سید حسن قاضی عسگر روز پنجشنبه در اولین کنفرانس بینالمللی توسعه پایدار و سلامت روانی اجتماعی در کتابخانه مرکزی اصفهان افزود: توسعه پایدار بحثی چندجانبه است که باید از جوانب مختلف به آن نگاه کرد از این رو در این کنفرانس به یکی از موضوعاتی که کمتر توجه شده یعنی سلامت روانی اجتماعی مورد بحث قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه صرف بیان موضوع سلامت روانی اجتماعی بدون ایجاد زیر ساختهای توسعه اقتصاد پایدار امکان پذیر نیست، تصریح کرد: امیدواریم نظام مدیریتی کشور از این مباحث علمی و تخصصی بهره کافی و وافی را ببرد.
رییس کنفرانس توسعه پایدار و سلامت روانی اجتماعی گفت: امروز موضوع توسعه پایدار بیش از هر زمان دیگر مورد توجه و اقبال باید باشد، ضرر و زیان عدم توجه به توسعه پایدار از تخریب محیط زیست گرفته تا مسائل روانی اجتماعی و دیگر جنبه ها بسیار زیاد بوده که باید توسعه اقتصادی به همراه توسعه پایدار مورد توجه باشد.
وی اضافه کرد: توجه به توسعه پایدار نیازمند این بوده که تمامی مدیران و فرهیختگان فعالیت خود را دو چندان کنند.
قاضی عسگر ادامه داد: نداشتن زیرساخت اقتصادی صحیح عاملی برای نبود توسعه پایدار و سلامت روانی اجتماعی است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان با بیان اینکه کشورهای پیشرفته سه درصد ناخالص داخلی خود را به اقدامات پژوهشی اختصاص میدهند، گفت: آلمان حدود ۷۵ درصد آموزش مهارتی دارد اما در ایران ۸۰ درصد آموزشهای ما نظری و حدود ۲۰ درصد آموزش مهارتی داریم که این مهم خلاف توسعه پایدار است.
وی اضافه کرد: توسعه پایدار زمانی محقق میشود که افراد ماهر پشتیبان صنایع ما باشند.
استاد رشته جامعه شناسی دانشگاه اصفهان گفت: هرچه نظامهای اجتماعی به سمت توسعه یافتگی و توسعه پایدار پیش برود از میزان آسیبهای اجتماعی کاسته میشود.
مرتضی پدریان روز پنجشنبه در حاشیه برگزاری اولین کنفرانس بینالمللی توسعه پایدار و سلامت روانی اجتماعی در جمع خبرنگاران افزود: یکی از شاخصهای مهم توسعه رفاه، رضایت، خشنودی و سلامت اجتماعی است.
وی ادامه داد: یکی از مباحثی که در نظام اجتماعی مطرح بوده رابطه توسعه و آسیبهای اجتماعی و روانی است، براساس مطالعات انجام شده بین توسعه و آسیبهای اجتماعی رابطه مستقیم وجود دارد.
استاد رشته جامعه شناسی دانشگاه اصفهان اضافه کرد: در فرآیند توسعه به ویژه توسعه پایدار از آن جایی که نیازها تامین میشود فرآیند جامعه به سمت سلامت در حوزههای اجتماعی و روانی حرکت میکند.
پدریان افزود: به عنوان مثال کشورهایی که فرآیند توسعه را طی کردند و به مرحله دولت رفاه رسیدند امروز شاهدیم که تعداد زندانیهای آنها روبه کاهش رفته است.
وی خاطرنشان کرد: مولفههای توسعه پایدار که نوع نگاه به انسان و هستی دچار تغییر میشود از این رو در نسل کنونی و آینده فرآیند زیست جمعی انسان از سلامت بالایی برخوردار میشود.
رییس کمیسیون امور اجتماعی و محیط زیست شورای شهر اصفهان، توسعه پایدار را توسعهای کل نگر دانست و گفت: توسعه پایدار تمامی ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی و دیگر نیازهای بشری را در بر میگیرد.
کوروش محمدی روز پنجشنبه در اولین کنفرانس توسعه پایدار و سلامت روانی اجتماعی در کتابخانه مرکزی اصفهان افزود: توسعه پایدار به عنوان مفهومی با سابقه بیش از سه دهه در ادبیات توسعه، امروز به یک قالب فکری عمده در بسیاری از کشورها، به ویژه کشورهای در حال توسعه بدل شده است.
وی تصریح کرد: با وجود اینکه این مفهوم مانند مفهوم توسعه، تعاریف و تفاسیر متعددی را در برگرفته اما در سطح بینالمللی دارای اجماعی علمی و عملی است که از طریق سازمان ملل و نهادهای مرتبط به عنوان برنامه توسعه کشورها پیشنهاد شده است.
رییس کمیسیون امور اجتماعی و محیط زیست شورای شهر اصفهان ادامه داد: براساس کمیسیون جهانی محیط زیست و توسعه در سال ۱۹۸۷، توسعه پایدار عبارت از توسعهای که نیازهای کنونی را تامین میکند بدون آن که توانایی نسلهای آینده را در برآوردن نیازهای خود، به مخاطره افکند.
محمدی خاطرنشان کرد: مهمترین شاخصه و جاذبه توسعه پایدار در جامع نگری آن است، توسعه پایدار برآورنده نیازها و آرمانهای انسان، نه فقط در یک کشور و یک منطقه بلکه تمامی مردم سراسر جهان را در حال و آینده در بر میگیرد.
وی با اشاره به سلامت اجتماعی اظهارداشت: ریشه سلامت اجتماعی به تعریف سازمان بهداشت جهانی از مفهوم سلامت بر میگردد، در این تعریف گفته شده که سلامت فقط نبود بیماری و نقص نیست بلکه آسایش کامل جسمی، روانی و اجتماعی است.
عضو شورای اسلامی شهر اصفهان اضافه کرد: هویت انسان امروزی برگرفته از چهار رکن مهم انطباق پذیری، جهت گرایی ادغام پذیری و ارزشهای مشروع اجتماعی است.
وی گفت: متاسفانه منابع فسیلی جهان رو به پایان و تنشهای انسانی و اجتماعی بر سر منابع و قدرت سرعت یافته است و هرروز که از عمر ذخایر انرژی کره زمین کاسته میشود بر میزان اضطراب و نگرانی مردمان جهان افزوده میشود.
محمدی اظهارداشت: محصول این اضطراب جز گرایش بیشتر به مصرف، دوری انسانها از هم، تنش و جنگ و نابودی زیست بومهای بشری، افول مسئولیت پذیری اجتماعی و دور از دسترستر شدن اصول توسعه پایدار نیست.
علی سامانی دبیر این کنفرانس افزود: روانشناسی و توسعه پایدار، علوم تربیتی و توسعه پایدار، علوم اجتماعی و توسعه پایدار و شهروند محوری و توسعه پایدار را از جمله محورهای این کنفرانس ذکر کرد.
وی بیان کرد: اکنون در روزگاری به سر میبریم که تغییرات جمعیتی ناشی از افزایش جمعیت و جابهجاییها آن چنان سرعت گرفته که توجه به نیازهای بشر بیش از هر زمان دیگر احساس میشود.
وی تصریح کرد: تحولات لحظه به لحظه علم و روابط جهانی به واسطه سرعت نقل و انتقال اطلاعات و گسترش ارتباطات ایجاد کرده جامعهای را تحت عنوان جامعه جهاتی به وجود آورده که دارای فرهنگها و سلایق متفاوت است.
سامانی اظهارداشت: جوامع نوپا در کشورهای در حال توسعه به تاسی از شرایط اقتصادی، زیست محیطی، فرهنگی و اجتماعی دچار بهم ریختگی اجتماعی و چندگانگی فرهنگی میشوند.
وی ادامه داد: آنچه امروز کشور ما و دیگر کشورهای در حال توسعه بیش از هرچیزی مورد تهدید قرار گرفته تحولات جهانی و هجوم روابط اجتماعی در کشورهای توسعه یافته است، اگر هرچه سریعتر از سوی اندیشمندان و افراد خوش فکر توجه ویژهای به آن صورت نگیرد آسیبی گریبانگیر جوامع ما میشود که خروج از آن بسیار دشوار خواهد بود.
دبیر کنفرانس تصریح کرد: توجه به فنون اجتماعی برپایه نیازهای بومی از مهمترین ارکان توسعه پایدار است که میتواند مسیری را برای آیندهای زیباتر و زندگی بهتر برای فرزندان ما رقم بزند.
وی افزود: از این رو اولین کنفرانس بینالمللی توسعه پایدار و سلامت روانی اجتماعی جهت هم اندیشی طرح ایدهها و نظریات جدید پایه ریزی کردیم.
سامانی اضافه کرد: استادان از کشورهای آلمان، اسپانیا و سنگاپور برای حضور در این کنفرانس دعوت کردیم که به دلیل شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر کشور حضور آنها در کنفرانس میسر نشد.
توسعه پایدار در استان پهناور و تاثیرگذار اصفهان در کنار توجه هرچه بیشتر به مولفههای فرهنگی و اجتماعی، نیازمند داشتن دیدگاه و نگاهی جامع و فراگیر مسوولان نهادهای مربوط است تا برنامه ریزی اصولی محقق شود.
توسعه پایدار مفهومی است که به واسطه پیامدهای منفی محیط زیستی و اجتماعی ناشی از رویکردهای توسعه یک جانبه اقتصادی بعد از انقلاب صنعتی و تغییر نگرش بشر به مفهوم رشد و پیشرفت پدید آمد،این مفهوم تلاش دارد که با نگاهی جدید به توسعه، اشتباهات گذشته بشری زا تکرار نکند و توسعهای همه جانبه و متوازن رقم بزند.