به گزارش خبرنگار جماران، انجمن جنگلبانی ایران بهعنوان تنها تشکیلات تخصصی در حوزه جنگلداری که با عضویت اعضای هیات علمی دانشگاههای سراسر کشور فعالیت میکند، به دستور سرپرست وقت سازمان منابعطبیعی درباره برداشت درختان شکسته و افتاده از جنگلهای هیرکانی واکنش نشان داد.
این انجمن با صدرو بیانهای اعلام کرد: قصه پرغصه حفاظت، صیانت و نگهداری عرصههای جنگلی برای تحویل به نسلهای آینده موضوع جدیدی نبوده و مختص دولت و یا جناح خاص سیاسی نیست.
در این بیانیه آمده است: غرض از این بیانیه موضع و جایگاه سازمانی حافظ و حاکم بر عرصههای جنگلی و بهطور اعم منابع طبیعی (آب، خاک، پوشش گیاهی و گونه¬های جانوری) نیست بلکه مقصود توجه به اثرات همدلی، همراستایی و همافزایی فعالان، کنشگران، ذینفعان و کارشناسان بخشهای دولتی، تعاونی و خصوصی و در یک کلمه «دلسوزان» منابع طبیعی است.
نگارندگان این بیانیه تاکید دارند: ارجح است به جای ارائه موضوعات مقطعی و لحظهای به ریشه کار و اصل مطلب پرداخته شود و آن هم ساماندهی تمام امور مدیریت اجرایی عرصههای منابع طبیعی با تعریف واقعی«طرح» از نگاه یک سامانه متمرکز مانند دولت است.
در ادامه این بیانیه آمده است: پرداختن به درختان شکسته و افتاده که بخشی بسیار کوچک از معضلات منابع طبیعی است و بحث بین فعالان و کنشگران جهت اجرا یا عدم اجرای آن باعث هدررفت انرژی طرفین و انحراف از اصل موضوع خواهد شد، مطلوب معدود افرادی است که اعتقادی به اجرای طرحهای مدیریتی منابع طبیعی و جنگلداری ندارند و میخواهند در این آشفته بازار، اهداف سوء خود را پیش برند.
این نهاد تخصصی تاکید دارد: باید افکار، زبانها و قلمها برای حفظ، احیا، توسعه و استفاده پایدار عرصههای منابع طبیعی و بالاخص جنگلها متحد شده و به یک عبارت مشترک یعنی «طرح جنگلداری» منتهی شود. از این رو انجمن جنگلبانی ایران معتقد است برای تمامی پنج رویشگاه جنگلی کشور (هیرکانی، زاگرس، ایران و تورانی، خلیج فارس و عمانی و ارسبارانی) در سراسر جغرافیای کشورمان ایران عزیز، باید طرح جامع مدیریتی با پرهیز از بخشینگری تدوین شود.
در این بیانیه در ارتباط با مشخصات طرحهای مدیریتی آمده است: بدیهی است در این طرح، تعیین هدف متناسب با ظرفیت اکولوژیکی، اجتماعی، اقتصادی و سپس محاسبه هزینه و درآمدهای دستیابی به اهداف و همچنین تنظیم بیلان مالی جهت تأمین قابلیت اجرایی آن، یک ضرورت است. این طرحها پس از طی کردن ملاحظات قانونی در مراجع قانونگذاری باید در برنامه توسعه کشور نیز لحاظ شوند تا برای آنها اعتبارات لازم از سازمان برنامه و بودجه تعیین شود تا با تضمین تداوم آن و استمرار اقدامات و اجرای طرحها، شاهد توقف و سکته در مدیریت منابع طبیعی نباشیم.
نگارندگان خطاب به سکاندار سازمان منابع طبیعی اشاره کردهاند: «ریاست محترم سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، با توجه به تکالیف قانونی اجرایی کشور بر شما فرض است که با استفاده از بازوهای مشورتی موجود در سراسر کشور (کارشناسان فعال و بازنشسته، اعضا هیئت علمی دانشگاه¬ها و موسسات پژوهشی، ذینفعان وکنشگران) نسبت به اتمام تهیه طرحهای مدیریتی همه رویشگاههای جنگلی وفق برنامه زمانبندی شده با داشتن مشخصات یاد شده اقدام کرده و همچنین اعتبارات لازم برای تهیه و ساماندهی طرحهای مدیریتی حفظ، احیاء، توسعه و استفاده پایدار عرصههای منابع طبیعی از جمله «طرحهای جنگلداری» را پیگیری و موضوع را توسط وزیر محترم جهاد کشاورزی به صحن مجلس و هیئت محترم دولت برسانید».
نگارندگان ادامه دادهاند: همچنین برابر تبصره یک ماده 36 قانون برنامه هفتم درباره اجرای برداشت درختان ریشهکن، شکسته و افتاده طبق ضوابط جنگلشناسی و رعایت حداقل حجم خشکهدار و اجرای عملیات توسط عوامل سازمان برابر بند 2 ماده 4 قانون حفاظت و بهرهبرداری و نیز تبصره 1 بند ف ماده 38 قانون برنامه ششم در مورد برداشت درختان طبق طرح جایگزین و مهلت قانونی سه ساله برای تهیه و تصویب آن در قالب طرحهای مصوب فوق الاشاره مورد نظر قرار گیرد. در پایان این بیانیه آمده است: انجمن جنگلبانی ایران بنا به وظیفه علمی و ذاتی خود در این مسیر همواره همراه و پشتیبان سازمان خواهد بود.