فشار امریکا خط اعتباری5میلیاردیورویی رم-تهران را متوقف کرد.
به گزارش جماران؛ هفته نامه ایتالیایی 'اسپرسو' در تازه ترین شماره خود با عنوان 'هزینه تحریم ایران' نوشت: آمریکا از تحریم ایران و روسیه به عنوان اهرمی برای وارد کردن فشار استفاده می کند و توقف مبادلات تجاری با تهران ضربه سختی به ایتالیا خواهد بود.
این نشریه ایتالیایی افزود: با تحریم ایران، که به تصمیم ترامپ پس از خروج از توافق هسته ای اتخاذ شده، مقابله با نفوذ منطقه ای ایران به اروپا کشیده شده است. برای ایتالیا توقف مبادلات تجاری با ایران ضربه سختی خواهد بود چرا که 27 میلیارد یورو قرارداد و تفاهم نامه تجاری میان شرکت های ایتالیا و ایرانی امضا شده که اکنون در معرض تهدید تحریم های آمریکا قرار می گیرد.
اسپرسو ادامه داد: دستیابی به بازار آمریکا و اعمال تعرفه بر کالاهای اروپایی، ابزار باجگیری واشنگتن از اروپاست و هیچ کس قصد ندارد کسب و کار با ایالات متحده را به مخاطره بیاندازد . دونالد توسک رئیس شورای اروپایی در مورد روابط بین اروپا و آمریکا می گوید ' با چنین دوستی نیاز به دشمن نداریم.'
نشریه ایتالیایی نوشت: در حالی که اروپایی ها درگیر پیدا کردن راهی برای نجات برجام هستند، آمریکا سیاست خارجی جدید خود را که بر اساس توسل به زور و نه بر اساس دیپلماسی بنا شده به پیش می برد. اروپا در اندیشه خریدن نفت ایران به یورو و مستقیم از بانک مرکزی این کشور است. اما این تدابیر در هر صورت شرکت های ما را از مجازات های ثانویه واشنگتن نجات نخواهد داد و آنها در صورت کار با تهران از بازار ایالات متحده محروم خواهد کرد.
اسپرسو یادآورشد: اما ایتالیا آنچه را که باید، انجام نداد. در ماه ژانویه گذشته در رم کارلو پادوان وزیر پیشین اقتصاد، با محمد خزایی معاون وزیر اقتصاد ایران، تفاهم نامه ای را برای گشودن یک خط اعتباری 5 میلیارد یورویی برای کمک به شرکت های ایتالیایی علاقمند به کار با ایران امضا کرد. این تفاهم نامه کاملا در چارچوب توافق هسته ای سال 2015 قرار داشت و مشابه با تفاهم نامه هایی بود که ایران با کره جنوبی ( به ارزش 8 میلیارد دلار) و اتریش (1 میلیارد) و چین (10 میلیارد) امضا کرده بود.
نشریه اسپرسو نوشت: در حالیکه کره جنوبی سرگرم تنش زدایی با همسایه شمالی خود بود، آمریکا هیچ اعتراضی به تفاهم نامه اعتباری سئول با تهران نکرد. اما در مورد ایتالیا، مخالفت هایی شده است. برخی از نشریات در ایتالیا از دولت انتقاد کرده و نوشتند که واشنگتن و اسرائیل از این اقدام 'حیرت' کرده بودند. در نهایت فشارهای آمریکا و رژیم اسرائیل بر ایتالیا به جایی رسید که تفاهم نامه اعتباری را متوقف کرد. به عبارت دیگر پنجره کوچکی که پیش از تصمیم های ترامپ گشوده شده بود، بسته شد و حالا باید دید آنهایی که امروز از حق حاکمیت کشورها دم می زنند، چه خواهند کرد.
اسپرسو افزود: در کنار به مخاطره افتادن مناسبات تجاری و جایگزین شدن شرکت های اروپایی مانند توتال با چینی ها، روابط بین اروپا و آمریکا در قالب پیمان آتلانتیک شمالی نیز دچار تنگنا شده است. کشورهایی مانند انگلیس و فرانسه که همپای واشنگتن در بمباران سوریه شرکت کردند، دیر متوجه شدند که تنها محبوب ترامپ در خاورمیانه، رژیم تل آویو است که عهده دار نقش ژاندارم منطقه شده است.
نشریه ایتالیایی نوشت: این تحولات نگران کننده سبب شد که آنگلا مرکل به دیدار پوتین برود و بر تحقق خط لوله جریان شمال 2 تاکید کند. آمریکا به روشنی تهدید کرده که لغو این پروژه، بهایی است که اروپا باید برای معافیت از تعرفه های ایالات متحده بر فولاد و آلومینیوم بپردازد.
اما شاید بر خلاف آنچه در مورد خط لوله جریان جنوبی اتفاق افتاد، با گنجاندن اوکراین در مسیر عبور جریان شمالی 2، در مورد این پروژه مصالحه شود.
اسپرسو ادامه داد: شرکت ایتالیایی سایپم از لغو طرح خط لوله جریان جنوبی بین روسیه و ترکیه، 2 میلیارد دلار ضرر کرد. این نمونه ای از استاندارد دوگانه آمریکاست و بر اساس آن می توان بر روی برخی از متحدان مانند رم فشار وارد کرد تا به زانو درآیند و برخی دیگر مانند برلین و آنکارا را به حال خود رها کرد.