به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان، زمانی که کتاب فرهنگ، تاریخ و تمدنمان را ورق زده و زندگی گذشتگانمان را به نظاره می‌نشینیم، مردمانی نجیب و اصیل را می‌بینیم که هر لحظه از زندگیشان برایمان درسی بزرگ به ارمغان می‌آورد.

محله سلطان امیر احمد کاشان خانه ای نه به وسعت 4700 متر مربع زیر بنای آن، بلکه به وسعت قلب سید جعفر طباطبایی نطنزی، تاجر معروف فرش و به وسعت ذوق و هنر معمار معروف کاشانی، استاد علی مریم وجودمان را مملو از شوق می‌کند.

این بنای تاریخی ماندگار در سال 1250 هجری قمری، به شیوه معماری حجاب دارو از 3 بخش اندرونی، بیرونی وخدمه شامل 40 اتاق، 4 حیاط، 4 زیر زمین، 3بادگیر و 2 رشته قنات دولت آباد و نصر آباد ساخته شده‌است.

قسمت‌های مختلف این بنای زیبا گویای سالیان سال زیستن، تابستان‌های سپری شده در خنکای سردابه‌های متصل به بادگیرها، قصه زیبای شادی زندگی و روزهای سرشار از نشاط خانواده، قصه غم انگیز از دست دادن عزیزان و هیاهوی کودکانی که در این بنا چشم به دنیا گشوده و اصالت و نجابت آموخته و فرهنگ ایرانی را به نمایش گذاشته‌اند.

نظارت هنرمند بزرگ و نقاش دربار ناصر الدین شاه قاجار یعنی میرزا ابوالحسن غفاری کاشانی ملقب به صنیع الملک در اجرای گچ بری‌ها و ترسیم نقاشی‌های این خانه از دیگر جنبه‌های این بنای تاریخی است که تزئینات مجلل و باشکوه را شامل می‌شود و نشان‌دهنده اصالت معماری و طراحی متناسب با فرهنگ و اقلیم خاص منطقه است و این مطلب ارزش و اعتبار تزئینات خانه طباطبائی را بسیار افزایش می‌دهد.

خانه تاریخی عباسیان

کوی سلطان امیر احمد کاشان خانه‌ای سرسبز و زیبا در منطقه‌ای کویری دارد که یکی از بهترین آثار تاریخی کشور در آن دیده می‌شود به گونه‌ای که در این بنای زیبا و در جای جای آن هنر معماری سنت مذهبی ایران به چشم می‌خورد.

آغاز ساخت این بنای عظیم به همت سید ابراهیم تاجر کاشانی، پدربزرگ آیت الله سید محمد علوی بروجردی در سال 1245-1250 هجری قمری بوده و بیانگر 20 سال هنر و ذوق معماران ایرنی است که اصالت، نجابت و ایمان را در معماری نقابدار، مذهبی، گودال باغچه و درونگرای خانه به نمایش می‌گذارد.

جای جای این بنای تاریخی یادآور خاطرات تلخ و شیرین زندگی پیشینیانمان است و می توان صلابت سید ابراهیم را در اتاق شاه نشین خانه، سخاوت و مهمان‌نوازی را در تالار آیینه، هیاهو و شور زندگی را در اتاق‌های پنج دری خانه و معرفت و شناخت اولیا الهی را در مراسم‌های مذهبی این خانواده به تماشا نشست.

این شاهکار معماری ایران اسلامی از بخش‌های مختلفی شامل دو بخش اندرونی و بیرونی است که این دو بخش شامل 5 حیاط، باغ، حوضخانه، 2بادگیر و 2 حلقه چاه است و زیبایی خاصی را به بازدیدکنندگان خود عرضه می‌کند.

این بنای تاریخی علاوه بر داشتن بیش از 7 هزار متر مربع زیر بنا به‌صورت طبقاتی ساخته شده که خانه را به قسمت‌های تابستانی و زمستانی نشین تقسیم کرده و تفکر وسیع و عظیم هنر معماری ایرانی را به همگان نشان داده و این بنای تارخی را لایق نامزدی دریافت جایزه بهترین بنای مسکونی کرده‌است.

خانه تاریخی بروجردی‌ها

محله‌های کهنسال کاشان را گذر کرده و به محله سلطان امیراحمدکاشان می رسیم که مزین به بناهای تاریخی عظیم بسیاری است و به یکی از زیبا ترین بناها یعنی خانه تاریخی بروجردی‌ها می‌رسیم که در نیمه دوم قرن 13 هجری قمری و در زمان قاجار ساخته شده‌است.

خانه‌ای زیبا که از دل عشقی عظیم آفریده شده و سالیان سال است که عظمت عشق پاک حاج سید حسن نطنزی را به نمایش می‌گذارد و شرط ساختن این بنای ماندگار از طرف سید جعفر طباطبایی بهانه‌ای است تا امروزه افراد بسیاری خواهان دیدن این خانه باشند و از طرفی خانه بروجردی‌ها را به انتخاب برتر یونسکو از نظر جاذبه توریستی در سال 2015 و 2016 تبدیل کرده‌است.

معماری زیبای این خانه نمایانگر 18 سال تلاش استاد علی مریم است و از دیگر مواردی که این بنا را تبدیل به اثری بی‌بدیل کرده، می‌توان به نظارت و طراحی مرحوم میرزا ابوالحسن غفاری کاشانی ملقب به صنیع الملک و برادر زاده وی میرزا محمد خان غفاری کاشانی ملقب به کمال الملک بر نقاشی‌های ارزنده و گچ بری این خانه اشاره داشت.

مساحت بنای تاریخی بروجردی‌ها بالغ بر 3000 متر مربع است و از 2 قسمت بیرونی و اندرونی تشکیل شده و از قسمت‌های مختلف این بنا می‌توان بادگیرهای قرینه هلالی شکل بر بام تالار، سرداب‌ها، قسمت شاه نشین، اتاق‌های پنج دری، مهتابی، هشتی ورودی، ایوان تابستانی و ایوان زمستانی را نام برد که تمامی قسمت‌ها مناسب با خصوصیات اقلیمی و شرایط جوی منطقه کویری کاشان طراحی و ساخته شده‌است.

انتهای پیام/

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 605340
  • منبع: tasnimnews.com
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.