برای مردمان خطه چهار فصل کهگیلویه و بویراحمد دنا یک هویت و یک فرهنگ است که با تاروپود وجودشان عجین شده، آن‌قدری که در تمام استعاره‌ها و تشبیه‌ها نیز ردپای دنا و تعلقاتش دیده می‌شود. اصلاً نام دنا که می‌آید انگار نامش قرار می‌دهد و بی‌قرار می‌کند. دنا شبیه مردی میان‌سال است که با وجود قدمت دیرینه‌اش برای کهگیلویه و بویراحمدی‌ها بوی کهنگی نمی‌دهد و تمام اصالت این دیار را در طول دوران با خودش یدک کشیده، دنا باصلابت، استوار و زیبا بر قاموس این استان خودنمایی می‌کند و ابهت از گوشه گوشه‌اش به چشم می‌خورد.
با وجودی که موهایش به سپیدی گراییده ولی بازهم با کاکل سفیدش عجیب دلبری می‌کند. خداوند آن‌قدر لطف داشته است که از خوان کرمش هرچه داشته در بستر منطقه حفاظت شده دنا ریخته و از تمام رنگ‌ها تا دران استفاده کرده و بعد هم کلکسیونی از همه زیبایی‌ها و مخلوقات اعم از پرنده، خزنده، آبزی، پستاندار، گیاهان، جنگل‌ها، چشمه‌ها و رودخانه‌ها، کوه‌ها و…. را در آن گنجانده است.
منطقه حفاظت شده دنا اوج هنرمندی ویکی از شاهکارهای زیبای خلقت است. وجود بیش از 320 گونه جانوری در این منطقه، داشتن بیش از 255 هزار هکتار مساحت، وجود بیش از 100 چشمه و رودخانه، 1200 گونه گیاهی و از همه مهم‌تر وجود انواع گونه‌های گیاهی و جانوری نایاب و کمیاب در منطقه حفاظت شده دنای شرقی نشان می‌دهد این منطقه چه سرمایه عظیمی را در خود جای داده است و ثبت جهانی این زیست کره گواه روشنی بر وضعیت خاص و پتانسیل این منطقه است. این منطقه در تیرماه سال 90 منطقه حفاظت شده دنا توسط سازمان یونسکو به‌عنوان دهمین ذخیره گاه زیست کره ایران ثبت جهانی شد، ولی با این وجود چند نفر از ما تاکنون در باب دنا این ثروت و سرمایه ملی و خدادادی غور و تأمل داشته‌ایم تا کنون چند نفرمان حس کرده‌ایم جای دنا در تقویم کشورمان و در کنار سایر مناسبت‌ها خالی به نظر می‌رسد.
همه مناسبت‌های ملی و مذهبی یک روز خاص را به خود اختصاص داده‌اند و در روز منحصربه‌فردشان از آنها یاد می‌شود ولی ما در این باب کوتاهی کرده‌ایم و در کنار تمام مناسبت‌ها گنجاندن نام دنا به‌عنوان یک سرمایه ملی با ظرفیتی عظیم امری ضروری به نظر می‌رسد که مسئولین ما باید چنین مسئله را پیگیری و دنبال کنند تا این پتانسیل و ظرفیت ملی بهتر شناسایی و معرفی شود. شاید کمتر کسی بداند که دنا چه ظرفیتی را در خود جای داده و این ظرفیت به حدی بوده که مسئولین یونسکو را مجاب کرده که آن را در جهان ثبت کنند تا به‌عنوان یک زیست کره جهانی از آن یاد شود.
مسئولین ما نیز باید این نکته را مدنظر قرار دهند و در تقویم کشور روزی را به این سرمایه ملی اختصاص دهند چرا که شش دانگ این منطقه تکمیل است و باید در کشور هم به آن ارزش و جایگاه واقعی خود برسد.
*سرمقاله روزنامه ابتکار جنوب
_________
انتشار دهنده: سید ولی موسوی نژاد
6110
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.