کارشناسان حوزه گردشگری می گویند: ساماندهی زیرساخت های رفاهی در روستاهای مستعد چون روشنایی و سنگفرش معابر روستایی،اجرای طرح های بومگردی در کنار طبیعت زیبا می تواند منجر به رونق روستاگردی شود.
آنان معتقدند: تبدیل روستاها به مقصد ایرانگردی و جهانگردی سبب فروش محصولات کشاورزی و صنایع دستی در محل تولید و افزایش درآمد اهالی از سویی و گردشگری ارزان قیمت از سوی دیگر می شود، ضمن اینکه بازدید از روستاها به دلیل جاذبه های مردم شناسی دارای اهمیت به سزایی برای حفظ اصالت ایرانی است.
بیش از ۳۹ هزار روستا در کشورمان وجود دارد که تاکنون۳۰۰ روستای دارای بافت های تاریخی ارزشمند شناسایی شده است.
گردشگری صنعتی است که همواره شاخهای جدید به آن اضافه میشود گردشگری روستایی نیز شاخه ای از گردشگری است که از سال ۱۹۴۵ و با شروع روشهای آسان حملونقل در جهان و چند سالی است که مورد توجه قرار گرفته است.
گردشگری طبیعی،گردشگری کشاورزی و اکوتوریسم از انواع گردشگری در روستاهاست.
یکی از ساکنان روستای مارین از توابع گچساران با اشاره به اینکه این روستا با داشتن بافت پلکانی،طبیعت زیبا می تواند یکی از مناطق مهم گردشگری این شهرستان باشد گفت: ایجاد زیرساخت هایی مانند سرویس های بهداشتی در این روستا برای رفاه گردشگران ضروری است.
علی ماندنی زاده افزود: ساماندهی و آسفالت ورودی روستا تا محل امامزاده این روستا ضرورت دیگری است که باید برای تحقق آن چاره اندیشی شود.
وی بیان کرد: اگرچه در سال های اخیر معابر روستای مارین سنگ فرش شده که سیمای روستای مارین را متحول کرده است اما برای رونق گردشگری در این روستا باید زیرساخت های دیگری ایجاد کرد.
یکی از ساکنان روستای دیل در گچساران با اشاره به اینکه این روستا با داشتن آب و هوای کاملا بهاری حتی در این روزهای پاییزی و ایجاد یک مجتمع رفاهی و گردشگری ظرفیت های خوبی برای گردشگری دارد معتقد است ایجاد طرح هایی مانند اقامتگاه های بومگردی ضمن خلق فرصت های شغلی تازه در این روستا به رفاه گردشگران نیز کمک می کند.
حسین جلالی افزود:هم اکنون زیرساخت هایی مانند اردوگاه گردشگری شامل سرویس های بهداشتی،سکوهای نشیمن،آلاچیق در منطقه گردشگری دیل وجود دارد.
وی تاکید کرد: روستای دیل با داشتن بسیاری از امکانات مورد نیاز گردشگران چون اینترنت،مرکز بهداشت در کنار طبیعت زیبا و آثار تاریخی در صورت سرمایه گذاری ظرفیت های خوبی برای رونق اشتغال دارد.
جلالی اضافه کرد: افزایش زیرساخت های مورد نیاز گردشگران در روستاهایی مانند دیل و مارین در دهستان بویراحمدی می تواند به افزایش درآمد روستاهای اطراف از طریق فروش محصولاتی مانند روغن محلی، مغز بنه، عسل و محصولات باغی کمک کند.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن کشور هفته گذشته در گچساران گفت: حمایت روستائیان و جذب سرمایه گذاران نخستین نیازهای توسعه گردشگری روستایی است.
محمدرضا شاملو اظهار داشت: مشارکت در نگهداری از زیرساخت های ایجاد شده ضرورت های دیگری است که باید به آن توجه شود.
وی بیان کرد:طرح مطالعاتی ایجادمجتمع گردشگری و تفریحی ۱۵۰ روستای با بافت های تاریخی و دارای جذابیت های گردشگری کشور تدوین شده که از این تعداد ۱۰۳ طرح بهره برداری شده است.
محمد رضا شاملو تاکید کرد: براساس برنامه ریزی انجام شده قرار است تا پایان برنامه ششم توسعه ۳۰۰ طرح احیای بافت های با ارزش تاریخی در روستاهای گردشگرپذیر کشور انجام شود.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن کشور ابراز داشت: با اجرایی شدن این طرح ها برخی روستاهای کشور که پیش از این در حال تخلیه بوده اند شاهد مهاجرت معکوس شهرنشینان بوده است.
وی عنوان کرد: برخی از این اقامتگاه های بومگردی ماهیانه ۷۰۰ میلیون ریال درآمد برای سرمایه گذاران ایجاد کرده اند.
محمد رضا شاملو اظهار داشت: سالیانه طرح های هادی سه هزار و۸۵۰ روستای کشور بازنگری می شود.
وی با اشاره به اهمیت اجرای طرح های هادی به عنوان پیش زمینه تغییر سیمای روستاها و رفاه اهالی و گردشگران اظهار داشت: تاکنون ۱۹ هزار و ۱۵۰ طرح هادی در روستاهای ایران اجرا شده است که هشت هزار و ۷۰۰ طرح نیازمند بازنگری است.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن بیان کرد: تاکنون بیش از ۱۸۰میلیون مربع عملیات اجرایی زیرسازی و آسفالت در معابر روستایی کشور انجام شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه اجرای طرح های روستایی نیازی برای رونق گردشگری در روستاهاست گفت:از سال ۱۳۶۶ تاکنون یکهزار و ۱۰۰ طرح عمرانی در ۴۵۰ روستای استان اجرا شده است.
حسین جنتی پور افزود: ۱۳ روستای دارای شرایط رونق هدف گردشگری در کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده است.
غلامرضا امیدوار افزود: روستاهای امام زاده ضامن و چم بلبل در باشت، بی بی حیکمه، کریک، زی زی، برم الوان بهمئی و دره آخوند چرام از جمله این روستاها هستند.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد می گوید:هشت اقامتگاه بوم گردی فعال در استان وجود دارد که بیشتر آنان در مناطق روستایی و عشایر قرار دارند.
مجید صفایی بیان کرد: ۱۰ اقامتگاه بومگردی در کهگیلویه و بویراحمد در حال ساخت هستند.
وی افزود: این استان دارای یکهزار و ۷۰۰ روستا با ظرفیت های مختلف تاریخی،طبیعی و مردم شناسی است.
کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۲۵۰ تفرجگاه طبیعی، ۳۰۰ بقعه متبرکه و مواهب طبیعی چشم نواز مکانی مناسب برای مسافران و گردشگران در چهار فصل سال است.
افزون بر ۲ هزار و ۶۰۰ اثر تاریخی در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که از این تعداد ۷۵۰ مورد در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار کیلومترمربع وسعت بین استانهای فارس، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، اصفهان و خوزستان واقع شده است.