بر کسی پوشیده نیست که مهمترین عامل گرانی ها و رکود اقتصادی اخیر در کشور به ویژه گرانی های ارز، دلار، سکه ، موبایل، پوشک و صدها قلم دیگر رشد بی رویه نقدینگی است که برخی افراد (ستون پنجم دشمن در داخل) به صورت عامدانه برای فلج کردن اقتصاد کشور البته با برنامه ریزی از پیش تعیین شده و هدایت شده در حال فعالیتند.

تعریف کلی از نقدینگی :

نقدینگی حجم پول نقد در خارج از سیستم بانکی است که قابلیت تورم زایی دارد بدین معنی که چنانچه حجم پول نقد بالا باشد قدرت خرید بالا رفته وباعث گران شدن کالا یا خدمات بیشتر از ارزش موجود شان می شود.

همچنین باید اذعان کرد که رشد بی رویه نقدینگی، باعث رشد سریع تقاضا برای کالاها و خدمات شده و چون در کوتاه مدت عرضه کالا و خدمات محدود است این امر باعث ایجاد تورم در اقتصاد می شود که با کنترل حجم نقدینگی که هدف تمامی کشورها برای رسیدن به اهداف کلان اقتصادی همچون ایجاد رشد در تولیدات، کنترل تورم، ایجاد موازنه در پرداخت های خارجی و ایجاد اشتغال است.

مدیریت نقدینگی

و اما مدیریت نقدینگی به معنی توانایی بانک ها برای ایفای تعهدات مالی خودشان در طول زمان است. البته باید تصریح کرد که مدیریت نقدینگی یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی است که سیستم بانک‌داری با آن روبرو است و دلیل اصلی این چالش این است که بیشتر منابع بانک‌ها از محل سپرده‌های کوتاه‌مدت تأمین مالی می‌شود.

مدیریت نقدینگی در سطوح مختلفی صورت می‌گیرد. اولین نوع مدیریت نقدینگی به صورت روزانه صورت پذیرفته و به صورت متناوب نقدینگی مورد نیاز در روزهای آتی پیش‌بینی می‌شود. دومین نوع مدیریت نقدینگی که مبتنی بر مدیریت جریان نقدینگی است، نقدینگی مورد نیاز را برای فواصل طولانی‌تر شش ماهه تا دو ساله پیش‌بینی می‌کند. سومین نوع مدیریت نقدینگی به بررسی نقدینگی مورد نیاز بانک در شرایط بحرانی می‌پردازد.

راهکارهای کنترل نقدینگی در کشور

یکی از مهم‌ترین عوامل کنترل نقدینگی و مهار تورم نرخ سود است. کاهش بیشتر نرخ سود بانکی این نگرانی را دارد که باعث شود دیگر بازارها همانند بازار ارز و مسکن تقویت شوند و انگیزه مردم برای سپرده‌گذاری کاهش یابد، اما آن‌سوی ماجرا بحث فشارهای هزینه‌ای است که بانک‌ها متحمل می‌شوند، اما نکته‌ای را که باید در نظر گرفت تحریک بخش مسکن با کاهش نرخ سود بانکی خیلی هم جای نگرانی ندارد، چراکه بخش مسکن در رکود است. به‌هرحال بانک مرکزی باید تمامی مزایا و هزینه‌های کاهش نرخ سود بانکی را با هم در نظر بگیرد. درحال‌حاضر اگر نرخ سود 15درصدی در تمامی بانک‌ها اجرا شود، نرخ سود نسبتا مناسبی است.

همچنین باید تاکید شود که افزایش نقدینگی در کشور به ابزار پرقدرتی علیه اقتصاد و امنیت کشور تبدیل شده است و به جرات می توان گفت که سرمایه های اجتماعی یکی از تاثیرگذاترین مولفه‌ها برای بهبود اقتصاد است.

البته نباید از نکته غافل شد افرادی که سرمایه‌های نامشروع دارند به صورت دائم در تصمیم گیری‌های کلان اقتصادی دخالت می‌کنند و دولت و اقتصادکشور را به چالش می‌کشند.

همچنین دولت می بایست برای رفع مشکل اقتصادی و کاهش نقدینگی در کشور با همکاری قوای سه گانه نظام با برنامه ریزی صحیح اجازه افزایش بی رویه و سرسام آور قیمت کالاها را ندهد و جلوی افزایش اجاره بها توسط صاحب خانه ها به بیش از نرخ تورم را بگیرد تا کارگران بتوانند از پس هزینه‌ها برآیند و ثبات اقتصادی نیز در کشور حاکم شود.
9887/6002
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.