کشورهای خلیج فارس بی سر و صدا ورود دشمنان و مخالفان ایران به کاخ سفید را با تشویق همراهی کردند با اینکه میدانند ممکن است ورود ترامپ به افزایش تنش ها در خاورمیانه بیانجامد.
به گزارش جماران ؛ درحالی که بسیاری از کشورهای جهان با نگرانی مراسم تحلیف ترامپ را دنبال می کردند مقامات کشورهای حوزه خلیج فارس خوش بین به نظر می رسیدند. آنها ترامپ را رییس جمهوری قوی می دانند که می تواند نقش واشنگتن به عنوان یک شریک استراتژیک را برای آنها در منطقه بازی کند.
از نظر کشورهای خلیج فارس بیش از همه توقف موج حمایت های ایران از سوریه و عراق و یمن و لبنان از گروه های شیعه در بحرین و استان نفت خیز عربستان باید در اولویت قرار بگیرد.
عربستان سعودی به طور خاص از خروج اوباما خوشحال است چرا که اوباما به اتحاد با ریاض اهمیت چندانی نمیداد و اولویت او توافق هسته ای و خنثی سازی برنامه های هسته ای ایران بود.
روابط ریاض و واشنگتن قطب تعادل امنیتی خاورمیانه است. اما از زمانی که ریاض با عقب نشیتی آمریکا از منطقه دچار بحران شد و بعد از بهار عربی به سمت ایران گرایش پیدا کرد این مساله نیز با مشکلاتی مواجه شد.
در سوریه نیز تنش ها همچنان به قوت خود باقی است و اوباما در دوران ریاست جمهوری اصرارهای کشورهای عربی مبنی بر ارسال کمک بیشتر به شورشیان مخالف اسد را رد کرد و این عملا اقدامی به نفع ایران و روسیه بود.
عبدالرحمن الراشد تحلیل گر عربستانی گفته درک طرف ها از مسائل مهم است. ترامپ کسی نیست که در مقابل ایران یا هر کس دیگر تعظیم کند. اگر او همان طور که می گوید عمل کند ما درواقع با یک رونالد ریگان دیگر سر و کار داریم که همه نیروهایش را در منطقه جدی به کار خواهد گرفت. این چیزی است که متاسفانه در هشت سال گذشته فاقد آن بودیم .
برخی نگرانند که عادت ترامپ به توییت کردن به ارسال پیام های عجولانه ای منجر شود که حاوی تشویق یا سرزنش باشد و این در نهایت حمل بر بی کفایتی او برای مدیریت خاورمیانه شود.
فیصل الیفایی ستون نویش روزنامه نشنال در ابوظبی گفته استفاده ترامپ از شبکه های اجتماعی می تواند مشکل بزرگی باشد . بعید است ترامپ تغییر کند. از یک منظر حوادث جهان نیاز به پاسخ های محتاطانه و سیاست های دقیق دارد و ترامپ قرار است واکنش های احساسی نشان دهد. این همیشه یک نگرانی است. اما این روش اوست. این چیزی است که هست. کسانی که ترامپ را دوست دارند این وجه از شخصیت او را نیز دوست دارند.
برخی تحلیل گران عرب شباهت های سیاسی بین ترامپ و ریگان می بینند . هر دو شعار ساخت آمریکایی بزرگ تر را دادند. ریگان حامی تحرکات نظانی در خاورمیانه بود. در دوره ریاست جمهوری او بحران با ایران و لبنان و لیبی تشدید شد.
یک تاجر عرب گفته: من فکر میکنم ترامپ قرار است نسبت به ایران خیلی خیلی سخت گیر باشد. او تعیین کننده است. با توجه به اینکه او یک دلال است انتظار می رود برای هر معامله ای به دنبال بازگشت سود باشد.
دقایقی بعد از سخنرانی ترامپ در وبسایت کاخ سفید گفته شد که دولت ترامپ قرار است گروهای افراطی تروریستی را شکست دهد و این اولویت سیاست خارجی ترامپ است. همچنین قرار است دولت سیستم های دفاع موشکی اش را برای حفاظت از حمله احتمالی ایران و کره شمالی تقویت کند.
این در حوزه وظایف وزیر دفاع یعنی جیمز متیس و وزیر خارجه یعنی رکس تیلرسون و همچنین رییس سازمان سیا یعنی مایک پومپئو است . این اسامی برای مقامات عربستان سعودی بسیار آشناست.
به طور خاص متیس به بی اعتمادی به ایران در میان رهبران کشورهای عربی معروف است.
متیس رهبر سابق مرکز فرماندهی که نظارت بر عملیات های نظامی آمریکا را در خاورمیانه و جنوب آسیا بر عهده داشته در جلسه استماع و رای اعتماد مجلس سنا در این ماه گفته بود که ایران بزرگترین عامل بی ثباتی در منطقه است و سیاست های این کشور بر خلاف منافع آمریکاست.
چنین دیدگاهی به نفع کشورهای خلیج فارس خواهد بود.
الراشد گفته ما امیدواریم که ترامپ بتواند سیاست های اوباما را اصلاح کند و اما هنوز مطمئن نیستیم که انتخاب های او در کابینه با تجربه به نظر برسند.
در مورد سوریه، یمن، ایران و بحرین یک کشمکش بین ریاض و تهران وجودداشت که اوباما ترجیح میداد در این کشمکش نسبت به کشورهای خلیج فارس ضعیف تر عمل کند.
دیدگاه ترامپ در مورد صلح از طریق قدرت شاید بتواند رویکردهای منفعلانه آمریکا را اصلاح کند و کشورهای خلیج را در تقویت مواضع دفاعی نظامی شان با کمک شرکت های آمریکایی و اروپایی تشویق کند.
هر مشکلی میتواند به روابط با اروشلیم، سیاست های نفتی، درک از تعصب های ضد اسلامی آسیب بزند و قوانین آمریکا نیزعلیه ریاض برای مشارکت در حملات یازده سپتامبر طرح دعوی کرده است.
یکی از مهمترین مشکلات در حال حاضر وعده ترامپ به تعییر مکان سفارت آمریکا از تل آویو به اورشلیماست که سیاست های چند دهه اخیر آمریکا را بر هم زده و سفیر منتصب او نیز وکیلی است که پول زیادی از حل و فصل دعاوی یهودی ها به دست آورده.
اسرائیل و فلسطین که به دنبال دولت های خودشان هستند هر دو مدعی اند که اورشلیم یا همان بیت المقدس پایتخت آنهاست.
یکی از منابع آگاه در خلیج فارس که از نحوه تفکر مقامات این کشورها آگاه است گفته این مساله میتواند منجر به آشوب های زیادی شود و حتی یک انتفاضه جدیدبه راه بیاندازد. به علاوه اینکه ترامپ متوجه فشاریکه این حرکت بر روند صلح خواهد آورد نیست.
معضل دیگر سیاست ترامپ برای نابودی داعش است. کشورهای عربی با او در این هدف هم عقیده اند اما استفاده از ادبیات قطبی ساز که مسلمانان را اهریمنی جلوه می دهد و بر نیروهای نظامی متکی است می تواند اعتراضات را افزایش دهد.
چنین ادبیاتی میتواند خشونت ها را افزایش دهد.
به گفته دحام القحطی یک تحلیل گر سیاسی کویتی بدترین بخش سخنرانی ترامپ این بود که اسلام به عنوان یک دین هدف حملاتش قرار داده و آن را تروریسم اسلامی رادیکال خوانده که یک برچسب پوچ و بی معنی است.
او همچنین گفته اگر او به دوران بوش و شعار : شما یا با مایید یا با تروریست ها" برگردد دوقطبی ایجاد خواهد شد و در نهایت این ایده که نیروهای نظانی میتوانند مسائل را حل و فصل کنند ما را در وضعیت بدی قرار خواهد داد . جنگی که هیچ پیروزی نخواهد داشت.
منبع:انتخاب