به گزارش جماران، روزنامه اعتماد نوشت:
بدون شک نتیجه انتخابات ریاستجمهوری پیش رو، تاثیر زیادی بر وضعیت اقتصاد کشور خواهد داشت. برنامه و روشی که پیروز این انتخابات، برای اداره کشور در پیش خواهد گرفت بر شرایط بازارهای مختلف تاثیری جدی خواهد گذاشت. قیمت دلار امریکا یکی از مولفههای مهم اقتصادی است که بخش عمدهای از فعالان اقتصادی گوشبهزنگ نشانههای تغییر آن هستند تا برنامههای واحد اقتصادی خود را با آن هماهنگ کنند.
به اعتقاد اغلب کارشناسان صرفنظر از نتیجه این انتخابات، بازارِ دلار، پس از ٢٩ اردیبهشتماه راهی بهجز افزایش قیمت نخواهد داشت اما این افزایش قیمت، میتواند با توجه به اینکه چه کسی پیروز انتخابات است متفاوت باشد. چنانچه مردم بار دیگر به حسن روحانی اعتماد کرده و سکان اداره کشور را به وی بسپارند میتوان امیدوار بود که با ادامه برنامههای دولت وی، در راستای کاهش نرخ تورم، کمترین افزایش قیمت دلار را شاهد باشیم. ناگفته نماند که در صورت پیروزی روحانی برنامه بانک مرکزی برای تکنرخی کردن ارز و حذف رانت ارزی، ممکن است در تابستان امسال اجرایی شود. تکنرخی شدن قیمت ارز، موجب خواهد شد که کالاهایی که در حال حاضر با نرخ دلار مبادلهای قیمتگذاری میشوند دچار افزایش قیمت زیادی شوند.
ازآنجاکه از تیم اقتصادی و برنامههای سایر کاندیداها تصویر روشنی در دست نیست بهدرستی نمیتوان سرنوشت قیمت دلار را در صورت پیروزی آنها پیشبینی کرد اما روشن است که سایر کاندیداها کمتر از حسن روحانی به کاهش نرخ تورم و تنشزدایی در سیاست خارجی اعتقاد دارند؛ یعنی بهراحتی میتوان پیشبینی کرد که حضور کاندیداهای اصولگرا در پاستور، با افزایش نرخ تورم و تنش در سیاست خارجی همراه خواهد بود. تنش در روابط خارجی، امید فعالان اقتصادی از به ثمر نشستن نهال برجام را کاهش داده و باعث التهاب شدید در بازار دلار خواهد شد. به گواه تجربه، سیاستهای دستوری برای پایین نگهداشتن قیمت دلار نیز نمیتواند راهکار حل این مشکل باشد و تنها تاثیر مقطعی خواهد داشت. گفتنی است در صورت کنترل قیمت دلار با اینگونه روشها، پس از گذشت چند سال باید منتظر شوک دلاری دیگری در کشور و افت ناگهانی ارزش داراییهای مردم باشیم.
با در نظر گرفتن تحلیل فوق مبنی بر افزایش قیمت دلار، خرید سهام شرکتهایی که عمدتا صادرکننده کالا بوده یا آن دسته از شرکتها که داراییهای ارزی قابلتوجهی دارند میتواند بهترین گزینه سرمایهگذاری در بورس باشد. گفتنی است سرمایهگذاران ترجیح میدهند برای در امان ماندن از ریسک تغییر سیاست خارجی کشور (در اثر تغییر رییسجمهور) و بازگشت تحریمها، در خرید سهام شرکتهایی که در صورت بازگشت تحریم، با مشکل جدی مواجه میشوند با احتیاط بیشتری رفتار کنند.