آذرماه امسال برای نخستین بار برداشت محصول زعفران در شهرستان گچساران انجام شد.
آذرماه امسال برای نخستین بار برداشت محصول زعفران مشهور به طلای سرخ در شهرستان گچساران انجام شد تا مردمان سرزمین طلای سیاه تجربه دلچسب برداشت برگ های ارغوانی این محصول را با تمام وجود حس کنند.
به گزارش جماران به نقل از ایرنا، بهره برداران گچسارانی که پیش از این کشت و برداشت محصولات متنوعی را تجربه کرده اند این بار دست به تولید محصول گران قیمت زعفران زده اند.
کشاورزان امیدوارند با توجه به اینکه محصول زعفران به دلیل سبک بودن هزینه زیادی برای حمل و نقل نیاز ندارد و پیاز این محصول یک بار کشت می شود و تا هفت سال قابل برداشت است، بتوانند با تولید زعفران درآمد خوبی کسب کنند.
آنان معتقدند تولید زعفران به عنوان یک محصول گرانقیمت که مصارف دارویی و خوراکی زیادی دارد برای آنان جذابیت فراوانی دارد.
کارشناسان حوزه کشاورزی، امکان کشت در مناطق خشک به دلیل نیاز به آب کم و فراهم بودن زمینه بهره وری در خاک های فقیر را از مزایای تولید زعفران مطرح می کنند.
زعفران به روش های مختلفی کشت می شود در کشت به صورت نوین ۱۰ کیلوگرم در هر هکتار و در کشت سنتی ۶ کیلوگرم پیاز این محصول در هر هکتار مزرعه کاشته می شود.
امسال حداقل قیمت خرید هر کیلوگرم گل زعفران توسط فعالان، تجار و صادرکنندگان یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، حداقل قیمت خرید هر کیلوگرم پوشال زعفران ۱۶۰ میلیون ریال و حداقل قیمت خرید هر کیلوگرم نگین ۲۰۰ میلیون ریال تعیین شده است.
میزان تولید زعفران در ایران
در سال ۱۳۹۷ سطح زیرکشت زعفران در ایران ۱۱۱ هزار هکتار با تولید ۳۸۰ تن بود که از این میزان ۲۸۱ تن به ارزش ۳۸۶ میلیون دلار صادر شد.
در سال ۱۳۹۸ سطح زیر کشت زعفران در کل کشور به ۱۲۰ هزار هکتار و تولید آن به حدود ۴۵۰ تن افزایش یافت که از این میزان۲۷۰ تن به ارزش ۲۶۲ میلیون دلار صادر شد.
حمایت از بهره برداران زعفران در گچساران
مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کهگیلویه و بویراحمد گفت:در قالب طرح منظومه روستایی که از سوی این نهاد در حال اجراست برای حمایت از کشت زعفران در گچساران با مزرعه کشت صنعت مادر کشور تفاهم نامه منعقد شده است.
طرح توسعه پایدار منظومه روستایی با مشارکت بنیادمسکن انقلاب اسلامی، جهاد کشاورزی، صندوق کارآفرینی امید کهگیلویه و بویراحمد در گچساران از سال ۱۳۹۸ تاکنون در حال اجراست.
در این طرح روستاها براساس شرایط اقلیمی، موقعیت جغرافیایی و ظرفیتها، به تفکیک منظومههایی را تشکیل داده و هریک به قطب های فرهنگی، کشاورزی، صنعتی و اقتصادی تبدیل می شوند.
حسین جنتی اظهار داشت: بهره برداران متقاضی کشت محصول زعفران در گچساران با همکاری صندوق کارآفرینی کهگیلویه و بویراحمد تسهیلات بانکی ارزان قیمت دریافت می کنند.
وی تاکید کرد:خرید پیاز زعفران، آموزش و کمک برای بازاریابی از برنامه های حمایتی برای کشت زعفران در این شهرستان است.
وی عنوان کرد: ۲ هزار۵۰۰ کیلوگرم پیاز زعفران برای انجام کشت بین کشاورزان و بهره برداران متقاضی در گچساران در مهرماه امسال توزیع شد.
وی گفت: ۲۸متقاضی در ۱۴ روستای گچساران از جمله انجیرسیاه، دیل، آرو، چهاربیشه علیا و سفلی، مارین، امامزاده جعفر، پشکان، پاکوه، آبریگون و گناوه، آبچیرک، مظفرآباد اسلام آبام آباد زعفران کشت کردند.
جنتی ابراز داشت: روستای انجیر سیاه به عنوان روستای تک محصولی زعفران انتخاب شد و ۱۴ کشاورز در این منطقه به صورت آزمایشی اقدام به کشت زعفران کردند.
وی قیمت هر کیلوگرم پیاز زعفران را در بازار ۱۲۵ هزار ریال اعلام کرد و گفت: این در حالی است که بنیاد مسکن این مقدار را به نرخ ۵۵ هزار ریال به بهره برداران عرضه کرد.
جنتی گفت: به دلیل استقبال کشاورزان در سال آینده ۱۰ تن پیازچه زعفران بین کشاورزان این شهرستان توزیع می شود.
کارشناس جهاد کشاورزی گچساران گفت: برداشت زعفران برای نخستین بار در گچساران انجام گرفت.
علی حسن انصاری بیان کرد:در یک هکتار از زمین های زراعی این شهرستان زعفران در قالب طرح منظومه پایدار روستایی کشت شد.
وی تصریح کرد: امکان کشت زعفران در همه روستاهای چهار دهستان این شهرستان وجود دارد.
انصاری اظهار داشت: میزان تولید زعفران در هر هکتار به طور متوسط چهار کیلوگرم است.
وی افزود: میزان تولید زعفران در نخستین سال کشت ۲۰۰ گرم در هکتار است و در سال دوم ۲ کیلوگرم و میانگین برداشت در هر هکتار در ۴.۸ کیلوگرم است.
انصاری عنوان کرد: پیاز زعفران پس از کاشت تا هفت سال قابل برداشت است.
سالانه بیش از ۹۶ هزار تن انواع محصولات کشاورزی و دامی در شهرستان گچساران تولید می شود اما به گفته کارشناسان حوزه کشاورزی تنوع بخشی به تولید یکی از نیازهای افزایش درآمد بهره برداران است.
تولید زعفران در دیگر مناطق کهگیلویه وبویراحمد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۸.۳۷هکتار مزرعه زعفران در استان وجود دارد.
الیاس تاج الدینی اظهار داشت:شهرستان های بویراحمد، کهگیلویه و گچساران از مناطق تولید محصول زعفران در استان هستند.
وی تاکید کرد:نیاز کم به آب، صادرات محور بودن، ارزشهای پرشمار غذایی و دارویی از مزایای زعفران است که امکان کشت آن در بسیاری از نقاط کشور را فراهم کرده است.