یوسفعلی احمدی ممقانی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بررسی ها نشان می دهد که وضعیت دریاچه ارومیه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تغییری پیدا نکرده و این امر از نشانه های تثبیت وضعیت این دریاچه است؛ در حالی که تا قبل از اجرای طرح احیا، این پهنه آبی سالانه با 40 سانتی متر کاهش آب مواجه بود.
وی اضافه کرد: در صورتی که این شرایط تثبیت تا چهار سال آینده تداوم داشته باشد، نگرانی ها در مورد خطرهایی که این دریاچه را تهدید می کند، کم رنگ تر می شود.
احمدی ممقانی گفت: روند خشک شدن دریاچه ارومیه در چند دهه گذشته اتفاق افتاده و بدون شک احیای دوباره آن نیازمند زمان بیشتری از دوره خشک شدن آن است.
وی با تاکید بر اینکه انتظار برای احیای دریاچه ارومیه باید منطقی باشد، افزود: برنامه احیای این دریاچه متفاوت تر و با استفاده از مشارکت جوامع محلی در حال انجام بوده و کارهای مشارکتی نیز زمان بر است.
وی با اشاره به اینکه نگاه جدید احیای دریاچه ارومیه مردم محوری و مشارکت پذیری جوامع محلی اطراف این دریاچه است، افزود: مردم دیگر برای بیان درد دل و ابراز نگرانی از خشک شدن دریاچه جمع نمی شوند بلکه خودشان را در احیای این دریاچه ذینفع می دانند.
وی یادآور شد: پس از گذشت چهار سال از اجرای طرح مشترک ایران و ژاپن برای احیای این پهنه آبی ارزشمند، این دریاچه به یک حالت تثبیت پایدار رسیده و علاوه بر اعتبارات داخلی احیای این دریاچه دولت ژاپن نیز سالانه یک میلیون دلار برای احیای این دریاچه هزینه کرده است.
هماهنگ کننده طرح حفاظت از تالاب های ایران در سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به سایر تلاش ها برای احیای دریاچه ارومیه گفت: علاوه بر برنامه های ستاد احیای دریاچه ارومیه، سازمان محیط زیست نیز در قالب طرح حفاظت از تالاب های ایران برنامه مدیریت جامع 20 تالاب مهم کشور از جمله دریاچه ارومیه را با مشارکت جوامع محلی و انجمن های زیست محیطی تدوین کرده است.
وی افزود: تالاب های مشمول این طرح، تالاب هایی است که تغییرات زیست محیطی در آنها نقش مهمی در حیات جوامع محلی دارد و انجمن های زیست محیطی و جوامع محلی پیرامون این تالاب ها هم باید نسبت به مشارکت در اجرا و تدوین این برنامه تمایل داشته باشند.
احمدی ممقانی گفت: این برنامه پس از تدوین به صورت کتابچه برای اجرایی شدن تحویل شورای برنامه ریزی شهرستان های اطراف تالاب می شود تا قابلیت اجرایی پیدا کند.
به گزارش ایرنا، طرح مشارکت مردم در احیای دریاچه ارومیه با رویکرد کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی در حال انجام است و تاکنون حدود 10 هزار کشاورز درگیر کار شده اند و بررسی ها نشان می دهد با اجرای آن حدود 50 درصد در مصرف آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه صرفه جویی شده است.
این طرح با حمایت مالی کشور ژاپن و همکاری مشترک بین دفتر عمران ملل متحد و سازمان محیط زیست در قالب طرح حفاظت از تالاب های ایران در حال اجراست و هم اکنون 110 روستا در 11 شهرستان در استان های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی تحت پوشش این پروژه است.
حوضه آبریز دریاچه ارومیه با بهره مندی از 21 رودخانه دائمی و 39 رودخانه دوره ای سیراب می شود و یک حوضه آبی بسته است که آب آن از محل بارش مستقیم و روان آب ورودی از آب راهه ها و رودخانه ها تامین می شود.
دریاچه ارومیه در قالب طرح های ستاد احیا قرار است ظرف مدت 10 سال(از 1394) به تراز اکولوژیک خود برسد؛ این دریاچه از اواسط دهه 1380 شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بین المللی تا سال 2015 میلادی حدود 80 درصد از مساحت آن خشک شد.
3020/3072
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.