به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین؛ هیأت وزیران در تصویب نامه شماره ۱۴۶۲۸۲ / ت ۵۴۱۴۱ هـ مورخ ۱۷ بهمن ماه ۱۳۹۶ خطاب به وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی و دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی آورده است:
هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۶/۱۱/۴ به استناد تبصره (۱) ماده (۱۰۳) قانون امور گمرکی ـ مصوب ۱۳۹۰ ـ تصویب کرد: بندر کاسپین در استان گیلان به عنوان مرز رسمی و مجاز دریایی تعیین می گردد.این تصویب نامه به امضاء اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور رسیده است.
مجتمع بندری کاسپین به عنوان بزرگترین زیرساخت بندری ایران در دریای خزر با رویکرد صادراتی و با هدف توسعه روابط اقتصادی با کشورهای حاشیه خزر و راه اندازی کریدور شمال - جنوب در منطقه آزاد انزلی در حال ساخت است.
در سال ۱۳۹۵ کلنگ احداث ۴ پست اسکله بندر کاسپین از سوی بخش خصوصی به دست مرحوم آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی به زمین زده شد که این نخستین تجربه ساخت اسکلههای یک بندر تجاری توسط بخش خصوصی در ایران است.
بندر کاسپین که هم اکنون با دو اسکله آماده بهره برداری ، در ۱۰ کیلومتری شرق بندر انزلی مراحل احداث دیگر بخش ها را می گذراند، قرار است به عنوان کامل کننده حلقههای زیرساختی ترانزیت بینالمللی ایران در کریدور شمال-جنوب، نقش آفرینی کند.
مجتمع بندری کاسپین در ۲۲ پست اسکله مشتمل بر پایانه های تجاری، کانتینری، چندمنظوره، محوطه عمومی، اسکله رو و پایانهغلات، سوخت و صنایع دریایی است که ظرفیت تخلیه و بارگیری ۱۵ میلیون تن کالا را در هر نوبت کاری در طول سال خواهد داشت و با احتساب سه نوبت کاری، ظرفیت آن ۴۵ میلیون تن در سال خواهد بود.
اسکلههای این بندر با عمق آبخور ۱۴ متر توانایی پهلوگیری کشتیهایی با ظرفیت ۵۰ هزار تن را خواهند داشت و این در حالیست که ظرفیت بزرگترین کشتیهای در حال تردد در دریای خزر، ۱۲ هزار تن است.
این مجتمع بندری دارای دو موج شکن شرقی و غربی است که به ترتیب بیش از ۲۶۰۰ و ۲۴۰۰ متر طول دارند و بیشترین فاصله میان دو بال موجشکن، ۲۶۰۰ متر است که حوضچه آرامشی به مساحت افزون بر ۳۰۰ هکتار را پدید میآورد.
از ویژگیهای منحصر به فرد این بندر نسبت به دیگر بنادر ایران که از بنادر نسل سوم جهان محسوب میشود، دارا بودن پسکرانه ۴۰۰ هکتاری است.
پس کرانههای بندر کاسپین شامل انبارهای سرپوشیده با ظرفیت پذیرش و نگهداری سالانه یک میلیون تن کالا در فاز اول، سیلوهای غلات و دیگر فضاهای لجستیکی مورد نیاز بندر است.
وجود این پسکرانه امکان ساخت صنایع مولد، واحدهای تولیدی فرآوری کالا و صنایع مرتبط با کشتیسازی، تعمیر و نگهداری کشتی را فراهم میکند و در عین حال خدمات لجستیکی، انبارداری، ترانزیت کالا نیز در این بندر انجام خواهد شد.
ارزش سرمایه گذاری به روز شده سازمان منطقه آزاد انزلی در احداث این مجتمع بندری از ابتدای شروع به ساخت آن تاکنون بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان و میزان سرمایه گذاری در حال انجام بخش خصوصی نیز حدود ۳۰۰ میلیارد تومان است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، قرار گرفتن در مسیر کریدور بین المللی شمال - جنوب، دارابودن موقعیت ویژه در زمینه ارتباط با کشورهای حاشیه دریای خزر، همجواری با بنادر آستراخان و لاگان در روسیه، راسنودسک در ترکمنستان، اکتائو در قزاقستان و باکو در آذربایجان، دسترسی از طریق راه های مناسب، به بازارهای مصرف کشورهای CIS، نزدیکی به فرودگاه بین المللی رشت از جمله مزایای منطقه آزاد انزلی است.
مزایای قانونی همچون امکان ثبت، مالکیت و مشارکت سرمایه گذاران خارجی تا میزان ۱۰۰ درصد در منطقه، امکان فعالیت بانک ها و موسسات مالی - بیمه ای در این منطقه، معافیت مالیاتی ۲۰ ساله بر درآمد و دارایی از تاریخ بهره برداری هرگونه فعالیت اقتصادی، وحدت مدیریت در ارائه کلیه خدمات به سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی، اقدامات سازمان در خصوص خلق مزایا و معافیت های جدید برای فعالان اقتصادی - تولیدی، فعالیت بورس کالای منطقه،فعالسازی ۵۰ واحد راکد صنعتی در سه سال اخیر، رونق فضای تجاری با اجرای مصوبه کالای همراه مسافر و برگزاری پانزدهمین اجلاس اتاق های بازرگانی کشورهای حاشیه دریای خزر و توسعه تعاملات بین المللی با کشورهای حاشیه خزر زمینه ساز رونق فضای کسب و کار در محدوده منطقه شده است
46