به گزارش ایرنا ، در این مراسم که امروز در شنبه بازار این شهر و با هنرنمایی هنرمندان گروه زیرون شاهرود برگزار شد، هنرمندان با اجرای موسیقی سنتی ویژه استقبال از بهار و سرودن اشعاری با موزون بهار در راه است به استقبال سال نو و نوروز آمدند.
آیین نوروزی خوانی متشکل از ساز و آواز محلی بهار آمد و نوید آمدن نوروز است که بیش از ۸۰۰ سال در منطقه شاهرود قدمت داشته و در آخرین شنبه سالی که به عید نوروز سال جدید منتهی می‌شود، برگزار می‌گردد.
افشین حداد از اعضای شورای اسلامی شهر کلور در این مراسم از قدمت چند صد ساله این آیین در این منطقه تات زبان شهرستان خلخال خبر داد و گفت: نوروز و بهار خوانی از آیین های کهن به یادگار مانده از پیشینیان این سرزمین و ایران باستان است.
او افزود: این مراسم از گذشته های بسیار دور در بین مردم تا زبان این منطقه رواج داشته و با گذشت سالیان سال هنوز تازگی برگزاری این آیین نمایان است.
وی اظهار داشت: هنرمندان برگزار کننده این آیین پس از گذر از میان شنبه بازار و نوید بهار در راه است به محلات شهر رفته و با زدن درب منزل و نوروز خوانی هدیه خبر دادن آمدن بهار به صاحب خانه را دریافت می کنند.
حداد افزود: این مراسم ترکیبی از آیین های کهن ، ملی و مذهبی بوده که در اشعار آن ضمن خوشامد گویی به بهار و دعوت از مردم برای آمادگی برای ورود به سال نو به سفارشات ائمه اطهار (ع) در خصوص پاکیزگی پایان سال و مطهر شدن برای ورود به سال جدید در بیان اشعار تاتی تاکید می شود.
وی گفت: در این مراسم هنرمندان از اشعاری همچون بهار آمد ، بهار آمد خوش آمد ، علی با ذوالفقار آمد خوش آمد استفاده می کنند تا جنبه ملی و مذهبی این آیین بیشتر نمود کند.
او با بیان اینکه این آیین همه ساله در آخرین شنبه سال در شهر کلور برگزار و مورد استقبال گرم مردم این شهر قرار می گیرد، افزود: امسال برگزاری همزمان این مراسم با اجرای طرح پاکسازی شهر از زباله ها و مشارکت جمعی مردم در این کار زیست محیطی همراه شد.
حمدالله نقیب، بخشدار شاهرود نیز با قدردانی از مردم این بخش برای برگزاری این آیین کهن و سنتی برای آماده کردن مردم برای استقبال از بهار و میهمانان نوروزی این آیین را از آیین های بسیار خوب ، سنتی و ماندگار منطقه شاهرود خلخال ذکر کرد.
ولایت الله حمدی ، شهردار شهر کلور هم گفت: برای اجرای مطلوب این مراسم شهرداری از روزها قبل تدارک دیده و آیین خانه تکانی شهری و آماده سازی شنبه بازار و محل اجرای این آیین را از هفته پیش با 150 میلیون ریال هزینه اجرا کرده است.
همچنین بهمن موذن زاده، تاریخدان و مورخ و از چهره های برجسته علمی این منطقه نیز با اشاره به آیین ‌هایی همچون نوروز خوانی ، بهار آمد بازی تخم مرغ ، اجرای مراسم چهارشنبه آخر سال در 4 نوبت و در چهار هفته گفت: مردم شاهرود چهارشنبه هفته اول اسفند ماه را چهارشنبه آب ، هفته دوم را چهارشنبه آتش ، هفته سوم را چهارشنبه خاک و آخرین چهارشنبه سال را به عنوان باد دانست و در این روز آتش روشن کرده و همچنین آیین های مختلفی را همچون پریدن از روی آب های روان برگزار می کنند.
او اظهار داشت: آیین ‌های عروس بران و بردن عیدی برای نوعروسان و تازه داماد‌ها از جمله آیین ‌های سنتی انتقال یافته از اجداد این منطقه به نسل امروزی جامعه شهر کلور است.
شهر کلور مرکز بخش شاهورد در 30 کیلومتری از مرکز شهر و در میان کوه های بلند البرز جا گرفته و اهالی آن تات زبان هستند که این زبان از کهن ترین زبان های محلی و به عنوان زیبان فارسی ایران باستان درکشورمان محسوب می شود.
نوروزخوانی (بهارخوانی) از جمله آیین ‌های کهن ایرانی است که تا چند دهه پیش به شکل گسترده‌ تری در بسیاری از نواحی ایران (بویژه تات نشینان بخش شاهرود) رواج داشت و امروز به شکل خیلی پراکنده در روستاهای دور‌دست نواحی یاد شده مشاهده می‌شود.
گمان می‌رود که مضمون این آیین در قبل از اسلام علاوه بر توصیف طبیعت و بشارت بهار ، در ستایش اهورا مزدا ، مدح شاهان ، امیران، بزرگان و مردم گشاده‌ دست و خوش‌ رو بوده است.
این آیین پس از اسلام – بویژه از دوران صفوی - خود را با مضامین، روایات و احادیث اسلامی به ‌ویژه شیعه منطبق کرده و به حیات خود ادامه داده است.
نوروز خوانی در واقع نمایشی ترکیبی است که در آن شعر و موسیقی و آواز و نمایش در کنار یکدیگر می آمدند و کاروانی از جشن و سرور به راه می انداختند.
اشعار این گروه ها که با همراهی ساز و پاسخ همخوانان خوانده می شد مردم شهر و روستا را دعوت می کرد که به عنوان تبریک چیزی به نوروز خوانان بدهند.
از آنجا که ریشه این پیک های نوروزی همان میر نوروزی است ، با زبان تاتی بدینگونه می خوانند: ( خشیی سال و خشیی ماه خشیی روز ... مبارک ران ببو ام عید نوروز).
گزارش بهرام نقی زاده
7119/6018
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.