به گزارش ایرنا زمانی که اسم خوزستان را می‌شنویم ناخودآگاه یاد گرما و شرجی می‌افتیم اما اینجا خبری از گرما و شرجی نیست، طبیعت بکر ایذه و هوای مطبوع و دلپذیر بهاری این شهرستان، جلوه جدیدی از خوزستان را به همگان نشان می‌دهد.

تالاب میانگران و بندون، دو نگین آبی در دشت مالمیر
شهرستان ایذه که در قدیم به نام مالمیر نیز معروف بوده است، دو‌تالاب دائمی و فصلی را در دل خود جای داده است تا مانند دو نگین آبی رنگ در این دشت زیبا به چشم بیایند، این دو تالاب پس از چندین سال پر مخاطره و رسیدن تا سرحد نابودی، امسال جان تازه‌ای گرفته‌اند.
تالاب دائمی میانگران در فاصله هزار و 500 متری شهر ایذه واقع شده است و به واسطه بارش‌های خوب سال بارشی فعلی، خط آبی آن به بیشترین حد خود در سال‌های اخیر رسیده است.
حضور پرندگان پر شمار مهاجر در این تالاب که به عنوان پناهگاه حیات وحش به ثبت ملی رسیده است زیبایی خاصی به این منطقه بخشیده است، امکان قایق سواری در این تالاب زیبا نیز یکی از جاذبه های گردشگری ایذه محسوب می‌شود.
تالاب بندون در فاصله سه کیلومتری شمال شرق ایذه و منتهی به کوه منگشت، یک تالاب فصلی به شمار می‌آید که مردم محلی کم کم با اشک و آه از آن به عنوان یک خاطره خوب یاد می‌کردند اما امسال دوباره احیا شد و با زیبایی خود، مناظر دلکشی را به دشت بندون بخشیده است.
دشت وسیع و سرسبز این تالاب محیطی کم نظیر در شهرستان برای تفریح خانوادگی و انواع بازی های گروهی است.

اشکفت سلمان، تلاقی تاریخ و فرهنگ
اشکفت سلیمان در فاصله سه کیلومتری جنوب غربی شهر ایذه واقع شده است و به نماد شهر ایذه مبدل گشته است، اشکفت سلیمان محوطه‌ای وسیع است که در درون صخره طبیعی کوه به صورت سرپناهی با آثار آبرفتی و یک چشمه آب شیرین گوارا که درون غار بیرون می‌آید، پدید آمده است.
اشکفت سلمان که یک نیایشگاه تاریخی به نام تاریشا است در جنوب ایذه بزرگترین خط نوشته میخی ایلام نو را در خود جای داده ‌است.
این مکان‌ تاریخی شامل چهار نقش برجسته متعلق به دوره ایلامیان و بقایای یک ساختمان متعلق به اتابکان است. این محل پرستشگاه تاریشا یکی از خدایان ایلامی بوده ‌است، در این منطقه علاوه بر وجود سنگ نوشته ها، شامل غار و چشمه ای معدنی از دل کوه است.

نقوش برجسته کول فرح، نمایانگر تاریخ ایذه
کول فرح نام تنگه ای در هفت کیلومتری شمال شرقی ایذه است که 6 نقش برجسته ایلامی در آنجا حجاری شده است. همچنین آثاری مانند گورها، کانال آب و بقایای ساختمان و نقطه دیدبانی نیز در این محل کشف شده اند. از سنگ نوشته ها می توان فهمید که این محل عبادتگاه نارسینا یکی از خدایان ایلامی بوده است.

نقش برجسته‌های زیبا در چندین نقطه آنزان
نقش برجسته خنگ علی‌وند در پنج کیلومتری شمال ایذه و پیش از رسیدن به روستای یار علی‌وند، بر بستر هموار شده دیواره صخره‌ای در پس تخته سنگی به ابعاد 130 سانتی متر عرض و 2 متر ارتفاع حک شده است.
در این نقش برجسته پیکره تمام رخ دو نفر در کنار هم با تونیک تا زیر زانو و لباس‌های چین‌داری که از مشخصه‌های پیکره‌های الیمایی است، نمایش داده شده است، نقش برجسته خنگ علی‌وند در سال 1387 توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره 25998 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
نقش برجسته خونگ اژدر در 15 کیلومتری ایذه در شرق روستای خونگ اژدر قرار دارد. این سنگ‌نگاره دارای 2 نقش برجسته است که یکی متعلق به دوره عیلامیان و دیگری به زمان اشکانیان تعلق دارد.
در نقش برجسته اشکانی، یکی از حاکمان محلی تمام قد ایستاده و چهره او از روبرو حجاری شده است. دو کبوتر نیز دیده می‌شوند که یکی از آنها حلقه قدرت را به همراه دارد و شاه اشکانی روی اسب در سمت چپ قرار گرفته است و دومین نقش از دوره اشکانی (الیمایی) که آیین تنفیذ قدرت شاهک الیمائی را از سوی مهرداد اشکانی نمایش می‌دهد، حجاری شده است.
دیگر نقش برجسته ایذه در خونگ کمال وند در نزدیکی خونگ اژدر قرار گرفته است، در این مکان نقشی از دوره اشکانیان بر سنگ حجاری شده است. فردی بر اسب سوار است و فرد دیگری جلوی او ایستاده است. بر بالای آن مطالبی به زبان پهلوی اشکانی دیده می‌شود و از این نظر اهمیت خاصی دارد.
در دشت بندون در شمال شرقی ایذه، در مکانی به نام شهسوار بر دیواره ای نقشی از دوره ایلام کهن حک شده است. این نقش برجسته نمایی از مراسم بار عام یکی از خدایان یا شاهان ایلامی است، شخصی بر تخت نشسته است و 5 نفر به دیدار او آمده اند. در پشت فردی که بر تخت نشسته نیز یک نفر ایستاده قرار دارد.
مجموعه تاریخی شهسوار علاوه بر نقش برجسته ایلام کهن ، شامل بقعه شهسوار (تیموری) و قبرستان تاریخی شهسوار است که در بردارنده بیشترین مجموعه شیر سنگی در کشور محسوب می‌شود.
شیر در میان بختیاری‌ها نماد شجاعت است. نماد شیر علاوه بر تندیس‌هایی که روی قبرها نصب میشده است، در قالی و گلیم و گبه‌هایی که بختیاری‌ها می‌بافند نیز دیده می‌شود.

بهشت خوزستان در دل زاگرس
بخش سوسن به عنوان مقصد مهم گردشگری شهرستان ایذه به حساب می‌آید که سالانه چندین هزار نفر را برای سیاحت به خود جذب می‌کند، روستاهای ده ثریا، ده شیخ، جنگه، مهرنان و شیمن از جمله نقاط گردشگری بخش سوسن هستند که مهمانان
نوروزی را به خود فرا می‌خوانند.

دهدز، نگینی بر بلندای زاگرس
بخش دهدز یکی از مرتفع ترین نقاط خوزستان محسوب می‌شود که آب و هوایی مطبوع را به شما هدیه می‌دهد، دریاچه کارون سه، روستای شیوند، باجول و پارک جنگلی بلوط بلند از جمله نقاط هدف گردشگری دهدز به شمار می‌آیند.
9434/6064
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.