وزیر امور خارجه گفت: ادامه مقابله با باقی مانده های تفکر خطرناک داعش در سوریه و عراق، جلوگیری از نفوذ و گسترش افراط در مناطق جدید، سرکوب کامل خاستگاه فکری و قطع منابع مالی افراط باید همچنان یک اولویت باشد.
به گزارش جماران، محمدجواد ظریف روز دوشنبه در کنفرانس امنیتی تهران که با شعار احترام، اعتماد، گفت و گو، همکاری متقابل، امنیت و پیشرفت جمعی برگزار شد، افزود: حفظ انسجام ملی و تمامیت ارضی کشورهای منطقه ضرورتی تردید ناپذیر است.
وی خاطرنشان کرد: تحرکات قومی و طایفه ای در سوریه و عراق با گرایش های جدایی طلبی خطری برای منطقه و جهان است و می بایست با درایت مسئولین ملی و محلی و گفت وگو بر پایه احترام به حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و قوانین اساسی به همکاری و همگرایی تبدیل شود.
وی ادامه داد: دومین کنفرانس امنیتی تهران در شرایطی برگزار می شود که منطقه غرب آسیا در یکی از دشوارترین دوره های خود قرار دارد، جریان افراط گرایی خشونت طلب که این منطقه را دست خوش یکی از خطرناک ترین و خسارت بارترین ادوار تاریخی اش کرده بود رو به زوال گذاشته است.
وی اضافه کرد: داعش به عنوان دهشتناک نماینده این جریان از نظر نظامی سرکوب و خلافت خود خوانده آن نابود شده و از میان رفته است.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران تصریح کرد: مردم و دولت های عراق و سوریه در 6 سال گذشته دلاورانه علیه گروه های تروریستی به ویژه داعش مقاومت کردند و به پیروزی های مهمی دست یافتند.
ظریف افزود: خوشحالم که در این مبارزه تاریخ ساز در کنار این دو ملت بزرگ و مقاوم قرار داشتیم.
وی ادامه داد: در این دوران بین فروپاشی خلافت جعلی داعش و شکل گیری شرایط مطلوب امنیتی در منطقه قرار داریم ما و دیگر کنشگران منطقه ای با سه چالش مهم یعنی درک درست واقعیت موجود، نیل به درکی مشترک در مورد وضعیتی مشترک و راه های تحقق چنین وضعیتی برای منطقه مواجه هستیم.
** سازمان ترور داعش و گروه های مشابه هنوز فعال هستند
وزیر امور خارجه با تبیین ویژگی های دوره کنونی منطقه غرب آسیا اظهار داشت: اگرچه داعش و دیگر گروه های تروریستی در یکی - دو سال اخیر شکست های مرگباری را متحمل شده و پروژه خلافت داعش متوقف شده و دستگاه اداری و نظامی آن در حال متلاش شدن است اما سازمان ترور داعش و گروه های مشابه هنوز فعال هستند.
ظریف ادامه داد: آنها همچنان باتوجه به شبکه وسیعی که در کشورهای مختلف در آسیای میانه و آسیای غربی و بویژه افغانستان و نیز در شمال آفریقا ایجاد کرده اند، دارای بُرد منطقه ای و جهانی هستند و باید همچنان تهدید جدی به شمار آیند بنابراین ادامه مقابله با باقی مانده های این تفکر خطرناک در سوریه و عراق، جلوگیری از نفوذ و گسترش افراط در مناطق جدید، سرکوب کامل خاستگاه فکری و قطع منابع مالی افراط باید همچنان یک اولویت باشد.
وی ادامه داد: احیای احترام به مرزهای ملی و نظام دولت – ملت که توسط گروه های تروریستی و برخی دیگر از جریان های تکفیری هدف تخریب قرار گرفته است، به عنوان یک اولویت باید مدنظر باشد.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران تصریح کرد: ادامه وضعیت کنونی قطعا به گرایش های گریز از مرکز در داخل واحدهای سیاسی دامن خواهد زد و حاصلی جز تنش و بی ثباتی نخواهد داشت.
ظریف در بخش دیگری از سخنانش، بازسازی عراق و سوریه را یکی از مسائل مهمی دانست که جامعه جهانی در دوره کنونی باید به آن بپردازد.
وی خاطرنشان کرد: شروع بازسازی تاثیر عمده ای بر روندی ثبات سیاسی در کل منطقه و شکست کامل افراطی گری خواهد داشت و می بایست با هدف کمک به مردم و تثبیت صلح و نه پیشبرد اهداف گروهی و سیاسی پیگیری شود.
وزیر امور خارجه ادامه تجاوز علیه مردم یمن را یکی دیگر از عوامل تنش زا در منطقه دانست و گفت: پس از 33 ماه جنگ بی حاصل باید مهاجمین به این درک رسیده باشند که راه حل نظامی ندارد و طرف های آن چاره ای جز گفت و گو و اجماع ملی برای حل این بحران ندارند.
** آمریکا با ادامه حضور نظامی نامشروع در سوریه بر پیگیری سیاست های تنش زای خود اصرار دارد
ظریف در بخشی دیگری از سخنانش دخالت ها و سیاست های آمریکا را در منطقه را از اساسی ترین چالش هایی عنوان کرد که موجب پیچیدگی بیشتر شرایط شده است و گفت: آمریکا هنوز نسبت به واقعیات عینی در سطح منطقه بی توجه است و با ادامه حضور نظامی نامشروع خود در خاک سوریه بر پیگیری سیاست های مخرب و تنش زای خود اصرار دارد.
وی افزود: ادامه اشغال فلسطین همچنان حادترین مسئله ای است که منطقه و جهان با آن دست به گریبان است و همه مسائل منطقه مستقیم یا غیرمستقیم تحت تاثیر این معضل اصلی و ستمی است که طی هفتاد سال گذشته بر مردم فلسطین رفته است.
عضو شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد شناسایی بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم نامشروع صهیونیستی توسط آمریکا، اعلام دشمنی آشکار با مسلمانان و دولت های اسلامی و ایجاد فرصت برای افراط گرایی و تروریسم است.
ظریف در ادامه و در تبیین وضعیت مطلوب امنیتی با تاکید بر این که تمرکز بر مشکلات امنیتی باید معطوف به تلاش برای نیل به شرایط امنیتی مطلوب باشد، اظهار داشت: برای این منظور دو ایده منطقه قوی و امنیت شبکه ای می تواند مبنای شکل گیری پارادایم جدیدی برای غرب آسیا باشد.
وی خاطرنشان کرد: تلاش برای ایجاد منطقه قوی به جای برتری جویی و حذف دیگر کنشگران ریشه در نگاه راهبردی جمهوری اسلامی ایران به مناطق پیرامونی خود دارد و به معنی پذیرش اصل تامین منافع جمعی در منطقه خلیج فارس و تامین قاعده برد – برد به سطح این منطقه است.
وی اضافه کرد: تامین منافع هر یک از کشورهای منطقه در گرو تامین منافع همه کشورهای منطقه است و تلاش سلطه جویانه توسط هر یک از کشورهای منطقه برای حذف رقبا نه تنها پسندیده نیست بلکه اصولا ناممکن است.
رییس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: تجربه پرفراز و نشیب نزدیک به سه دهه پس از پایان جنگ سرد و شرایط راهبردی جدید در دوران گذار جهان پساغربی ثابت کرده است که تلاش برای هژمونی در سطح جهانی و یا منطقه ای بی حاصل و خطرناک است.
ظریف تصریح کرد: اگر چه رقابت بین کشورها در مسیر توسعه اقتصادی - اجتماعی و نیل به سطح بالاتری از رفاه و آسایش برای شهروندان امری ناپسند نیست اما تلاش برای تبدیل شدن به قدرت فائقه و سلطه گر از منظر ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک عاملی تنش زا بوده و موجب ایجاد موانع اساسی بر سر راه توسعه ملی کشورها خواهد بود.
وی همچنین گفت: چنین رقابتی تنها دور باطلی را موجب می شود که نمی تواند هیچ برنده ای داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: دیگر مناطق جهان بعد از اینکه رقابت های مخرب سلطه محور را پشت سر گذاشته و به همکاری با هم متمایل شدند، توانستند به صلح و توسعه دست یابند.
وزیر امور خارجه خطاب به شرکت کنندگان این کنفرانس ابراز امیدواری کرد: گفت و گوها و تبادل نظرهای سازنده و پُربار را در این کنفرانس پیش رو داشته باشند و شرکت کنندگان غیرایرانی اقامتی دلپذیر در کشور ما داشته باشند.