تا قبل از گران شدن قیمت میلگرد و تیرآهن در ایران، از این دو مقطع فولادی در ساخت باغ ویلاها استفاده می شد و هزینه های مقرون به صرفه ای را داشت. اما در سال های اخیر تورم در آهن آلات نیز نفوذ پیدا کرده و قیمت این کالاها را نیز چندین برابر افزایش داده است.
در چنین شرایطی سازندگان این گونه از سازه ها مانند ویلا و باغ برای کاهش هزینه های ساختمان سازی خود به خرید انواع پروفیل و قوطی آهن رو آورده و این محصولات را جایگزین میلگرد و تیرآهن نموده اند.
قوطی ها نوعی پروفیل آهن هستند که به دو شکل مربع و مستطیل در بازار قابل خرید و فروش می باشند. این محصولات به دلیل ماهیت کاربردی که دارند قابل استفاده در سازه هایی با طراحی متنوع بوده و به همین دلیل مقطع فولادی پرتقاضایی می باشند.
پروفیل قوطی در سایزهای متعارف 2*2 ؛ 4*4؛ 4*8 ؛ 3*3 ؛ 3*6 در بازار اهن موجود بوده که بسته به ضخامت بدنه به دو گروه سبک و سنگین تقسیم می شوند و برند کارخانه تولید کننده ورق روی قیمت نهایی محصول تاثیر گذار است.
در ایران کارخانه های فولاد مبارکه اصفهان، فولاد گیلان و فولاد اهواز تولید کننده انواع ورق آهن سیاه (در این مدل ورق از فولاد ST37 استفاده میشود)، گالوانیزه و روغنی که در تولید قوطیهای پروفیلی بعنوان محصولی مادر شناخته می شوند هستند.
اگر بخواهیم قوطی ها را به ترتیب کیفیت جنس بدنه مرتب کنیم، فولاد مبارکه در نصف جهان جایگاه نخست را در اختیار دارد و فولادهای اهواز و گیلان در رتبه های بعدی هستند.
به تبع این موضوع قیمت قوطی آهن تولید شده از ورق مبارکه نسبت به دو کارخانه دیگر گران تر بوده که در ادامه به دلیل این گرانی که به هیچ عنوان بی دلیل هم نیست خواهیم پرداخت.
دلیل تفاوت قیمت قوطی ها
فارغ از ابعاد، طول و ضخامت پروفیلهای قوطی که به توضیح آن ها خواهیم پرداخت، برند ورق استفاده شده در تولید این مقاطع فولادی نیز تاثیر بسزایی بر قیمت محصول دارد.
همانگونه که اشاره شد، قوطیهای فولاد مبارکه از قیمت قوطی فولاد اهواز و گیلان گران تر است. دلیل اصلی این موضوع کیفیت بسیار بالای محصولات این کارخانه می باشد.
ورق برند مبارکه اصفهان دارای ضخامت یکسان در سرتاسر محصول بوده و از نظر ظاهری فاقد هرگونه لکه می باشد. همین موضوع باعث می شود در مکان هایی از ویلا که بدنه قوطی نمایان است، ظاهر آن از اهمیت ویژه ای برخوردار شود.
بر خلاف ورقهای کارخانه مبارکه، در محصولات فولاد گیلان و اهواز شاهد عدم یکنواختی ضخامت در سطح ورق هستیم و دلیل اصلی اختلاف قیمت قوطی مبارکه که به آن قوطی فولادی نیز گفته می شود و قوطی گیلانی و اهوازی در این مورد است.
برای مثال اگر ضخامت ورق را 2mm در نظر بگیریم، در محصولات مبارکه همه سطح دارای این ضخامت است. اما در ورق های گیلانی و اهوازی این موضوع صدق نکرده و برخی قسمت ها دارای ضخامت کمتر و برخی قسمت ها دارای ضخامت بیشتر هستند. مثلا بجای 2میل، 1.8 میل یا 2.2 میل.
تولید قوطی پروفیل چگونه است؟
تا اینجا اگر هیچ اطلاعاتی از قوطی ها نداشته باشیم، با تکرار نام محصولی فولادی به نام ورق آهن این چراغ برای شما روشن شده که انواع پروفیل های قوطی سبک و سنگین (مربع یا مستطیل) از ورق تولید می شوند. اما چگونه این مقطع تبدیل به چنین محصول پرکاربردی می شود؟
کارخانه های تولید کننده پروفیل با توجه به میزان تولید سرانه خود، ورق مورد نیازشان را در قالب سهمیه تعیین شده از کارخانه های تولید کننده ورق با قیمتی پایین تر از قیمت بازار خریداری و در محل کارخانه شان دریافت می کنند.
پس از ورود کویل یا رول (Steel Coil) به کارخانه، آن را در دستگاهی بنام اسلیتر (Slitter) قرار می دهند تا آن را بصورت رول به رول رشته بری یا نواربری نمایند و رول های با عرض متناسب برای تولید قوطی را در اختیار خط تولید قرار دهند.
لازم به ذکر است که "کارخانه تولید پروفیل شاهین فلز سپاهان" در حال حاضر پیشرفته ترین دستگاه اسلیتر چندکاره را در کشور در اختیار دارد که توسط آن موفق به ورود به جمع شرکت های دانش بنیان ایران شده. این شرکت در شهرک صنعتی بزرگ اصفهان واقع شده و برند تجاری SFS که مخفف Shahin Felez Sepahan است را دراختیار دارد.
روش تولید پروفیلهای قوطی عمدتا به روش Roll Forming (رول فرمینگ) می باشد که در این روش رول ورق برش خورده در دستگاه رول فرمینگ قرار داده می شود و در طول مسیر بواسطه عبور از چندین غلطک که هر کدام فرمی مخصوص به ورق می دهند، به فرم نهایی قوطی که یا مربع است یا مستطیل دست پیدا می کند.
در انتهای این خط یک دستگاه جوش خودکار (Automatic) قرار داده شده تا دو سر ورق را به هم جوش داده و محصول نهایی را به انتهای خط هدایت کند. قوطیها در دسته پروفیلهای بسته قرار دارند. دلیل این موضوع اتصال دو لبه ورق به یکدیگر توسط فرایند جوشکاری می باشد.
سپس قوطی آهن توسط اره بسیار قوی بصورت شاخه های 6 یا 12 متری بسته به سفارشات دریافت شده، برش داده می شود و سپس توسط کارگران انتهای خط تولید درون بندیل ها بسته بندی و آماده ارسال برای مشتریان می شود.
فرمول محاسبه وزن پروفیل قوطی
در ساخت ویلا یا هر سازه دیگری که قرار است از انواع آهن آلات ساختمانی یا صنعتی استفاده شود، محاسبات وزنی بسیار کاربردی بوده و کمک شایانی به تخمین هزینه پروژه خواهد نمود.
فرمول های متفاوتی که همگی دارای خروجی یکسان هستند برای محاسبه وزن قوطی اهن وجود دارد اما اکثر مهندسین ساختمان سازی از این فرمول برای محاسبات خود بهره می گیرند.
۲*(طول (w) + عرض(H)) * ضخامت (T) * طول شاخه (L) * (چگالی آهن) ۷٫۸۶ = وزن قوطی آهن
البته با اندکی جستجو در سایت های آهنی می توان جداول وزنی را نیز پیدا نمود. از جدول وزن عادی تا جدول وزن اشتال انواع سایز و ضخامت قوطی.
تاثیر نرخ ورق (نتیجه گیری)
اگر بخواهیم تاثیر قیمت قوطی آهن بر هزینه ساخت ویلا را بصورت کلی و خلاصه بررسی کنیم، ابتدا لازم است دریابیم که مهم ترین عامل تاثیرگذار بر قیمت این مقطع فولادی نرخ روز انواع ورق در بورس کالا یا بازار آزاد اهن الات است.
هرچه قیمت روز ورق آهن افزایش یابد، نرخ انواع سایز قوطی نیز افزایش و در نهایت هزینه ساخت ویلا و هر سازه فولادی که از این مقطع استفاده می کند نیز بالا می رود.
در هنگام خرید، اطلاع از قیمت روز و محاسبه وزن محصول دارای اهمیت بالایی می باشد که در مورد هر دو موضوع در این مطلب توضیحات لازم و کاربردی ارائه شد.
*** این مطلب در سرویس گزارش آگهی منتشر شده و تبلیغاتی می باشد؛ لذا جماران هیچ توصیه در رابطه با انجام فعالیت فوق ندارد.