شکل امنیتی دیده می شوند که اگر این نگاه برداشته شود و همچنین پروسه ثبت سمن ها تسهیل شود می توان دستاوردهای خوبی در حوزه زنان به دست آورد.
وی بر مشارکت زنان در فعالیت های شهری تاکید کرد و افزود: فرهنگسراها می توانند رابط بین زنان جامعه و مدیریت شهری باشند.
دهقانی ادامه داد: مشکلی که در فرهنگسراهای شیراز وجود دارد این است که تنها مهارت آموزی در این مراکز آموزش داده می شود که در ماه های اخیر با اصلاحاتی که در فعالیت این مکان ها ایجاد شده کارکرد فرهنگسراها توسعه یافته و اکنون کلاس های آموزشی در خصوص مهارتهای زندگی و روانشناسی، آشنایی با حقوق زنان و... برای ساختن زندگی بهتر در این محل ها دایر می شود.
این عضو شورای شهر شیراز با بیان اینکه شورای پنجم شهر شیراز و شهرداری در یکسال گذشته عملکرد قابل دفاعی در حوزه زنان نداشته، اظهار داشت: البته شورای شهر در خصوص پیگیری برای به کارگیری زنان متخصص اقداماتی انجام داده است.
عضو شورای شهر شیراز عنوان کرد: شهرداری شیراز می تواند در حوزه آزار و اذیت های خیابانی فعالیت های فرهنگی موثر انجام دهد، برای مثال بنرهایی با همین موضوع در سطح این شهر نصب شود.
وی با اشاره به اینکه به یکباره نمی توان فضا را در حوزه گسترش فعالیت زنان تغییر داد و نیاز است که به صورت گام به گام این تحول در جامعه شکل گیرد، گفت: باید از فعالیت سمن ها در این حوزه استقبال و از آنها حمایت واقعی صورت گیرد؛ زیرا دستگاه ها و سازمانها به تنهایی نمی توانند آسیب های این حوزه را کنترل کنند.
7375/ 9873 / 2027
کپی شد