در هریک مناسبت های مذهبی و ماه رمضان و نوروز و... رسوم خاصی در این شهرستان حاکم است و با توجه به نزدیک شدن به آغاز بهار، فصل شکفتن طبیعت به رسوم نوروزی این شهرستان می پردازیم.
هر ساله با نزدیک شدن به عید باستانی نوروز، مردم شهرها و روستاهای ساوجبلاغ نیز همراه با همه مردم ایران آماده برگزاری آیین ‌های این عید می‌شوند و با رسوم خاصی جشن استقبال از بهار را برپا می‌کنند.
مردم ساوجبلاغ در بخش های مرکزی، چندار، چهارباغ در نوروز به خانه ‌تکانی، سبزه ریختن، خرید لباس نو، نوروز خوانی، پخت انواع شیرینی، عیدی دادن و دید و بازدید نوروزی پرداخته و با ایجاد فضایی شاد و مفرح برای خود و خانواده به سراغ سالی نو می روند و بر این عقیده اند که اگر سال نو را با شادی شروع کنند تا پایان سالی خوش خواهند داشت.
یکی از رسم‌های زیبای ایام نوروز در شهرستان ساوجبلاغ رسم نورورخوانی است که در حال حاضر در غبار فراموشی ایام، گم شده است و این در حالی است که در گذشته نه چندان دور، ورود نوروز خوان و شنیدن صدای آوازش در کوی و برزن شهر و روستاهای ساوجبلاغ، طلیعه ای برای در راه بودن نوروز بود.
بعد از نیمه اول اسفند ماه در شهر و روستای این دیار نوروز خوانی مرسوم بوده و برغم برچیده شدن این سنت در سال های گذشته اکنون به همت و تلاش مسئولان میراث فرهنگی، نوروزخوانی به عنوان سنت دیرینه این دیار دارای رونق خاصی است و گروه های مختلف نوروزخوانی در نیمه دوم سال با ساماندهی مناسب در سطح شهر و روستا پیام آوران نوروز لقب گرفته اند.
نوروزخوانان متشکل از چند نفر هستند که یک نفر اشعار را می خواند، یک نفر ساز می زند، نفر دیگر که به آن کوله کش(بارکش) می گویند به در خانه‌های مردم می‌رود و می‌خواند.
در محلات مختلف با گویش های مختلف به خواندن اشعار می پردازند، ترکی یا محلی طالقانی. در برخی دیگر از این نوروزخوانی اشعاری همچون: بهار آمد بهار آمد خوش آمد/ علی باذولفقار آمد، خوش آمد/ مژده آمدن سال نو و بهار را می دادند و صاحب خانه نیز با دادن پول، شیرینی، گردو و تخم مرغ از آنان پذیرایی می‌کرد.
مردم این دیار و به خصوص بانوان در روستاهای ساوجبلاع از یکی دو هفته ی قبل از نوروز به استقبال نوروز می روند و با خانه تکانی خبر از بهار و نو شدن زندگی می دهند و به طور کلی جنب و جوشی در میان مردم پدیدار می شود، اینگونه است که بوی عید را می توانی بشنوی و کم کم به بهار نزدیک می شوی.
در منازل بانوان با گندم، جو، عدس و برخی از حبوبات دیگر سبزه ریخته و به نوعی این سبزه ریختن شگون دارد و این درست زمانی است که می توان بوی بهار را در کوچه پس کوچه های روستاهای ورده، اغشت، آران، برغان، ولیان، خوروین، آجین و دوجین و... استشمام کرد.
از مراسم دیگر در ساوجبلاغ بخصوص در 81 روستای این شهرستان، تخم‌مرغ شکنی است. در روزگاران نه چندان دور، تخم‌مرغ‌ها را در پوست پیاز می ‌پختند تا رنگ بگیرد و آن را در بین کودکان به عنوان سوغاتی چهارشنبه آخر سال و حتی نوروز، توزیع می کردند.
یکی از آیین هایی که همواره در بین اقوام ایرانی رایج بوده، رفتن به قبور مردگان در آخرین جمعه سال و دادن هدایایی به صورت خیرات به روح درگذشتگان بوده است. این مراسم ریشه در آیین های باستانی دارد که مردم بر این باورند که روح مردگان در روزهای پایانی سال وارد خانه ها می شود.
خوردن سبزی پلو ماهی در شب عید از دیگر آداب و رسومی است که در شهرها و روستاهای ساوجبلاغ بخصوص بخش های مرکزی ،چندار وچهارباغ متداول است و مردم این دیار درشب عید سعی دارند که سبزی پلو با ماهی به خصوص ماهی دودی میل کنند تا سبزی برنج که نشان از سبزی و طراوات است در کنار ماهی که نشان از روشنی و جنب و جوش است میل شده و اولین غذای سال نو را با نشانه های خوب خدا آغاز کنند و شکر گزار نعمت های بیکران خداوند باشند.
هنگام تحویل سال همه لباس نو می پوشند و بر سر سفره ای که از قبل توسط مادر خانه تهیه شده و با شیرینی و نان های محلی، سبزه، ماهی و سفره هفت سین، رشته ی برشته و غیره تزیین شده است می نشینند و با تلاوت قرآن که معمولا در لای این قرآن پولی است که هم نشانه برکت است و هم بعنوان عیدی برای اهل خانه و مهمانان استفاده می شود به استقبال سال نو می روند.
عیدی دادن و عیدی گرفتن نزد مردم ساوجبلاغ مرسوم است و به ویژه جوانانی که نامزد دارند و شب عید و یا روز عید برای نامزدشان عیدی می فرستند و بزرگان فامیل نیز در نوروز به فرزندان خردسال و نوجوانان عیدی می دهند و رسم است که کودکان و نوجوانان صبح روز عید به در منزل بزرگان فامیل مانند پدربزرگ، مادر بزرگ، خاله و عمه رفته و عیدی می گیرند و سال نو با حضور همه افراد خانواده با دید و بازدید از اقدام و آشنایان آغاز می شود.
مردم ساوجبلاغ در شهرهای هشتگرد، گلسار، چهارباغ و کوهسار و روستاهای تابعه در ایام نوروز از میهمانان خود به طور خاص پذیرایی می کنند و این رسم دید و بازدید تا 13 نوروز ادامه دارد‌.
در روز سیزده فروردین نیز، مردم به طبیعت می روند و دور هم جمع می شوند و به شادی می پردازند و نیز رسم است که هرکس در کنار رود برود و هفت سنگ کوچک را به نیت رفع و دفع بلا و بیماری به داخل آب پرتاب کند و دختران دم بخت سبزه گره بزنند و در پایان نیز سبزه ها را به آب انداخته و به خانه های خود بازمی گردند.
فرماندار ساوجبلاغ در گفتگو با ایرنا درباره این شهرستان و آمادگی هایش برای پذیرایی از میهمانان نوروزی اظهار داشت: شهرستان ساوجبلاغ با سه بخش مرکزی ،چندار و چهار باغ و با دارا بودن ظرفیت های مختلف گردشگری در بخش چندار و چهارباغ وجود روستاهای هدف گردشگری، بناهای تاریخی دوره صفویه مثل پل شاه عباسی برغان وکاروانسرای ینگی امام و همچنین دارا بودن منطقه بزرگ تفریحی فرهنگی ایثار با 209 هکتار، رودخانه ها و آبشار های متعدد و باغات فراوان و همچنین وجود با برکت امامزادگان مختلف، آماده پذیرای مهمانان نوروزی در این شهرستان است و تمام امکانات و فضاها توسط ستاد تسهیلات سفر برای نوروز 97 در این شهرها اندیشیده شده است.
ابوالقاسم پالیزگیر افزود: ٧ پایگاه هلال احمر وراهنمایان گردشگری و شهرداری ها در مبادی ورودی شهرستان از میهمانان نوروزی استقبال خواهند کرد.
وی ادامه داد: اسکان مسافرین و اقامت در هتل، مهمانپذیرها و مدارس نیز برنامه ریزی شده و همه امکانات برای پذیرایی از مهمانان نوروزی در این شهرستان فراهم شده است.
پالیزگیر افزود: گردشگری روستایی در دنیای امروز یکی از بخش‌های مهم فعالیت‌های اقتصادی محسوب می‌شود که عملیاتی کردن آن در روستاهای شهرستان جامه عمل پوشاندن به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است.
پالیزگیر گفت: شکوفا کردن اقتصاد مقاومتی در روستاها یکی از اهداف اجرای طرح روستای هدف گردشگری است.
وی افزود: با توجه به اینکه یکی از عوامل اصلی مهاجرت از روستاها معضلات معیشتی و اشتغال است، با اجرای طرح روستای هدف گردشگری در روستاها می‌توان سیر صعودی مهاجرت به سمت شهرها را کاهش داد.
پالیزگیرگفت: برخی از روستاهای شهرستان دارای جاذبه‌های تاریخی و طبیعی و مذهبی هستند که می‌توان گردشگری را در آن جا قوت داده و از این طریق منبع درآمد برای روستاییان به وجود آورد که در پی این قضیه مسیر توسعه روستا نیز هموار خواهد شد.
در ادامه این گزارش به لحاظ نزدیکی به دو کلان شهر تهران و کرج به معرفی جاذبه های گردشگری شهرستان ساوجبلاغ پرداخته و نگاه اجمالی به شاخص ترین آثار تاریخی وجاذبه های منطقه ساوجبلاغ می اندازیم.
از تهران تا ساوجبلاغ کمتر از 45 دقیقه است و از کرج هم کمتر از 20دقیقه که با این زمان کم می توانید علاوه بر دیدن طبیعت زیبا و شگفت انگیز بیشترین بهره را از وقت خود ببرید.
وجود تپه های باستانی متعدد در بخش های مختلف ساوجبلاغ، نشانگر آن است که این شهرستان دارای استقرار در ادوار تاریخی از هزاره پنجم پیش از میلاد تا دوران اسلامی است.
حفاری های باستان شناسی در تپه ها و محوطه های باستانی همچون موشه لان تپه، تپه گرجیان ایقربلاغ و خوروین نشانگر سابقه استقرار و سکونت انسان از هزاره های پنجم و چهارم پیش از میلاد تا هزاره اول پیش از میلاد در این شهرستان است.
نکته قابل ملاحظه آنکه در دوره صفوی با توجه به نزدیکی ساوجبلاغ به قزوین که پایتخت صفویان محسوب می شد توجه خاصی به این منطقه داشتند.
ساخت حسینیه، پل شاه عباسی در روستای برغان بیانگر این اهمیت است.
جای شگفتی است که این شهرستان در کنار طبیعت چشم نوازش دارای 140 اثر تاریخی و فرهنگی طبیعی و معنوی است.
از جاده قدیم کرج - هشتگرد که عبور کنید جنوب ساوجبلاغ مملو از باغات و مزارع سر سبز است،روستاهایی که هر کدام دارای محصولات کشاورزی اعم از سبزی و صیفی جات تا غلات و میوه های هسته دار که بخش عمده آن نیز به خارج از کشور صادر می شود.
در بخش گلخانه ای هم ساوجبلاغ سهم بزرگی در تولید گلهای شاخه بریده ،پامچال و کاکتوس دارد ، از گلهای رز هلندی امیر صدری تا گلخانه های کوچک و بزرگ پامچال در بخش چهارباغ که سالانه 12 میلیون گلدان تولید و روانه بازار میکند، از پتانسیل های این شهرستان است که دیدن این مناظر برای هر بیننده ای لذت بخش و مفرح است.
در بخش چهارباغ یک مجموعه بزرگ باغ پرندگان و نمایشگاه گلهای بونسای هم خودنمایی می کند که دیدنش ضرر ندارد و محال است از آنجا دست خالی بیرون بیایید.
در نمایشگاه بزرگ گل و گیاه نیز که هزاران نوع گل کاکتوس در آن نگهداری می شود می توان بوی نوروز بیشتر استشمام کرد. ایام نوروز این نمایشگاه بعد از کمال شهر نرسیده به پلیس راه چهار باغ قرار دارد و دیدن کاکتوس هایی که در ایام نوروز هم به گل نشسته اند ضرر ندارد و واقعا بی نظیر و فراموش نشدنی است.
تا از چهار باغ خارج نشدیم شما را با دهکده ورزشی آشنا کنیم، جایی که تیم های مختلف و مطرح کشور در آنجا تمرین و به استراحت می پردازند. سوئیت های بسیار مجلل و محوطه این مجموعه ی بی نظیر در کمتر جای کشور دیده می شود.
در حرکت خودمان در مسیر جاده کرج - هشتگرد به مجموعه ینگی امام می رسیم مجموعه تاریخی و فرهنگی با ارزشی که شامل تپه تاریخی ، کاروانسرا و امامزاده می باشد.
بنای با ارزش کاروانسرا که قدمت آن به دوره صفویه باز می گردد از جمله آنهاست.
این بنا نیز جزء کاروانسراهایی است که در مسیر جاده ابریشم برای اسکان کاروان ها ساخته شده و مصالح بنا بیشتر آجری بوده و همچنین دارای پی نواری سنگی است. در حیاط بنا آب انبار نیز وجود دارد همچنین فضای شترخان در بنا تعبیه شده و تزئینات در بخش های رسمی بندی گچی و تزئین آجری است.
حالا که از کاروانسرای ینگی امام دیدن کردید فرصت خوبی است به امامزاده هادی و علی النقی ( ع) هم سری بزنید. این امام زاده دارای فضایی عرفانی است و در ایام نوروز اداره اوقاف و امور خیریه آرامش بهاری را برای زائرین و مجاورین برگزار می کند.
ادامه مسیر شما را می تواند به سایر روستاها ببرد شما می توانید به روستای خور بروید و از بنای تاریخی امامزاده سلیمان خور دیدن کنید یا اگر اهل پیاده روی هستید مسیر سفیدارک را طی کنید. می توانید جاده مال رو کوهستانی را ادامه دهید و 3 ساعته به روستای میناوند چال طالقان برسید وطبیعت زیبا و بکر مسیر را در یکی از روزهای بهاری نوروز تجربه کنید.
تا سخن از پیاده روی گردشگری در طبیعت است بد نیست از روستای خور به روستای هیو برویم. روستای هیو یکی از روستاهای پرجمعیت و برخوردار از امکانات در ساوجبلاغ و استان البرز است. روستای هیو و خور در بخش مرکزی قرار دارند.
در روستای هیو آثار تاریخی بی شماری بوده که نشانگر رونق و اهمیت روستا از گذشته تاکنون می باشد. از جمله این آثار می توان به حمام این روستا اشاره کرد.‌
از آثار موجود در این روستا آسیاب قدیمی حاج رحیم، حمام تاریخی هیو، قلعه گبران و غار طبیعی واسوار است. منطقه سیراب نیز دارای طبیعت بکر است و جذابیت زیادی برای گردشگری و طبیعت گردان دارد.
در شمال ساوجبلاغ هم روستاهای کوهستانی قرار دارد که هر کدام از شگفتی خاصی برخوردار هستند.
یکی از این روستاها کردان است نام کردان برای گردشگران بسیاری آشنا است و در حاشیه جاده این روستا برج آرامگاهی روستا قرار دارد که بنای آن متعلق به قرن 7 هجری شمسی می باشد.
این بنا مدور و به صورت برجی و دارای 36 ترکه ‌می باشد و ارتفاع برج تا زیر گنبد این بنا دو پوسته و از نوع عرق چین ساخته شده و بسیار زیبا و با شکوه است.
در ادامه گردشگری در ساوجبلاغ از کنار رودخانه و درختان تنومند چنار گذر می کنیم که یک طرف کوه وطرف دیگر چشم انداز رودخانه رخ نمایی می کند.
حرف از برغان که می آید دهان آدم برای گوجه های آبدار این روستا آب می افتد، جدای از خوردنی های روستای برغان آثار دیدنی فراوانی در این روستا وجود دارد که به صورت خلاصه به آن اشاره می کنیم.
در ورودی روستا بساط بازارچه را میبینی از گوجه برغان گرفته تا توت و لواشک و گردو، از دوغ و لبنیات گرفته تا کشک گوسفند و محصولات و صنایع دستی و یک بستنی خوش مزه که نمونه آن در هیچ جای دنیا یافت نمیشود.
برغان است و یک استان البرز. همه چیز در این روستا برای دیدن فراهم است از درخت چنار هزار ساله داخل مسجد تا حسینیه اعظم که بیش از 600 سال قدمت دارد و در ایام محرم تعزیه خوانان قهار در آنجا به اجرای این هنر ایرانی می پردازند. آبگوشت سنتی برغان و چند سفره خانه هم میتواند پذیرای شما بعد از یک سفر یک روزه به این روستا باشد. البته اگر خواستید شب را هم در روستا بمانید یک هتل کوچک در بین بازارچه پذیرای مسافران است.
روستای سرهه و سنج هم واقعا دیدنی هستند، البته زمان بیشتری می خواهد تا شما به روستای سنج برسید 16 کیلومتری با برغان فاصله دارد ولی ارزشش را دارد که آن روستا را ببینید، اگر اهل پیاده روی هم باشید و از کنار رودخانه عبور کنید آبشارشگفت انگیز روستا را نیز خواهید دید.
مردم سنج بسیار میهمان نواز و خونگرم هستند و مغازه هایی در روستا است که شما می توانید محصولات ارگانیک روستا را نیز از آنجا بخرید. در برگشت از جاده برغان پیشنهاد می کنم به روستای ورده بروید.
امامزاده عبدالقهار ورده متعلق به دوره ایلخانی است که گنبد آن رُک می باشد و یکی از ویژگی های آن درهای اُرُسی و نوشته هایی است که زائرین در دوران قاجار در دیوار داخلی بنا نگاشته اند.
حمام تاریخی این روستا در ضلع شمالی قراردارد روستای ورده از جمله روستاهای هدف گردشگری است، سکوهایی اطراف رودخانه ساخته شده که میتوانید با خانواده غذایی را طبخ و تناول کنید .
روستای سیبان دره از ورده فاصله چندانی ندارد روستایی در دل کوهستان در کنار باغات و رودخانه مناظر بدیع و چشم اندازهای بی بدیل برای گردشگران طبیعت ایجاد کرده است.
در برگشت از ورده روستای اغشت هم دیدنی است از اغشت همین را بگویم که کوچه های زیبای این روستا، امامزاده و از همه جالبتر کوچه باغ های زیبا و سفره خانه ته روستا در کنار رودخانه باعث می شود زمان زیادی را صرف لذت بردن و عکس گرفتن در این روستای زیبا کنید.
روستاهای آجین دوجین هم از جمله روستاهای دیدنی بوده و روستای خوروین هم با آثار تاریخی بی شماری که از تپه این روستا در موزه ملی ایران در تهران نگهداری میشود حائز اهمیت است.
محوطه تاریخی خوروین در سالهای 1329و1333 توسط باستان شناسان ایرانی و خارجی کاوش علمی شده و گورهای مربوط به دوره هزاره دوم و اول قبل از میلاد کشف گردیده که در داخل این گورهابه همراه جسدها آثار و ظروف سفالین و فلزی مانند شمشیر، سر پیکان و آثار فلزی تزئینی مانند سنجاق، دستبند ، انگشتر نیز وجود دارد البته بخشی از آثار این تپه بصورت غیر قانونی از کشور خارج شده بود و در بلژیک نگهداری می شد که با پیگیری های سازمان میراث فرهنگی,صنایع دستی و گردشگری در بهمن ماه سال93 در دولت تدبیر و امید به کشور برگردانده شد.
در ادامه مسیر روستای ولیان هم دیدنی است بخصوص دربند ولیان می تواند یک روز شاد به همراه پیاده روی در کنار رودخانه را برای شما فراهم کند که واقعا لذت بخش است.
اگر فرصت وتحمل جاده خاکی را داشتید مسیر 20کیلومتری را طی کنید به سیرود خواهید رسید و از بکر بودن این روستا و راز عمر جاودان مردم این روستا مطلع خواهید شد.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ساوجبلاغ نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، گفت: شهرستان ساوجبلاغ دارای 12 روستای هدف گردشگری و پنج منطقه نمونه گردشگری است.
علیرضا طهماسبی گفت: روستاهای هدف گردشگری این شهرستان به نوبه ی خود دارای طبیعت بکر ، رودخانه های جاری زیبا و درختان کهن است.
وی گفت : شهرستان ساوجبلاغ باتوجه به پیشینه ی تاریخی ،فرهنگی ، دارای ارزش های معنوی و ویژگی های منحصر فرد است که این امر در حوزه های مختلف قابل بیان است.
طهماسبی افزود: ساوجبلاغ در حوزه آثار تاریخی و بافت های مسکونی روستایی و محیط های طبیعت گردی از جاذبه های فراوانی بر خوردار است .
وی گفت: در حوزه آثار تاریخی،وجود اشیا مکشوفه از تپه ها مانند خوروین و اسماعیل آباد و ینگی امام و بنا های نظیر کارونسرای ینگی امام، بناها و بقعه های تاریخی شاخص و حسینیه اعظم برغان از جمله آثاری است که در بافت روستایی قرار دارد و در نوع خود بی نظیر است.
رییس اداره میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی ساوجبلاغ افزود : روستای های برغان ، سنج ، ورده و اغشت از جمله روستاهای زیبای ساوجبلاغ با جاذبه ی گردشگری فراوان می باشد که هرساله گردشگران بیشماری از این مناطق دیدن می کنند .
وی گفت : در دولت تدبیر و امید قدمهای خوبی در حوزه گردشگری براساس مطالعات و نیاز سنجی صورت گرفته و زیر ساخت های خوبی هم در نوروز امسال برای گردشگران فراهم شده است .
وی از اجرای یک پروژه ی اقامتی در روستای سیاهکران با پیشرفت فیزیکی 70 درصد خبر داد و گفت با حمایتی که میراث فرهنگی از سرمایه گذار این بخش در سالهای اخیر انجام داده شاهد پیشرفت خوبی در ساخت این مجموعه هستیم .
طهماسبی از ایجاد اشتغال فراوان در حوزه گردشگری خبر داد و گفت طرح تفریحی و پذیرایی روستای طاووسیه که با مشکل مواجه بود با موافقت انجام شده و تزریق تسهیلات امروز از پیشرفت فیزیکی 50 درصدی برخوردار است .
طهماسبی از صدور یک مورد موافقت اصولی برای احداث اقامتگاه بوم گردی ،سه واحد هتل آپارتمان و یک مورد هتل در این شهرستان خبر داد که زمینه ی جذب گردشگر را ایجاد خواهد کرد.
وی در خصوص جاذبه های موزه ای و ترویج فرهنگ غنای طب سنتی از اعطای مجوز برای مجموعه ی برکت در کردان این شهرستان خبر داد و گفت: در مجموعه 100 هکتاری دارویی برکت موزه گیاهان دارویی ساخته شده که یکی از بی بدیل ترین موزه های طب سنتی است.
طهماسبی به صنایع دستی و دوره های آموزشی این اداره اشاره کرد و گفت: دوره های کارآموزی در رشته های مختلف اعم از چرم ،گلیم ،گبه ،سفال ،فرش ،معرق و... بوده که در سال جاری به 200 نفر آموزش داده شده و این افراد با دریافت مجوز مهارت آموزی و تسهیلات کم بهره از این اداره توانسته اند برای خود شغلی را مهیا کنند.
وی افزود : ایجاد بازارچه صنایع دستی در روستای هدف گردشگری برغان تامین اعتبار شده و منتظر دریافت مجوزهای لازم هستیم .
رییس اداره میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی ساوجبلاغ افزود: درحوزه زیر ساخت های گردشگری ما دچار کمبود هایی بودیم اما باتوجه به برنامه ریزی برابر ضوابط و مجوزهای قابل ارائه به بخش خصوصی و توسعه زیر ساخت های که تکلیف شده موفق شدیم با تشویق یک سرمایه گذار و صدور مجوز اقامتگاه بوم گردی برغان را احداث و به بهره برداری برسانیم.
وی به نبود فضای مناسب برای عبادت گردشگران، نمازخانه بین راهی درنقطه حاشیه رودخانه کردان که مرکز تجمع گردشگران است اشاره کرد وگفت : حاشیه رودخانه کردان فاقد این گونه تاسیسات بود اما به کمک یک خیر و با استفاده از الگوی معماری اسلامی منحصر به فرد با هزینه ای بالغ بر یک میلیارد تومان نمازخانه ای برای استفاده و عبادت گردشگران ساخته شد.
طهماسبی از میهمانان نوروزی خواست در تعطیلات نوروز حتماً از آثار تاریخی و گردشگری ساوجبلاغ دیدن کنند
وی افزود این شهرستان با وجود روستاهای هدف گردشگری در نزدیکی پایتخت و مرکز استان البرز می تواند خاطرات یک روز زیبای بهاری را برای گردشگران فراهم کند.
حجت الاسلام والمسلمین محسن سراغی رئیس اداره اوقاف وامور خیریه شهرستان ساوجبلاغ نیز به خبرنگار ایرنا گفت: شهرستان ساوجبلاغ باوجود آیین ها، سنت ها و آداب و رسوم دیرپایش همواره گویای جاودانگی بوده و قدمتی به بلندای تاریخ فرهنگی ایران زمین دارد.
وی گفت: در این شهرستان امامزاده های زیادی وجود دارد که هر یک فضای معنوی خاصی به روستاهای این شهرستان بخشیده است.
سراغی گفت: شهرستان ساوجبلاغ با ظرفیت بالا و آب و هوا و شرایط بسیار منحصر بفرد خود در طول تاریخ محل گذر نوادگان امامان معصوم ما نیز بوده است.
وی افزود: وجود امامزادگان و بقاع متبرکه زیادی که در جای جای این شهرستان است گواه این مطلب می باشد.
سراغی گفت: امامزاده موسی (ع) در 3کیلومتری شمال چندار و در روستای خوروین قراردارد و اهالی محل امامزاده موسی را فرزند امام محمد تقی و از نوادگان امام موسی بن جعفر (ع) می دانند.
وی گفت : درکردان آرامگاه شاهزاده حسین (ع) از فرزند زادگان امام زین العابدین (ع) واقع شده که شباهت زیادی به بناهای دوران سلجوقی دارد.
حجت الاسلام سراغی گفت: امامزاده بی بی قزلر (س) در روستای اغشت ، امامزاده شاهزاده علی اکبر(ع) در تکیه ، امامزاده هفت تن (ع) در آجین دوجین، امامزادگان یحیی، بی بی سکینه و بی بی شهربانو (ع) در دوزعنبر، امامزاده موسی و بی بی نساء(ع) در سرهه ، امامزاده حسین و بی بی سکینه (س) در کردان ، امامزاده یوسف (ع) در وشگین ، امامزاده بی بی سکینه (ع) در سنقرآباد، امامزاده عبدالقهار و بی بی سکینه (ع) در ورده ، امامزاده عبدالله(ع) وصالح در چندار، امامزادگان شعیب (ع) و کمال الدین(ع) در رامجین، امامزاده اسماعیل(ع) در زکی آباد،امامزاده هادی و علی النقی (ع) در ینگی امام، امامزاده سه تن طاهر، مطهر و مظفر(ع) و بی بی حکیمه خاتون(س) در فشند، امامزاده جعفر(ع) در هشتگرد، امامزاده سلیمان و بی بی زبیده (ع) در خور، امامزاده جواد(ع) قاسم آبادآقا، امامزاده عبدالقهار و بی بی سکینه (ع) ورده، امامزاده هاشم(ع) عرب آباد کوه ، امامزاده موسی(ع) سیراب، امامزاده اظهر الدین (ع) ایقربلاغ، امامزاده برهان الدین(ع) قوهه از جمله امامزادگان شهرستان ساوجبلاغ می باشد.
وی با بیان اینکه برای تقویت حضور مردم و بهره گیری از فضای معنوی امامزاده ها برنامه های فرهنگی و ارزشی در مناسبت های مختلف تدارک دیده شده ، گفت: طرح نوروزی آرامش بهاری نیز برای هشتمین سال متوالی از 28 اسفند 96 الی 15 فروردین سال 97 در سطح 17 امامزاده و بقعه متبرکه این شهرستان برگزار خواهد شد
وی افزود: مراسم وفات حضرت زینب در 13 فروردین ، برپایی خیمه معرفت، حضور مبلغین اعزامی از قم برای اقامه نماز جماعت در امامزادگان و پاسخ به سوالات شرعی مردم از جمله برنامه های تدارک دیده شده در ایام نوروز می باشد.
سراغی تصریح کرد: ما باید از ظرفیت فرهنگی و معنوی شهرستان خود به ویژه ظرفیت امامزاده ها، بقاع متبرکه، اماکن مذهبی، مساجد و مصلی ها استفاده کنیم تا اخلاق صحیح، رفتار اسلامی و منش ارزشی در جامعه حاکم شود.
1535
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.