پروبیوتیکها از روده در برابر وجود و افزایش باکتریهای مضر که میتوانند منجر به بروز مشکلاتی نظیر نفخ مزمن، نفخ شکم، ریفلاکس اسید، یبوست، سوءهاضمه و جذب مواد مغذی ضعیف شوند، محافظت و پشتیبانی میکنند.
اهمیت پریبیوتیکها در سلامت روده
با این حال باید توجه داشت که تنها استفاده از این غذاها برای بهره بردن از پروبیوتیکها نمیتواند کافی باشد. افراد همچنین باید در رژیم غذایی خود از پری بیوتیکها که کمتر شناخته شدهاند نیز استفاده نمایند تا از فواید شگفتانگیز این دسته از باکتریهای مفید نیز بهرهمند گردند.
اکثر افراد به دلیل عدم اطلاع درست، پروبیوتیکها و پری بیوتیکها را با هم اشتباه گرفته و آنها را یکی فرض میکنند، این در حالی است که این دو با وجود شباهت بسیار زیادشان، از عملکرد و کارکرد یکسانی برخوردار نیستند. پری بیوتیکها شامل فیبرها نظیر اینولین، نشاستهی مقاوم، فروکتولیگوساکاریدها و گالاکتولیگوساکاریدها هستند که نمیتوانند توسط رودهی کوچک هضم شوند. از اینجاست که در کلون تجزیه میشوند و در آنجا پروبیوتیکها ساختار آنها را شکسته تا بتوانند به عنوان منابع انرژی برای رشد باکتریها، تولیدمثل و دیگر عملکردهای طبیعی مورد استفاده قرار گیرند.
مزایای سلامتی پری بیوتیکها
پری بیوتیکها دارای مزایای بسیار زیادی برای سلامت کلی افراد هستند که از جمله آنها میتواند به موارد زیر اشاره نمود:
بهبود هضم غذا
میلیونها نفر در سرتاسر دنیا به دلیل عدم وجود و حضور باکتریهای مفید در روده از اختلالات گوارشی رنج میبرند. با استفاده از غذاهای دارای پری بیوتیک، جمعیت پروبیوتیک بازسازی شده و در نتیجه، علائم مختلف مربوط به این مشکل نظیر گاز و نفخ، تسکین و کاهش خواهد یافت. علاوه بر این، پروبیوتیکها از روده در برابر وجود و افزایش باکتریهای مضر که میتوانند منجر به بروز مشکلاتی نظیر نفخ مزمن، نفخ شکم، ریفلاکس اسید معده، یبوست، سوءهاضمه و جذب ضعیف مواد مغذی شوند، محافظت و پشتیبانی میکنند.
با استفاده از غذاهای دارای پری بیوتیک، جمعیت پروبیوتیک بازسازی شده و در نتیجه، علائم مختلف مربوط به این مشکل نظیر گاز و نفخ، تسکین و کاهش خواهد یافت
تقویت سیستم ایمنی بدن
از آنجایی که درصد بالایی از سیستم ایمنی بدن در روده یافت میشود، به همین دلیل پروبیوتیکها برای حفظ سلامت کلی بدن بسیار مفید و مؤثر به شمار میآیند. بدون این باکتریهای مفید، بدن در برابر عفونتهای ویروسی و باکتریایی آسیبپذیر خواهد بود که این امر خود به طور بالقوه میتواند منجر به مرگ انسان گردد. حتی اگر از میزان بالایی مواد غذایی حاوی پروبیوتیک نیز استفاده کنید، باز هم ممکن است برای حفظ جمعیت سالم باکتریهای مفید روده کافی نباشند، زیرا بسیاری از عوامل خارجی به نحو قابل توجهی میتوانند در کاهش این جمعیت سالم مؤثر باشند که از جملهی این عوامل میتوان به استفاده از آنتیبیوتیک، استرس مزمن و رژیم غذایی اشاره نمود. برای غنای میکروبی روده بسیار مهم است که از غذاهای حاوی پری بیوتیک استفاده گردد تا باکتریها بتوانند سیستم ایمنی بدن را دوباره شکل داده و بهبود بخشند.
افزایش جذب مواد مغذی
با افزایش مصرف پری بیوتیک، میتوانید موجب بهبود جذب مواد مغذی و ضروری مورد نیاز بدن همانند کلسیم، منیزیم و ویتامینهای K و B، با افزایش ذخایر باکتریهای مفید بدن شوید. این امر نتیجتاً منجر به بهبود سلامت کلی بدن خواهد شد که خود را به صورت، کاهش روزهای ابتلا به بیماری، داشتن استخوانها و دندانهایی محکمتر و همچنین بهره بری از مقادیر بالاتری از انرژی، نشان خواهد داد.
حذف سموم
پری بیوتیکها از اجزای مهم و ضروری در رژیمهای غذایی سمزدا به شمار میآیند، زیرا آنها موجب حذف سموم از طریق بهبود عملکرد و نظم در روده خواهند شد.
بهبود پایداری و ثبات در کاهش وزن
سموم اغلب در سلولهای چربی که موجب افزایش وزن میشوند تجمع مییابند. با افزایش مصرف پری بیوتیک، این مواد به نحو مؤثرتری حذف میگردند، بنابراین دیگر ذخیره نمیشوند و منجر به کاهش وزن خواهد شد. پری بیوتیکها همچنین به دلیل کندی روند هضم شدنشان، روند سیری را طولانیتر میکنند.
کاهش استرس
مجاری گوارشی و مغز از طریق محور مغز گوارش به طور مؤثری با یکدیگر در ارتباط هستند. از این جهت وضعیت دستگاه گوارش میتواند بر احساسات افراد نیز تأثیرگذار باشد. افراد مبتلا به اختلالات رودهای، بیشتر از افرادی که از رودههای سالم برخوردارند از استرس، اضطراب و افسردگی رنج میبرند.
منابع غذایی پری بیوتیک
بهره بردن از مزایای لذتبخش پری بیوتیک بسیار آسان است، زیرا بسیاری از مواد غذایی گیاهی که در رژیمهای غذایی یافت میشوند منابع خوبی از فیبرهای قابل هضم به شمار میآیند. برخی از این غذاها که غنای مناسبی از پری بیوتیک دارند عبارتند از:
ریشه کاسنی - سیب زمینی ترشی – سیر - تره فرنگی - پیازها – مارچوبه - سبوس و آرد گندم – موز – قارچ - سیب زمینی شیرین - سیب - توتها - مرکبات