قوها، پلیکان ها، مرغابی ها، خوتکاها و دیگر پرندگان مهاجر پس از گذران زمستان در تالاب انزلی بار دیگر عزم سفر به دیار خود کردند.
بهشت سبز آبی مرغان مهاجر خلوت شد وغوغای پرندگان آرام گرفت و جایش را صدای موتور قایقهای تفریحی پر کرد . تالاب دلگیر از جفای آلاینده ها و طمع ورزی ها با پرندگان ، آبزیان و گیاهان بومی اش که روز به روز جمعیتشان کاستی می گیرد مغموم و تنها ماند.
با این اندیشه که آیا بار دیگر پرندگان مهاجر عزم سفر به این تالاب را خواهند کرد یا از کوچ دگرباره به این گستره آبی که می رود به مجرای فاضلاب بزرگی تبدیل شود ، چشم می پوشند.
*تالاب انزلی زیستگاه 80 گونه پرنده
تالاب انزلی با حدود 20 هزار هکتار وسعت در ساحل جنوب غربی دریای خزر در بندرانزلی، از جمله تالاب های بین المللی ثبت شده ایران است که در جنوب غربی سواحل دریای خزر واقع شده که از شرق به روستای پیر بازار، از غرب به کپورچال و آبکنار، از جنوب به صومعه سرا و قسمتی از شهرستان رشت محدود می‏شود.
این تالاب از جمله زیباترین مناظر آبی با زیست بومی بی نظیر محل تخم ریزی آبزیان ، زیستگاه بیش از یکصد گونه پرنده، 50 گونه ماهی و صدها گونه ی گیاهی است.
ترکیب زیست بوم خشکی و دریایی منجر به ایجاد زیستگاه هایی برای گونه های مختلفی از آبزیان و پرندگان شده است . لاله های تالابی و نیلوفرهای آبی نماد این تالاب زیبا و از جاذبه های مهم گردشگری است .
مجموعه تالاب انزلی شامل بخش های شرقی، غربی، مرکزی، سلکه و سیاه کیشم است که از نظر بعضی ویژگی ها از هم متمایز هستند.
تالاب انزلی با بیش از 120 هزار پرنده، بیشترین تعداد پرندگان و پارک ملی بوجاق کیاشهر در شرق استان گیلان نیز همانند سنوات گذشته با 49 گونه بیشترین تنوع ترکیب گونه ای را در اکوسیستم های آبی پرندگان مهاجر زمستان گذران در گیلان به خود اختصاص داده اند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست انزلی سالانه حدود 80 گونه با جمعیتی افزون بر 100 هزار پرنده زمستان را در تالاب انزلی می گذارنند.
احسان هادی پور در اظهار داشت : پرندگان مهاجر بسته به شرایط آب و هوایی از نیمه شهریورماه وارد تالاب انزلی می شوند و از اواخر اسفند عموما این عرصه را ترک می کنند .
*تالاب های گیلان میزبان افزون بر 273 هزار پرنده مهاجر
به گفته رئیس اداره نظارت بر حیات وحش محیط زیست گیلان ، امسال تالاب ها و آبگیرهای غنی از مواد غذایی گیلان میزبان افزون بر 273 هزار پرنده مهاجر از عرض های شمالی کره زمین بودند که این میزان نسبت به سال قبل، 15 تا 20 هزار قطعه افزایش دارد.
علی حسین نژاد اظهار داشت : تالاب بین المللی انزلی بویژه پناهگاه حیات وحش سلکه، پناهگاه حیات وحش سرخانگل و منطقه حفاظت شده سیاه کشیم ،تالاب های امیر کلایه و پارک ملی بوجاق بیشترین میزان این مهاجرت را به خود اختصاص می دهند.
به گفته وی شرایط مساعد آب و هوایی، فراوانی مواد غذایی مورد نیاز ، و امنیت را از دلایل زمستان گذرانی هزاران پرنده مهاجر از انواع مرغابی سانان، قو، غاز، پرستوهای دریایی و چنگرها و سایر پرندگان از 81 گونه مختلف به تالاب ها و آبگیرهای گیلان است.
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به ممنوعیت شکار پرندگان مهاجر در سال گذشته یاداور شد: برای جلوگیری از شیوع احتمالی بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، برای دومین سال پیاپی، شکار هرگونه پرنده در استان ممنوع اعلام شده بود .
استان گیلان ؛ در اقلیم تقریبا خشک حوزه جغرافیایی این بخش از کره زمین، با برخورداری از یک هزار و 200 میلیمتر باران سالیانه و فراوانی آب بندان های طبیعی و منابع غذایی، از مهمترین کریدورها و زیستگاههای مهاجرت پرندگان را تشکیل می دهد.
پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی در حدود 30 هزار هکتار از تالاب بین المللی انزلی، امیر کلایه لاهیجان، استیل آستارا، پارک ملی بوجاق کیاشهر و دیگر آبگیرهای گیلان زمستان گذرانی می کنند.
فاضلاب های صنعتی، خانگی،بیمارستانی، ضایعات کشتارگاهی ، سموم کشاورزی ، پسماندها و نخاله ها ، گیاهان مهاجمی چون آزولا و سنبل آبی ، تصرف اراضی و ساخت و ساز در حریم تالاب،ورود رسوبات از رودخانه ها و انتقال آلودگی ازدریا و نوسانات آب دریا حیات تالاب انزلی را به شدت به خطر انداخته است.
مردم گیلان امیدوارند با احیای تالاب انزلی، مرغان مهاجر هر سال با فراغبال همراه فک و فامیل در این اقامتگاه زمستانی اردو بزنند .
*پ.ن: عنوان گزارش با اقتباس از شعر طنزی از ' شروین سلیمانی ' شاعر طنزپرداز معاصر است
گزارش از : گیتی بابایی
6030
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.