به گزارش ایرنا، نخل که در اصطلاح محلی به آن « نقل» گویند، همان حکم تابوت پیکر امام حسین(ع) را دارد که با چوب و به صورت مشبک با استفاده از آیینه و پارچه های مختلف سیاه، سبز و قرمز درست می شود.
در آیین نخل بندی، جمعی از ریش سفیدان، معتمدان و سادات هر محله در حالیکه چاووشی خوانی می کنند با همراهی جوانان مومن، نخل ها را با پارچه های سبز، سیاه، بیرق ها و آیینه تزئین می کنند.
این کار فرهنگی که در میان مردم منطقه از اهمیت و قداست زیادی برخوردار است در 100 حسینیه حوزه شهری و برخی از مناطق روستایی بخش مرکزی انجام می شود.
آیین نخل بندی در مهریز افزون بر 500 سال سابقه دارد و در سال های اخیر در برخی روستاها با ساخت نخل های جدید این فعالیت از یک هفته قبل از شروع محرم آغاز می شود.

** نخل گردانی بعد از نخل بندی
رئیس اداره تبلیغات اسلامی مهریز می گوید: بعد از آیین نخل بندی از گذشته های دور، کار نخل برداری همراه با شبیه گردانی و تعزیه خوانی خصوصا در محلات بغداد آباد، مزویر آباد و مهرپادین با حضور خیل عظیمی از عزاداران در روز عاشورا انجام می شود.
حجت الاسلام محمدحسین متوسل افزود: در این آیین، دسته های مختلف سوگوار از محله های مختلف شهر همراه با سینه زنی و زنجیرزنی با گروه های شبیه گردان وارد حسینیه ها شده و به عزاداری و اجرای برنامه های ویژه این روز می پردازند.
وی ادامه داد: این مراسم که تا عصر عاشورا ادامه دارد، عزاداران و سوگواران به زیر نخل رفته و با بلند کردن آن ، سه مرتبه دور حسینیه ها می چرخند.
این مسئول تصریح کرد: پس از پایان این آیین، عزاداران به 2 گروه بزرگ تقسیم می شوند و در حالیکه بر سر و سینه می زنند با نوحه خوانی و ذکر مراثی به دور نخل می گردند.
متوسل یکی از برنامه های سال های اخیر عزاداری مردم مهریز را اقامه نماز ظهر عاشورا قبل از برگزاری آیین نخل برداری و شبیه گردانی در 200 محل در شهر و روستاها ذکر کرد.
به گفته وی علاوه بر دهمین روز محرم ، در 13 محرم و حتی اربعین امام حسین (ع) در برخی از محلات، آیین نخل برداری انجام می شود و سپس مردم و جوانان نسب به باز کردن نخل ها از پارچه و آیینه اقدام می کنند و منتظر سالی دیگر و محرمی دوباره می مانند.

**نخل بندی و نخل برداری متفاوت از گذشته های دور
به گفته رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران مهریز یکی از برنامه های خوبی که سال های اخیر در شهرستان همراه با آیین نخل بندی انجام می شود، نصب عکس های شهدای هر محل در حسینیه هاست.
رضا خانجانخانی افزود: عکس های شهدا همزمان با آیین نخل بندی در کنار برخی نخل ها و اطراف حسینیه ها نصب می شود و تا پایان ماه محرم و صفر ادامه دارد که نقش مهمی در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت دارد.
وی تصریح کرد: در روز عاشورا توسط برخی مسئولان پایگاه های مقاومت بسیج و با همکاری بنیاد شهید همراه با آیین شبیه گردانی و تعزیه خوانی یک، 2 دستگاه تریلی به نحو زیبایی عکس های شهدا با صحنه هایی از دوران دفاع مقدس آماده می شود و اطراف حسینیه به حرکت در می آید.

** شعور حسینی در کنار شور حسینی باشد
به گفته امام جمعه مهریز، محرم و صفر فرصت مناسبی است با انجام برنامه های فرهنگی، تا شعور حسینی و آشنا شدن با درس ها و عبرت های عاشورا به مردم و جوانان منتقل شود.
حجت الاسلام عبدالرضا محی الدینی افزود: توجه به ارزش های دینی و انقلابی در کنار انجام برنامه های سنتی باید همواره مد نظر دست اندرکاران برنامه های محرم و صفر قرار گیرد.
وی با قدردانی از فعالیت های مردم و جوانان در ماه محرم ابراز امیدواری کرد که بتوان بیش از گذشته با شناخت فلسفه قیام امام حسین (ع) و یارانش در راستای عمل به وظایف دینی به خصوص ولایتمداری و دشمن شناسی حرکت کرد.
امروز سه شنبه برابر 20 شهریور نخستین روز ماه محرم است.
امام حسین (ع) نوه حضرت محمد (ص) پیامبر اسلام در محرم سال 61 هجری قمری در اجرای واجب الهی امر به معروف و نهی از منکر قیام کرد و در دهمین( عاشورا) روز این ماه به شهادت رسید.
در مهریز 100 نخل و 350 مسجد و حسینیه وجود دارد.
مرکز شهرستان 50 هزار نفری مهریز در 30 کیلومتری جنوب شهر یزد واقع است.
7536/ 2047/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.