به گزارش ایرنا، احمد مسجد جامعی روز سه شنبه در یکصد و شصت و یکمین جلسه شورای شهر تهران با بیان اینکه مدفن علمای بزرگی از جمله شیخ عبدالرحیم فصولی حائری (صاحب فصول) از علمای تهران اکنون در تهران است که مسجدی نیز به همین نام از او در مجاورت مدفن ایشان قرار دارد و نشانی آن در منطقه ۱۰، تقاطع خیابانهای کارون و هاشمی است اظهار داشت: مناسب است حالا که در هفته بزرگداشت مساجد هستیم به همین مناسبت به مزار و مسجد این شخصیت رسیدگی شود و شهرداری منطقه کتابخانه یا مرکزی فرهنگی را برای نامگذاری به نام او پیشنهاد کند.
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه در گذشته نیز سابقه داشته که شهرداری به ساخت و تجهیز مساجد تهران کمک میکرده و این موضوع در ردیف بودجه هم قرار داشته و دارد، عنوان کرد: عمده این کمکها تاسیسی بوده و کمتر شاهد شناسایی، حفظ و بازآفرینی مساجد تاریخی و دارای هویت فرهنگی بودهایم.
وی با بیان نمونه ای خاطر نشان کرد: به عنوان مثال در همین نزدیکی شورا و در محله درخونگاه، مسجد حاج رجبعلی را داریم که نخستین مسجد با گنبد بیضی در تهران است و نخستین سقف بیضی در ایران در این مسجد کار شده است که از لحاظ معماری هنرنمایی مهمی است و همین بنای ارزشمند در معرض تخریب قرار دارد.
وی افزود: مساجد دیگری نیز در تهران وجود دارد که به جز وجوه مذهبی و تاریخی، یک اثر و در واقع یک نگارخانه هنری هستند و میتوان در آنها ظرایف متعدد هنری از جمله آینهکاری، کاشیکاری و تذهیب، خوشنویسی، گرهکاری، مقرنسکاری و نظایر آن را مشاهده کرد.
مسجدجامعی ادامه داد: مرحوم دکتر حسن حبیبی کتابی تدوین کردند به نام مساجد تاریخی تهران که به نوعی راهنما برای شناسایی این اماکن به حساب میآید، برای تکمیل این کار ارزشمند و همچنین آغاز موضوع حفظ و بازآفرینی این مساجد تاریخی ـ هنری و صرفهجویی در هزینهها لازم است شناسنامه کامل و نقشههای GIS مساجد تاریخی تهران نیز تهیه و مواردی به لایحه پیشین اضافه شود.
وی با بیان اینکه سال ۹۴ مصوبهای در شورا به نام «برنامه راهبردی کمک به توسعه، مقاومسازی، تعمیر، تجهیز و ضوابط احداث مساجد و اماکن مذهبی مبتنی بر معماری اسلامی ـ ایرانی» گذرانده شد، گفت: در همین دوره من و آقای سالاری عضو کمیته راهبردی این برنامه شدیم؛ از آنجا که من باید به شورا در این مورد گزارش بدهم، میگویم که تا کنون جز سه مرتبه، جلسهای در این زمینه تشکیل نشده یا اگر شده من دعوت نشدهام.
اطلاعات تاریخی ـ میراثی و نمادهای بوستانهای تهران ثبت و ضبط شود
وی همچنین در این جلسه و در جریان بررسی طرح «الزام شهرداری تهران به ایجاد سامانه هوشمند انتشار عمومی اطلاعات فضای سبز» پیشنهاد کرد که اطلاعات مکانی دادههای تاریخی، معماری، میراثی، هویتی و نمادهای به کار گرفته شده در بوستانها در سامانه اطلاعاتی فضای سبز شهر تهران ثبت و ضبط شود.
وی گفت: بوستانها فقط فضای سبز نیستند، بلکه بخشی از تاریخ تهران هستند؛ به عنوان مثال در پارک شهرکه نزدیک شوراست، پیش از این مجسمه دانته، ملکالمتکلمین و مجسمه صلح قرار داشته و الان مجسمههای دیگر هم در آن هست.
مسجدجامعی افزود: به جز مجسمهها، در پارک شهر آثاری همچون نخستین کتابخانه عمومی شهر تهران، نخستین انجمن شهر و نخستین پارلمان شهری قرار داشته یا دارد؛ همچنین حوض این بوستان، هفت حوض ایرانی است که ۶ حوض و ۲ نیم حوض دارد؛ نامگذاری این فضا نیز مهم است و تاریخ دارد، چنانچه ابتدا باغ ملی، سپس پارک ملی و بعدها پارک شهر و بوستان شهر شد.
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران در ادامه به نمونههای هویتی بوستان ساعی نیز اشاره کرد و گفت: کریم ساعی که نام او روی بوستان است شخصیتی بوده که جنگلکاری در ایران را بنیانگذاری کرده است و هنرمند بنامی همچون حسین محجوبی این پارک را با استفاده از نشانهها و ویژگیهای هنر نگارگری طراحی کرده است.
وی افزود: در همین پارک ساعی ساختمان کتابخانه مرکز گفتوگوی تمدنها بوده و دایرهالمعارف معماری در آنجا تدوین شده است؛ همچنین پارک قیطریه کوشکی دارد که واجد ارزشهای تاریخی است.
مسجدجامعی با بیان اینکه در پارکها، بوستانها و فضاهای سبز شهر تهران اطلاعات لایهلایه بسیاری وجود دارد که میشود شهر را با فهمید، گفت: جمعآوری اطلاعات این نمادها و مکانها سخت است؛ خوشبختانه چون آقای مختاری مدیرعامل سازمان بوستانها، حافظه شفاهی فضای سبز تهران هستند میتوانند این اطلاعات را ثبت و ضبط کنند.
وی با بیان اینکه شخصا به صورت موردی روی برخی از این نمادها و اماکن کار پژوهشی انجام داده است گفت: عطف به همان کارها، اطلاع دارم که انجام این کار چقدر در فهم شرایط امروز شهر و روزآمدکردن فضای امروز شهری مهم، ضروری و تاثیرگذار است.
تهرام//۷۲۴۴//۶۱۳۹