به دست خود درختی می نشانم،به پایش جوی آبی می کشانم ؛ به تابستان که گرما رو نماید، درختم چتر خود را می گشاید ؛ به پایش خسته ای بی حال و بی تاب، میان روز گرمی می رود خواب ؛ شود بیدار و گوید ای که اینجا ، درختی کاشتی،روح تو شاداب
آری درست است این شعر خاطره انگیز یادآور کتاب فارسی دوره ابتدایی است که همه ما با کمک معلم خود چندین و چندبار خواندیم و حفظ کردیم بی آنکه توجه به پیام این شعر خاطره انگیز مبنی بر ترغیب و ترویج فرهنگ کاشت درخت و توجه به طبیعت داشته باشیم.
درخت نماد آبادانی و شاخص سبزی و خرمی و مظهر زندگی و یکی از زیباترین مظاهر خلقت و جلوه ای از تجلیات آفریدگار عالم است که نگاه به این سرسبزی نشاط آور است و روز درختکاری فرصتی برای کاشت درخت و هدیه دادن به طبیعت در استقبال از بهار نو است.
روز درختکاری مختص کشور ایران نیست و با توجه به اهمیتی که درخت در زندگی بشر ایفا می کند، امروزه در تقویم بیشتر کشورهای دنیا روزی به نام روز درختکاری نامگذاری شده و در این روز کشورهای مختلف به کاشتن درخت ها و نهال های متفاوت اقدام می کنند.
البته تاریخ این روز با توجه به آب و هوای هر کشور متفاوت است چرا که کاشت درخت باید در موقعی از سال انجام شود که درخت قابلیت رشد کردن را داشته باشد.
برای مثال می توان به کشور هایی مانند آلمان، مصر، پاکستان، مکزیک اشاره کرد که روز درختکاری به ترتیب در روزهای پنجم اردیبهشت، 26 بهمن، 27 مرداد و دومین پنجشنبه از ماه جولای است.
البته این راه هم باید گفت فقط کاشت درخت هنر نیست نگهداری و مراقبت از آن به اندازه کاشت دارای اهمیت است چرا که بدون مراقبت و نگهداری رشد هیچ جانداری امکانپذیر نخواهد بود و درختان نیز به عنوان موجود زنده برای ادامه بقا نیازمند توجه هستند.
درست است آب کم است اما با مصرف بهینه و مدیریت مصرف، کم آبی معنا ندارد و هر فردی می تواند با آب هایی که در خانه صرف شست و شو می شود درخت را آبیاری کند به طور مثال جمع آوری آب شربی که برای شستن سبزی استفاده می شود برای آبیاری درخت یکی از راهکارهای مدیریت مصرف و راهبردی برای افزودن گستره فضای سبز پیرامون محسوب می شود.
دیگران کاشتند ما خوردیم ما بکاریم دیگران بخورند این جمله ای است که تقریبا گوش همه ما به آن آشنا است به عنوان مثال در منطقه شهمیرزاد واقع در استان سمنان درختانی با قدمت بیش از 500 سال وجود دارد که این نشان از این گفته دارد که گذشتگان به فکر آیندگان بودند و اکنون بر ما یک وظیفه است که به فکر فضای سبز برای فرزندانمان باشیم و با کاشت درخت و مراقبت از آن راه پیشنیان را ادامه دهیم.
تصور کنید دنیایی که در آن هیچ درختی نیست که حتی تصور آن نیز مرگبار است چرا که وقتی درخت نباشد هیچ سایه ای نیست، هیچ اکسیژنی برای تنفس و هیچ تصفیه کننده هوایی نیست، شادی و نشاط نیست زندگی نیست، دیگر مدادی برای نوشتن نیست و این مهم اهمیت درخت را به خوبی نشان می دهد.
در وصف فواید درختان همین بس که درختان نبض زمین، مایه حیات انسان، حیوان و حتی بعضی از گیاهان است چرا که درختان با جذب گازهای سمی از جمله دی اکسید کربن و تولید اکسیژن، یکی از اساسی ترین نیازهای حیات جاندار را تامین می کند.
ضرورت دارد برای دوام حیات انسان و سلامت چرخه طبیعت در این عصر دود و زندگی ماشینی، کاشت درختان، حفاظت و حراست از جنگل ها در مقابل تخریب و نابودی، بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد و همه باید به این باور برسند نابودی طبیعت نابودی بشر را به دنبال دارد.
در جمله پایانی درباره اهمیت درخت و درختکاری همین بس که در روایتی پیامبر اکرم(ص) فرموده است: حتی اگر دیدید قیامت بر پا شد و شما مشغول کاشتن درختی بودید، ازاین عمل نیک خود دست برندارید و این روایت بیانگر تاکید و توصیه اسلام به حفظ و حراست از درختان و اهمیت درختکاری است.
در کشور از روز 15 تا 22 اسفند ماه به عنوان «هفته منابع طبیعی» نامگذاری شده که نخستین روز این هفته یعنی 15 اسفند «روز ‌درختکاری‌» نامگذاری شده است.
یادداشت از الناز ملکی خبرنگار ایرنا سمنان
7342/7408
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.