معترضان خواستار توافق جدید، بازگشت زندانیان اسرائیلی و سرنگونی دولت افراطی نتانیاهو هستند.
به گزارش جماران، در بحبوحه تشدید انتقادات سازمان دهندگان تظاهرات از دولت نتانیاهو، التهاب در خیابان های تل آویو، قدس و دیگر شهرها در سرزمین های اشغالی ادامه دارد. معترضان خواستار توافق جدید، بازگشت زندانیان اسرائیلی و سرنگونی دولت افراطی نتانیاهو هستند.
به گزارش خبرنگار شبکه العالم، محمد برکه، رئیس کمیته پیگیری عربی در همین زمینه گفت: «بعید است این تظاهراتها به تغییرات سیاسی منجر شود زیرا 64 عضو کنیست که با یکدیگر ارتباط سیاسی و حزبی دارند، به خوبی می دانند که اگر انتخابات برگزار شود، اپوزیسیون پیروز خواهد شد و به همین دلیل به هم چسبیده اند تا این حکومت سقوط نکند.
خبرنگار العالم گفت تل آویو و قدس اشغالی و نیز پنجاه منقطه دیگر داخل سرزمین های اشغالی شاهد بزرگترین تظاهرات شد دولتی بود. معترضان با بستن جاده ها و خیابان های اصلی به مقر وزارت جنگ اسرائیل یورش بردند. آنان تاکید کردند که دولت کنونی از فاجعه ای وارد فاجعه ای دیگر می شود و دیگر مشروعیت ندارد.
ایهاب جبارین، نویسنده و تحلیلگر سیاسی در این زمینه به العالم گفت: هر کس به اقتضای شرایط خود به مسئله می نگرد اما همگان در این موضوع اتفاق نظر دارند که دولت نتانیاهو شکست خورده است و دیگر اعتمادی به آن نیست.
تظاهرات شب گذشته در سرزمین های اشغالی شاهد وضعیت پر تنشی بود زیرا یک شهرک نشین تعدادی از تظاهرکنندگان را در تل آویو با خودرو زیر گرفت و تعدادی را با جراحات شدید و متوسط زخمی کرد. یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون، این اقدام را نتیجه تحریک مداوم برخی از وزرای دولت افراطی نتانیاهو علیه تظاهرکنندگان دانست.
حملات مداوم به تظاهرکنندگان و افسران پلیس در خیابانهای شهرهای اسرائیلی، عمق بحران سیاسی، امنیتی و اجتماعی درون رژیم اشغالگر اسرائیل را منعکس میکند.
زیر گرفتن جمعیتی از تظاهرکنندگان ضد بنیامین نتانیاهو و خواستارِ آزادی سریع اسیران صهیونیست در نوار غزه، جنجال بزرگی در اراضی اشغالی به راه انداخت.
در پی رویدادهای تظاهرات ضد دولتی در اراضی اشغالی، یک وزیر صهیونیست روز شنبه گفت که برخی از تظاهرکنندگان میخواهند بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اشغالگر را ترور کنند.
شبکه ۱۲ عبری زبان شامگاه شنبه به نقل از میری رگو، وزیر حمل و نقل و عضو کابینه امنیتی و سیاسی رژیم صهیونیستی گزارش داد: تظاهرکنندگانی هستند که میخواهند نتانیاهو را ترور کنند.
رسانههای عبری زبان روز شنبه نوشتند که پنج تظاهرکننده در جریان تظاهرات تلآویو که خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام و تبادل اسرا با حماس شده بودند، زخمی شدند، در حالی که پلیس اسرائیل از زخمی شدن یک افسر زن در جریان تظاهرات خبر داد.
روزنامه یدیعوت آحارونوت نوشت: هزاران اسرائیلی در چندین منطقه در سراسر سرزمین های اشغالی تظاهرات کردند و خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام و انعقاد قرارداد تبادل اسرا شدند.
در همین راستا، بنی گانتس، وزیر کابینه جنگ رژیم صهیونیستی گفت: حادثه زیر گرفتن با خودرو در تلآویو هولناک و مستحق محکومیت است و همه ما باید هر گونه خشونت را محکوم کنیم.
وی افزود: تشبیه تظاهرکنندگان به دشمنان و متهم کردن آنها به قصد ترور نتانیاهو، بیمسؤولیتی ملی است.
همچنین گدعون ساعر، رهبر حزب امید نو در مورد حادثه زیرگیری با خودرو در تلآویو، گفت: «حادثه زیر گرفتن با خودرو در تلآویو یک جنایت آشکار و جدی ناشی از نفرت است. سیستم مجری قانون باید برای مقابله با آن اقدام کند. عامل را به دست عدالت بسپارید این نشانه دیگری از وخامت وضعیت جامعه اسرائیل در روزگاری است که دشمنان ما از هر سو به ما حمله میکنند. ما در لبه پرتگاه هستیم - شما باید به خود بیایید!»
اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم اشغالگر نیز تاکید کرد که خشونت خط قرمزی است که تحت هیچ شرایطی نباید از آن عبور کرد. وی حادثه زیر گرفتن تظاهرکنندگان در شب گذشته را بسیار جدی دانست و آن را به شدت محکوم کرد.
هرتزوگ گفت: ما نباید به ششم اکتبر (اختلافات داخلی) برگردیم، باید برای حفظ وحدت اسرائیل دست به هر کاری بزنیم، ما تنها باید با هم دشمنی که در مقابل ما ایستاده است را شکست دهیم.
یائیر لاپید، رهبر مخالفان رژیم صهیونیستی نیز تاکید کرد که «حادثه زیر گرفتن با خودرو نتیجه مستقیم تحریک دولت و دستگاه سم پاش است. پلیس باید طبق قانون با این موضوع برخورد کند و این رویداد ما را از تظاهرات تا زمانی که اسرا برگردانده شوند و این دولت بد سقوط کند، بازنخواهد داشت».
این اظهارات و واکنشها پس از آن است که در پایان تظاهراتی که در اعتراض به رویکرد دولت با درخواست برای آزادی سریع اسیران صهیونیست در نوار غزه ترتیب داده شده بود، یک زن صهیونیست بر اثر راندن یک خودرو به روی جمعیت تظاهرکنندگان مجروح شد. او در شرایط وخیم به بیمارستان منتقل شد.
به گزارش سرویس امدادرسانی آمبولانس، در این حادثه ۲ نفر دیگر نیز دچار جراحات جزئی شدند.
یک پلیس زن اسرائیلی نیز پس از آنکه در حال تلاش برای متفرق کردن تظاهرکنندگان بود، یک تظاهرکننده با آرنج او را زد و دچار شکستگی بینی شد.
پلیس سه تظاهرکننده را در شهر قیساریه (شمال) به اتهام «تحریک به شورش» در جریان شرکت در تظاهرات نزدیک خانه نتانیاهو دستگیر کرد.
شهرهای دیگر در سراسر سرزمین های اشغالی از جمله بین المقدس، حیفا (شمال) و رحوبوت (مرکز) نیز شاهد تظاهراتی بودند که در آن هزاران نفر شرکت کردند.
ادامه سقوط واحد پول رژیم صهیونیستی
در حالی که درگیری ها در نوار غزه ادامه دارد، واحد پول اسرائیل (شکل) شاهد کاهش به پایین ترین سطح خود در برابر دلار آمریکا طی ۸ سال گذشته بوده است.
عملیات «طوفان الاقصی» توسط جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) علیه شهرک ها صهیونیست نشین و پس از آن جنگ اسرائیل علیه نوار غزه پیامدهای اقتصادی سنگینی را برای این رژیم به همراه داشته است که بر اساس ارزیابی های ناظران و تحلیلگران اقتصادی با تبعات ناشی از جنگ های گذشته در سرزمین های اشغالی متفاوت بوده و حتی بسیار سهمگین تر از تبعات شیوع پاندمی کرونا است. اظهارات مسئولان امور اقتصادی و مالی اسرائیل، گزارش های منتشر شده در رسانه های مختلف جهان و نارضایتی های سراسری در فلسطین اشغالی خود، گویای این حقیقت است. به طور کلی می توان خسارت هایی را که اقتصاد اسرائیل در این جنگ متحمل شده است در قالب موضوعات و عناوین متعدد تحلیل کرد.
سقوط ارزش «شکل»
در حالی که درگیری ها در نوار غزه ادامه دارد، واحد پول اسرائیل (شکل) شاهد کاهش به پایین ترین سطح خود در برابر دلار آمریکا طی ۸ سال گذشته است
«کارنیت فلوگ»، رئیس سابق بانک مرکزی اسرائیل درمصاحبه با بلومبرگ گفت که در روز نخست عملیات طوفان الاقصی، ارزش شکل بیش از ۳ درصد کاهش یافت و به ۳.۹۶ دلار آمریکا رسید و همین امر بانک مرکزی اسرائیل را مجبور کرد تا برای کاهش نوسانات در نرخ شکل مبالغ هنگفتی تا ۴۵ میلیارد شکل (۱۱میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار) تزریق کند.
بورس تل آویو نیز در پایان نخستین روز معاملاتی پس از آغاز عملیات طوفان الاقصی ۸ درصد سقوط کرد.
روزنامه رای الیوم نیز در گزارشی نوشت که جنگ غزه باعث شد اقتصاد اسرائیل در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ به میزان ۱۹.۴ درصد سقوط کند. بر اساس آمار رسمی اداره مرکزی آمار اسرائیل تولید ناخالص داخلی در فلسطین اشغالی در سه ماهه آخر سال ۲۰۲۳ حدود یک پنجم معادل ۱۹.۴ درصد کاهش یافت که به دلیل میزان تأثیر جنگ جاری در غزه بر اقتصاد اسرائیل بوده است.
«امیر یارون»، رئیس بانک مرکزی اسرائیل اخیرا اعلام کرد که هزینههای این رژیم در نتیجه جنگ بین سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ به حدود ۲۲۰ میلیارد شکل یا ۵۸ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار میرسد که به این مبلغ باید از بین رفتن درآمدها به دلیل آثار جنگ را نیز اضافه کرد. در همین زمینه موسسه مودیز آمریکا رتبه اعتباری اسرائیل را یک پله کاهش داد و از رتبه A۱ به A۲ به دلیل تاثیر درگیریهای جاری در نوار غزه تنزل داد.
زیان بخش انرژی
اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد که با شروع جنگ علیه غزه، اسرائیل به شرکت آمریکایی «شورون » دستور توقف تولید در میدان گازی «تامار» را داد که حدود ۲۰۰ میلیون دلار در ماه برای این رژیم خسارت به همراه داشت دارد. این در حالی است که بخش گاز یکی از بخش های حیاتی اقتصاد اسرائیل به شمار می رود.
فلج شدن بخش گردشگری
ناامنی ناشی از اصابت موشکهای مقاومت به مرکز سرزمینهای اشغالی و حتی فرودگاه بن گوریون، ضربه محکمی به بخش گردشگری فلسطین اشغالی وارد کرد، زیرا بسیاری از خطوط هوایی خارجی پروازهای خود را با مبدا و مقصد سرزمینهای اشغالی لغو شدند و به گزارش وب سایت «سکرت فلایتس» پروازها در فرودگاه «بن گوریون» ۸۰ درصد کاهش یافت. هتل های اسرائیلی نیز به طور چشمگیری تقریبا خالی از گردشگر شدند و بر اساس گزارش ماهانه صادر شده توسط اداره آمار اسرائیل درآمد حاصل از گردشگری این رژیم از اکتبر گذشته ۷۶ درصد کاهش یافته است. بودجه اسرائیل برای تضمین بیمه در برابر خطرات جنگی برای شرکت های هواپیمایی اسرائیل نیز به ارزش ۶ میلیارد دلار ضرر کرده است.
بندر ایلات
بر اساس دادههای منتشر شده توسط شرکت سیستم پرداخت کارت اعتباری اسرائیل (شیبا) که بر پرداختهای کارت اعتباری نظارت میکند، شهر ساحلی ایلات اسرائیل از ضربه اقتصادی ناشی از جنگ غزه به شدت رنج می برد. داده های شیبا نشان می دهد که در هفته ۱۷ تا ۲۳ دسامبر، پرداخت های کارت اعتباری ۳۰ درصد کمتر از هفته مشابه سال ۲۰۲۲ بوده است.
روزنامه عبری زبان اقتصادی «گلوبز» نوشت که این شهر با شروع عملیات طوفان الاقصی از یک اقامتگاه گردشگری به پناهگاه آوارگان اسرائیلی تبدیل شد. «ایلی لنکر» شهردار ایلات با صدور هشدار درباره سقوط مالی شهر دادههایی ارائه کرد که نشان میدهد بیکاری در ایلات از ابتدای جنگ از ۳.۴ درصد به ۱۴ درصد افزایش یافته است و دادههای کارت اعتباری نشان میدهد که این شهر بیشترین آسیب را دیده است.
زیان کسب و کار و فناوری
جنگ غزه به دلیل قرار دادن رژیم اسرائیل در وضعیت اضطراری و فراخوانی بیش از ۳۰۰ هزار نفر از نیروهای ذخیره برای خدمت سربازی، که یک رویداد بی سابقه در تاریخ این رژیم بوده است، به شدت بر تجارت تأثیر گذاشته است. همچنین انتظار می رود بخش تولید فناوری در اسرائیل به دلیل توقف کار و خساتر ناشی از آن ضربه سهمگین تری را در آینده دریافت کند.
خروج سرمایه گذاران ملقب به «فرشته» از سرزمین های اشغالی
« مرکز ملت استارتآپ» اسرائیل اعلام کرد که حضور سرمایه گذاران فرشته یا همان سرمایه گذاران خصوصی که سرمایه خود را عمدتاً در شرکت های نوپا و نوبنیان در دوره های سرمایه گذاری اولیه برای به دست آوردن سهام شرکت و درصدی از سود آتی سرمایه گذاری می کنند، بیش از ۷۵ درصد کاهش یافت و از ۲۵۱ سرمایه گذار فعال در فلسطین اشغالی در سال ۲۰۲۲ به ۶۱ نفر در سال ۲۰۲۳ رسید.
مجموع ضررهای مورد انتظار
بانک اسرائیلی «پوعلیم» در گزارشی به تایمز اسرائیل اعلام کرد که که برای برآورد خسارت اقتصادی ناشی از جنگ جاری در غزه خیلی زود است اما طبق داده های اولیه هزینه این جنگ کمتر از ۷ میلیارد دلار نخواهد بود و ممکن است به حدود ۱.۵ درصد از محل تولید ناخالص داخلی برسد.