گزارش روز دوشنبه روابط عمومی فرمانداری رودبار به ایرنا حاکیست؛ محمد صالح ضیایی در نشست جنگل های هیرکانی که در فرمانداری رودبار برگزار شد، با تاکید بر حفظ ذخایر ارزشمند مواهب طبیعی گفت: بارش های سهمگین و جاری شدن سیلاب های اخیر که خسارت های جانی و مالی در پی داشته، اهمیت حفاظت و صیانت از جنگل ها را صد چندان کرده است.
فرماندار رودبار خاطر نشان کرد: کشور ما که جزء 10 کشور حادثه خیز دنیاست و از 41 نوع بلایای تعریف شده طبیعی 31 مورد مشمول ایران است که 15 مورد آن در استان گیلان رخ می دهد و شهرستان رودبار را هم شامل می شود.
ضیایی گفت: توانمندسازی جوامع محلی و هم افزایی بخش های دولتی و عمومی با بخش خصوصی و گروه های مردم نهاد برای صیانت و مراقبت و صیانت از جگل ها ، کاشت درختان و احیاء جنگل ها برای کاهش آسیب ناشی از بلایای طبیعی مرتبط با تخریب جنگل ها موثر است.
وی تصریح کرد: باید قدر مواهب طبیعی خصوصاً جنگل ها را که به عنوان یکی از بزرگترین نعمت های حیات بخش به رودبار ارزانی شده، بیش از پیش بدانیم.
رودبار با چهار بخش مرکزی، خورگام، رحمت آباد و بلوکات و عمارلو در 67 کیلومتری جنوب مرکز استان گیلان واقع است و در حال حاضر 14 سمن در این شهرستان فعالیت می کنند.
جنگل های هیرکانی به شکل نوار سبزی به طول 850 کیلومتر از جلگه گرگان تا قسمتی از کشور آذربایجان کشیده شده اند. نام این جنگل ها از نام قدیم گرگان که در گذشته هیرکان Hyrcan خوانده می شد، گرفته شده؛ منطقه ای جنگلی در کرانه دریای خزر و شمال رشته کوه البرز که غنا و تنوع زیستی، گونه های بومی، نادر و منحصر بفرد گیاهی و جانوری و زیبایی حیرت انگیز طبیعی اش چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند.
مطالعات انجام شده پنج تیپ کلان اقلیمی را در بهشت هیرکان شناسایی کرده اند که عبارتند از: اقلیم خیلی مرطوب، اقلیم مرطوب، اقلیم نیمه مرطوب، اقلیم مدیترانه ای و اقلیم خشک که هر کدام از این اقلیم ها بر حسب عوامل اقلیمی نظیر تراکم جنگل های انبوه یا تنک، جهت شیب، نسبت فاصله با دریای خزر به خرده اقلیمهای زیادی تقسیم می شوند که این مسئله موجب شده این جنگل ها در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد و حفاظت از آن ها را به عنوان گنجینه ای ملی بر ما واجب باشد.
در جنگل های معتدل و مختلط هیرکانی به دلیل حاصلخیزی خاک، تغییرات دما و بارندگی‌های متعدد که از حدود 600 میلی متر در شرق (گرگان) تا دو هزار میلی متر در غرب (حوالی آستارا) در نوسان است گونه های گیاهی زیادی وجود دارد.
بیش از 80 گونه درختی پهن برگ، چهار گونه سوزنی برگ و 50 گونه درختچه‌ای تاکنون در آن شناسایی شده؛ از مهم ترین گونه های گیاهی در جنگل های هیرکانی بین درختان می توان به راش، ممرز، بلوط، توسکا، انجیلی، افرا، نمدار، بارانک، نارون، زبان گنجشک، انجیر، لرگ و سرخدار و در بین گونه های درختچه ای به آلوچه وحشی، انار، شمشاد، ولیک، ازگیل، جل، خاس، گالش انگور، سیاه تنگرس طبی و خردمندی است.
همچنین درمیان گونه های جانوری می توان به پلنگ، گراز، خرس، گرگ، مارال، روباه شغال، سمور، سیاه گوش،خرگوش،موش جنگلی،راسو، قوچ، سنجاب، شوکا، کل، بز و درمیان ساکنان آسمانی زیباترین جنگل های زمینی، بهشت هیرکان، یعنی پرندگان می توان به توکا، دارکوب،سار، سینه سرخ، سسک، چرخ ریسک، قرقاول، سهره،بلدرچین، قوش، دال(کرکس)، کبک، اردک نوک پهن و اردک اره، کبوتر جنگلی، عقاب و جغد اشاره کرد .
سه منطقه حفاظت شده لیسار، گشت رودخان و سیاهرود رودبار در گیلان جزء غربی ترین، شمالی ترین، پربارش ترین و مرطوب ترین بخش های جنگل های هیرکانی برای ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو پیشنهاد شده است. این سه منطقه از تنوع گونه های گیاهی و جانوری بی نظیری برخوردار بوده و از جمله مناطق با تنوع زیستی بالا در استان گیلان به شمار می آیند.
7296/2007/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.