در ادامه این مطلب به قلم 'افسانه طاهرنژاد' آمده: این تعریف مدت هاست که اعتبار خود را از دست داده و در جوامع پیشرفته «با سوادی» را به گونه ای دیگر تعریف می کنند در حالیکه بسیاری از روش ها و منابع آموزشی در ایران همچنان براساس همان تعریف کلاسیک «سواد» یعنی توانایی خواندن و نوشتن انجام می شود.
دانش آموزان همچنان الفبای خواندن و نوشتن را می آموزند، در ادامه حجمی از محفوظات را فرا می گیرند و این محفوظات را بعد از خالی کردن در برگه امتحانی فراموش می کنند، این شیوه تعلیم و تربیت با تعریف جدید «سواد» بسیار فرق دارد.
امروز، در قرن بیست و یکم، داشتن سواد خواندن و نوشتن، یا حتی اخذ مدرک دانشگاهی، دال بر با سواد بودن فرد نیست.
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در تازه ترین تعریفی که از باسوادی ارائه داده است، باسوادی را مساوی با توانایی«تغییر» یا (Change) دانسته است.
این تعریف بدان معنی است که دیگر توانایی خواندن و نوشتن و یا تسلط بر دو زبان و یا حتی توانایی استفاده از کامپیوتر مدنظر نیست.
تعریف اخیر بیانگر این است که: «باسواد کسی است که بتواند از خوانده‌ ها و آموخته‌ های خود، تغییری در زندگی خود ایجاد کند» و این تعریف دقیقا همان چیزی است که آموزش و پرورش ایران به تازگی در دستور کار خود قرار داده و در برخی موارد براین موضوع تاکید دارد که باید در مدارس توانایی زندگی کردن و رویارویی با مشکلات زندگی را آموزش داد.
اما تا چه حد این موضوع در مدارس اجرا می شود پرسشی است که همواره در ذهن کارشناسان حوزه آموزش و پرورش وجود دارد و نمود های عملی آن را در رفتار اجتماعی نوجوانان در سطح جامعه شاهد هستیم.
توانایی تغییر کردن تعریفی است که ضمن حفظ تعاریف قبلی «باسوادی»، به اهمیت کاربردی بودن منابع و مطالب آموزشی اشاره می کند، زمانی که مطلبی را مطالعه میکنیم به این فکر کنیم که از این مطلب چگونه می توان در تحول شخصیتی استفاده کرد.
اگر در کتاب ادبیات یک شعر آموزنده از فلان شاعر آورده شده است، دانش آموز به زور و اجبار معلم و برای کسب نمره قبولی آن شعر را حفظ می کند و برای فهمیدن معنای شعر نیز به کتاب هایی مانند«گام به گام و دروس طلایی» مراجعه می کند، کتاب هایی که همان یک ذره خلاقیت را نیز از دانش آموز می گیرد.
حال اگر بخواهیم بر اساس تعریف جدید سازمان یونسکو از سواد جامه ی عمل بپوشانیم، باید آن شعر آموزنده را در زندگی روزمره به کار ببریم و برای ایجاد تغییر در افکار و رفتار تلاش کنیم.
در دنیای امروز اگر بخواهیم به عنوان یک فرد باسواد شناخته شویم باید از تقلیدهای کورکورانه و محفوظات ناپایدار دوری کنیم و به جای کپی برداری از مطالب و اطلاعات دیگران به اندیشه و تفکر بپردازیم تا با ایجاد تغییر در رفتار و افکارمان به عنوان یک فرد با سواد شناخته شویم.
با این تفاسیر آیا شما «باسواد» هستید؟
روزنامه بشارت یزد در گستره استان یزد منتشر و توزیع می شود.
160 رسانه در استان یزد مجوز دارند که از این تعداد ١١٦ مجوز متعلق به نشریات چاپی، ٢٨ مورد متعلق به رسانه های برخط (خبرگزاری و پایگاه خبری) و ١٦ مجوز هم مربوط به رسانه های الکترونیک غیر برخط است.
7532/ 6197
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.