اردوغان از یک سو با فشارهای خارجی و احتمال تحریم های اروپایی مواجه است و از سوی دیگر با فشار مخالفان داخلی و همپیمانان قدیمی خود رو به روست.

 

 به گزارش جماران، «عبدالباری عطوان» نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در تحلیلی در روزنامه فرامنطقه ای رأی الیوم نوشت: «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه وقتی در گفت و گو با خبرنگاران پس از اقامه نماز جمعه در مسجد «ایاصوفیه» در شهر استانبول گفت:« امیدوارم فرانسه هر چه زودتر از شر ماکرون رئیس جمهورش راحت شود و گرنه جلیقه زردها به جلیقه سرخ ها تبدیل می شوند»، بنزین بیشتری روی «جنگ لفظی» کنونی شعله ور میان وی و «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه ریخت.

این خشم اردوغان علیه رئیس جمهور فرانسه کاملا قابل فهم است زیرا هر دو رئیس جمهور به دلیل تشدید اختلاف های شان در چندین پرونده داغ از جمله لیبی،سوریه، شرق دریای مدیترانه و اخیرا درباره جنگ جمهوری آذربایجان و ارمنستان که با حمایت نیروهای ترکیه به نفع «الهام علییف» رئیس جمهور آذربایجان تمام شد، با هم درگیر هستند.

ماکرون نیز به سرعت به نوبه خود به این حمله اردوغان پاسخ داد و از همتای ترکیه ای خود خواست به احترام پایبند باشد و وی را متهم کرد که آزادی های عمومی ملت ترکیه را محدود کرده است.

این جنگ لفظی و در این سطح از حمله شخصی متقابل در شرایط سختی برای هر دو رئیس جمهور به ویژه تا حدود زیادی برای اردوغان رخ می دهد زیرا رئیس جمهور ترکیه در حال حاضر درگیر جنگ در چندین جبهه داخلی و خارجی در یک زمان است؛در جبهه داخلی احزاب مخالف علیه وی متحد شده اند و حمله سختی به وی کرده اند و متهم اش کردند که یک«عرصه ملی که نمی توان خصوصی اش کرد» با فروش 10 درصد از سهام بورس ترکیه به دولت قطر به ارزش 200 میلیون دلار از بین برده است. حزب «استقلال»به رهبری احمد داوود اوغلو نخست وزیر همپیمان سابق اردوغان با بزرگترین حزب  مخالف در کشور یعنی حزب خلق جمهوریخواه در انتقاد شدید از این قرارداد و بسیج افکار عمومی متحد شده است.این هجمه در حالی رخ می دهد که اقتصاد ترکیه با فشار شدید و چند جانبه ای مواجه است؛ فشاری که منجر به کاهش ارزش لیر ترکیه و افزایش میانگین تورم شده است.

و اما در خارج،فرانسه و به طور خاص ماکرون رئیس جمهورش حمله شدیدی را علیه اردوغان در اتحادیه اروپا رهبری می کند و خواستار اعمال تحریم های اقتصادی اروپایی علیه ترکیه به دلیل حفاری برای کشف نفت و گاز در مناطق دریایی مورد مناقشه با یونان و قبرس دو عضو اتحادیه اروپا است و نیرو و کشتی های جنگی و هواپیماهای نظامی به یونان فرستاد تا از موضع آتن علیه ترکیه حمایت و جانبداری کند.

بی تردید اردوغان با این حمله شدیدش به ماکرون رئیس جمهور فرانسه بخش عریضی از افکار عمومی جهان اسلام و عرب را به دلیل تعدی رئیس جمهور فرانسه به پیامبر اسلام(ص) با حمایت از بازنشر کاریکاتورهای توهین آمیز و زشت تحت عنوان آزادی بیان، به خود جذب کرده است اما تأثیر این «دستاورد» برای اردوغان در سایه خطرات هر گونه تحریم احتمالی اروپایی ها  علیه اقتصاد ترکیه محدود است؛ مضاف بر آن، جنگ درلیبی و سوریه علیه اردوغان در زمانی دارد تشدید می شود که «جو بایدن» رئیس جمهور جدید آمریکا که هرگز علاقه ای به رئیس جمهور ترکیه ندارد و از کردها حمایت می کند با ورود به کاخ سفید به عنوان جانشین «دونالد ترامپ» رئیس جمهور کنونی آمریکا که همپیمان قوی اردوغان به شمار می رود، کمتر از پنجاه روز فاصله دارد.

اردوغان در هفته ها و ماه های آینده با شرایط سختی رو به رو خواهد شد و نشانه های آن در چندین جبهه از جمله لیبی و ارمنستان و به طور مشخص دریای مدیترانه خود را نشان می دهد زیرا رئیس جمهور فرانسه آستین های خود را بالا زده است و تلاش می کند که بیشتر رهبران اروپایی را پشت کارزار اعمال تحریم ها علیه ترکیه بسیج کند؛ تحریم هایی که بارزترین آنها توقف سرمایه گذاری و واردات از ترکیه است که ارزش آنها در سال به 100میلیارد یورو می رسد.

حکومت های دوست اردوغان رئیس جمهور ترکیه در منطقه خاورمیانه اندک اند و از او می خواهند که در سیاست های منطقه ای خود در چندین پرونده بازنگری کند تا فهرست دشمنانش کم شود و بتواند با فشارهای اروپایی مقابله کند اما به گفته یک منبع اسلامگرای بلندپایه که اخیرا با وی در آنکارا دیدار کرده است وی به این درخواست ها جواب منفی داده و تأکید کرده است که همانطور که در جمهوری آذربایجان رخ داد، در نهایت امر پیروز خواهد شد.

به گفته این منبع اسلامگرا مشکل اصلی اردوغان خودرایی وی و گوش ندادن به نصیحت های دیگران است.آخرین نصیحت نیز تلاش برای میانجی گیری میان وی و همپیمانان سابق اش یعنی داوود اوغلو و «علی بابا جان و حزب «سعادت» است. به همین دلیل مشکلات داخلی و خارجی وی تشدید می شود و در لیبی و سوریه و چه بسا به زودی در منطقه خلیج فارس (اگر میانجی گیری آمریکا برای آشتی میان قطر و دشمنانش موفق بشود) با شکست های پی در پی رو به رو خواهد شد...و خدا بهتر می داند.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.