زندگینامه علی اکبر ولایتی
در 4 تیرماه سال 1324 علی اکبر ولایتی در یکی از روستاهای شمیران به نام رستم آباد در خانواده ای متوسط متولد شد. وی تحصیلات پزشکی دارد و در حال حاضر مشاور مقام معظم رهبری و از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
او دوران دبستان و متوسطه اول را در رستم آباد، محل تولدش گذراند، و دوران متوسطه دوم را در دبیرستان جم قلهک پشت سر گذاشت. در کودکی و نوجوانی علاقه زیادی به مطالعه داشت، و زمان زیادی را به خواندن کتاب به ویژه کتب تاریخ اختصاص می داد. پس از آن که در سال 1342 دیپلم گرفت در مدرسه قائمیه و سپس در دبیرستان جهانآراى قلهک تا سال 1350 به تدریس مشغول شد.
ولایتی به دلیل علاقه مندی پدرش به سیاست، با شرایط سیاسی آشنا شد و پس از آن به امور سیاسی روی آورد، او به مناسبت های مختلف در دبیرستان در اعتراض به سیاست های شاه، هم شاگردی هایش را به تعطیلی کلاس ها و تظاهرات دعوت می کرد، به همین خاطر بارها در ساواک منطقه بازجویی شد، و در 17 سالگی در ساواک تهران برای او پرونده تشکیل شد.
در همان 17 سالگی در سال 1341 او عضو جبهه ملی دوم شد؛ و به همراه شهید لواسانی، شهید لبافی نژاد، دکتر معتمدی، دکتر جزائری، و دکتر خادمی انجمن اسلامی پزشکان را که پس از دکتر شیبانی تعلیق شده بود احیا کرد و تماس های منظمی با گروه های سیاسی مختلف و روحانیت پیرو حضرت امام (س) برقرار کرد.
در سال 1343 در رشته پزشکی دانشگاه تهران پذیرفته شد، و پزشکی عمومی را در سال 1350 به پایان رساند. پس از آن بلافاصله در آزمون دستیاری رشته اطفال شرکت کرد، و در سال 1353 با درجه تخصصی پزشکی کودکان از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. سپس فوق تخصص بیمارىهاى عفونى را در دانشگاه جان هاپکینز آمریکا پشت سر گذاشت، او همچنین سه دکترای افتخاری نیز از دانشگاه های قزاقستان، گرجستان و تاجیکستان دریافت کرده است.
پس از پیروزی انقلاب مدتی را معاون وزارت بهداری بود، و در مجلس اول از سال 1359 تا سال 1360 حاضر بود، و از سال 1360 تا 1376 در دولت آیت الله خامنه ای و آیت الله هاشمی به مدت 16 سال به عنوان وزیر امور خارجه فعالیت می کرد.
او از سال 1376 مشاور مقام معظم رهبری در امور بین المللی است، و همچنین ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی و احراز عنوان دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی را نیز بر عهده دارد.
در سال 1392 در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرد. وی همچنین در دی ماه سال 1395 از سوی مقام معظم رهبری به عنوان رئیس هیئت موسس دانشگاه آزاد اسلامی منصوب شد.
او به لحاظ رتبه علمی و دانشگاهی نیز جایگاه قابل توجهی دارد، ولایتی استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی، اتحادیه جهانی سل و بیماریهای ریوی (IUATLD) و انجمن جهانی تاریخ طب است، و در چند رشته دانشگاهی به تدریس مشغول است، او همچنین ریاست بیمارستان مسیح دانشوری را نیز بر عهده دارد.
در طول سال های متمادی از ایشان به عنوان چهره سیاسی، علمی، فرهنگی و ادبی تقدیر شده و نشان ها و جوایز متعددی دریافت کرده است، که از جمله آن ها می توان به مدال صلح از ایتالیا، مدال طلایی زمای اود بوسنه (ZMAJ OD BOSNE) کشور بوسنی و هرزگوین، لوح تقدیر مؤسسه اسلامی آموزش حرفهای داکا از بنگلادش، تالیف کتاب نمونه «مبانی سل شناسی»، تقدیرنامه CII از طرف رییس کنفدراسیون صنایع هند، نشان درجه یک دانش و پژوهش از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، چهره ماندگار در رشته طب کودکان در سال 84، نشان صلح تاجیکستان، برگزیده بخش پزشکی جشنواره بینالمللی حکمت سینوی در همدان، عضو منتخب فرهنگستان علوم پزشکی ایران برای دریافت نشان درجه یک دانش از رییس جمهور در سال 88، پژوهشگر برتر حوزه فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و دریافت جایزه علامه طباطبایی ویژه استادان و محققان برجسته کشور از سوی بنیاد ملی نخبگان اشاره کرد.
فهرست مسئولیت های علمی دکتر ولایتی:
- دبیر کل مجمع جهانی اهلبیت (ع) (ازسال79 تا مهر 1381)
- استاد تاریخ روابط خارجی ایران در دانشکده روابط بینالملل وابسته به وزارت امور خارجه
- استاد دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
- رئیس شورای عالی نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
- عضو هیأت مدیره نظام پزشکی تهران (از3 مهرماه 1370)
- عضو شورای عالی سیاستگذاری دایرهالمعارف دفاع مقدس
- عضو پیوسته منتخب فرهنگستان علوم پزشکی ایران (از سال 1369)
- عضو هیئت امنای بنیاد دایرهالمعارف اسلامی برای 3 دوره
- عضو هیأت امنا ی دانشگاه علوم پزشکی تهران
- عضو هیأت امنای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
- عضو شورایعالی انستیتو تحقیقاتی سل و بیماریهای ریوی کشور
- رئیس هیأت تحریریه مجله پزشکی جمهوری اسلامی ایران
- رئیس هیأت مدیره انجمن متخصصین بیماریهای عفونی و گرمسیری ایران
- رئیس شورای مرکزی انجمن اسلامی پزشکان ایران
- رئیس گروه اسلام معاصر ـ بنیاد دائرﻩالمعارف اسلامی
- رئیس مرکزآموزشی پژوهشی درمانی سل و بیماریهای ریوی
ایشان از سال 1371 عضو ثابت هیئت ممتحنه و ارزشیابی رشته فوق تخصصی بیماری های عفونی کودکان بوده و در سال های تدریس و پژوهش، 89 عنوان مقاله در مجلات معتبر داخلی، 136 عنوان مقاله در مجلات معتبر بینالمللی (با شاخص h: 15، در پایگاه اطلاعاتی Scopus) و 20 عنوان مقاله در کنگرههای بینالمللی ارائه نموده است. او مولف 150 کتاب در زمینه طب سنتی، طب عفونی، تاریخ و فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و سیاست خارجی می باشد.
فهرست برخی تالیفات دکتر ولایتی:
-
پویایی فرهنگ و تمدن اسلام و ایران
-
ایران و مسئله فلسطین
-
ایران و تحولات فلسطین
-
بحران تاریخی هویت ایرانی
-
مقدمه فکری نهضت مشروطیت
-
تاریخ روابط خارجی ایران در عهد شاه عباس اول صفوی
-
تاریخ روابط خارجی ایران در عهد شاه اسماعیل صفوی
-
تاریخ سیاسی جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی
-
تاریخ روابط خارجی ایران در دوران ناصرالدینشاه و مظفرالدینشاه
-
بیماری سل
-
بیماریهای عفونی با همکاری دکتر اسماعیل صائبی، دکتر مینو محرز، دکتر علیرضا یلدا
-
مبانی سل