خرمای ' مجول ' که به لحاظ کیفیت بسیار بالای محصول ، از آن به عنوان گرانترین خرمای جهان نیز نام برده می شود از جمله ارقام وارداتی به کشور است که نهال های تولیدی به روش کشت و بافت آن در اوایل سال 1382 به همت کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی در کشور توزیع و کشت شد.
نهال خرمای مجول که در سالهای اخیر کشت آن در برخی نخلستان های دزفول با استقبال کشاورزان و باغداران مواجه شده از رشد خوب و ثمر‌دهی بالایی برخوردار است به طوریکه تعداد خوشه های خرمای یک اصله درخت بالغ این گونه تا 14 خوشه و با وزن متوسط هر خوشه معادل 20 کیلوگرم نیز در این شهرستان مشاهده شده است.
درشتی و کیفیت بالای میوه و امکان انبار داری آن با حفظ کیفیت از جمله ویژگی های خرمای مجول تولید دزفول است که مورد توجه کشاورزان و باغداران این منطقه قرار گرفته و همچنین توجه مصرف کنندگان استان خوزستان و خارج از استان را به خود جلب کرده است.
به گزارش ایرنا روش تولید نهال خرما از طریق 'کشت بافت ' نسبت به روش های مرسوم کاشت هسته یا پاجوش خرما از مزایای بسیاری از جمله تولید نهال های مرغوب و یکنواخت با سرعت رشد بالا و ثمر دهی سریع درختان تولیدی از این روش برخوردار است.
یک باغدار دزفولی که با استفاده از کاشت درختان نخل به روش ' کشت بافت' توام با درختان مرکبات در باغ خود تجربه موفقی داشته در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: کشت رقم خرمای مجول در دزفول به لحاظ موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی همچنین وجود خاک حاصلخیز منطقه بسیار موفقیت آمیز بوده است.
مهندس افشار افزود: درشتی و اندازه دانه های خرمای مجول تولید نخلستان های دزفول در مقایسه با سایر نمونه های تولیدی در کشور و حتی کشورهای مطرح در تولید خرمای مجول در جهان ، بزرگتر بوده و از کیفیت و مرغوبیت بالاتری برخوردار است.
وی پتانسیل تولید محصول خرمای مجول در هر اصله درخت بالغ این رقم در دزفول را بیش از 200 کیلوگرم عنوان کرد و افزود: سایر گونه های خرمای کاشته شده در این شهرستان از جمله رقم برحی نیز دارای همین پتانسیل است.
این مهندس کشاورزی ، کاشت رقم برحی کشت بافت به لحاظ کیفیت محصول ، اندازه حبه ، خوشه ، اندازه و فرم خود درخت خرما را نیز به عنوان یکی از ارقام سازگار و موفق در این منطقه معرفی کرد.
این مهندس کشاورزی در مورد سایر گونه های موفق کشت بافت در باغ خود در دزفول به ارقام مضافتی ، زاهدی و دیری اشاره کرد و بیان داشت:تصاویر تهیه شده از محصولات این باغ گویای موفقیت کاشت این ارقام در شهرستان دزفول است.
افشار در خاتمه اظهار داشت: روش کشت بافت از جمله پیشرفته ترین روش تولید نهال خرما در جهان است که ورود این فناوری به کشور را باید مرهون تلاش معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی دانست.
مسئول امور باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی دزفول مجموع نخلستان های دزفول را 21 هکتار عنوان کرد و گفت: 3 هکتار از نخلستان های دزفول از نوع مجول ، 17 هکتار ارقام برحی و مابقی نیز سایر ارقام می باشند.
مسعود کرمی نژاد کیفیت خرمای مجول تولید دزفول را بسیار خوب و مناسب برای صادرات دانست و گفت:به طور متوسط از هر هکتار نخلستان در دزفول بی 16 تا 18 تن محصول خرما برداشت می شود.
سازگاری گونه های مختلف خرما در دزفول و عملکرد بالای آنها نسبت به سایر مناطق که ناشی از موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی مناسب منطقه است زمینه را برای تشویق باغداران به کشت نخل در این منطقه فراهم کرده است.
با برگزاری کارگاه های آموزشی و فعالیت های ترویجی در دزفول می توان کشاورزان و باغداران منطقه را به کشت نخیلات ترغیب و با توجه به پتانسیل بالای آن زمینه صادرات این محصول به کشورهای خارجی را فراهم کرد.
در دزفول بیش از 120 نوع محصول کشت و تولید می شود.
میزان تولید محصولات کشاورزی دزفول حدود سه میلیون تن اعلام شده است.
دزفول دارای بیش از پنجهزار هکتار باغ مرکبات است.
6068
خبرنگار:محمدعلی فریدپناه
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.