دکتر حسین زارع بیدکی روز سه شنبه به ایرنا افزود: طبق برآورد های انجام شده بیشترین شکر در ایران همراه چای به شکل قند یا بعضا نبات مصرف می شود.
وی اضافه کرد: با توجه به قدمت صد ساله مصرف شکر، این محصول در گذشته در کارگاه های سنتی تولید می شد.
این کارشناس کنترل کیفیت مواد غذایی تصریح کرد: در چند دهه اخیر تولید صنعتی این 2محصول در کشور شروع شد که به علت عادت ذائقه مردم به طعم سنتی آن هنوز بخش زیادی از این محصول در کارگاه های سنتی تولید و عرضه می شود.
زارع بیدکی اظهار کرد: در حال حاضر این 2 محصول به 2 شکل صنعتی و سنتی و در روش های بسیار متفاوت در واحدهای تولید سنتی و صنایع غذایی تهیه و عرضه می شود که این 2 نوع محصول تفاوت‌های بسیاری با هم دارند.
وی یادآور شد: در روش سنتی مخلوط آب و شکر با حرارت مستقیم در ظروف عمدتا مسی و با دمای بالای 100 درجه سانتیگراد جوشانده می شود و مقداری از شکر موجود در واکنش شیمیایی به اصطلاح « کارامله » شدن، رنگ تیره به خود می گیرد.
زارع بیدکی افزود: تیرگی حاصل از کارامله شدن در اثر حرارت، رنگ قند تولیدی را تیره کرده به صورتی که ظاهر مناسبی برای عرضه به بازار ندارد لذا تولید کننده به خصوص در پخت های دوم و سوم مجبور به استفاده از ماده خطرناک و سمی « بلانکیت » یا جوهر قند می شود.
وی یادآور شد: در حالیکه در صنایع غذایی به جای جوهرنمک با استفاده از فیلتر کردن با کربن اکتیو و یا با عبور شیره قند از فیلتر های رزین نسبت به سفید کردن محصول نهایی اقدام می شود.
این کارشناس کنترل کیفیت مواد غذایی اظهار کرد: هرچند در مواردی ممکن است تولید کننده به شکل غیرقانونی و در جهت صرفه جویی در وقت یا نقص در خط تولید از بلانکیت هم استفاده کند.
زراع بیدکی اظهار کرد: به استناد تحقیقات انجام شده در حال حاضر بیش از نیمی قند و نبات موجود در بازار به جز قندهای پرسی، میزان بلانکیت آن بیشتر از حد مجاز و قابل قبول هستند.
زارع بیدکی افزود: بلانکیت یا جوهرقند یا سدیم دیتیونیت پودری سفید رنگ با ترکیب گوگردی (Na2s2o4) و دارای کاربرد صنعتی است.
وی ادامه داد: این ماده در صنایع رنگرزی برای از بین بردن رنگ تیره و سفید کردن پشم تیره همچنین بازیافت کاغذ باطله و... مورد استفاده قرار می گیرد.
وی عنوان کرد:بلانکیت برای سلامت انسان مضر است و در بدن ما پیوسته ترکیبات شیمیایی مخربی تحت عنوان رادیکال‌های آزاد به وجود می آیند که بوسیله آنتی اکسیدان‌ها کنترل و خنثی می‌شوند.
به گفته وی کنترل کیفیت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی، بلانکیت موجود در قند و نبات فعالیت آنتی اکسیدان‌ها را متوقف می‌کند و به مرور و پس از گذشت مدتی، شخص را به سرطان کولون مبتلا می‌کند لذا در سرطان زا بودن آن تردیدی وجود ندارد و عوارضی ایجاد می کند.
این کارشناس گفت: بلانکیت با تحت تاثیر قرار دادن لوزالمعده، ترشح هورمون انسولین را به طور جدی مختل کرده و در نتیجه بدن قادر به مصرف و خنثی سازی قند مازاد نمی‌شود لذا قند خون افزایش یافته و زمینه جهت ابتلا یا تشدید بیماری دیابت مهیا می شود.
زارع بیدکی ادامه داد: بروز برخی اختلال استنشاقی، گوارشی، پوستی و چشمی می تواند از عوارض مصرف قند و نبات و آب نبات و پولکی های دارای بلانکیت باشد.
وی تاکید کرد: لذا سازمان بهداشت جهانی استفاده از این ماده را در تهیه مواد غذایی ممنوع کرده و در هیچ جای دنیا آن را به عنوان یک افزودنی مجاز محسوب نمی کنند.
مرکز شهرستان 98 هزار نفری اردکان در 60 کیلومتری شمال شهر یزد قرار دارد.
آماری از تعداد کارگاه سنتی قند و نبات ریزی استان یزد در دست نیست.
دیابت یکی از بیماری های رایج استان است .
7544/ 2047/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.