به گزارش ایرنا، براساس آمار سالیانه یک میلیون نفر زائر از کشورهای خارجی و سراسر ایران به این بارگاه نورانی مشرف می شوند اما این استقبال به دلیل کمبود زیرساخت های اولیه چون جاده دسترسی،پارکینگ خودرو، رستوران،هتل و تامین آب نتوانسته منجر به درآمد برای مردم منطقه شود.
علی رغم اکوتوریسم مفرح و دیدنی این جاذبه گردشگری با مناظر طبیعی زیبا، منابع عظیم نفتی، شعله‌های رقصان گاز و آب گرم در کنار زیارتگاه بارگاه بی بی حکیمه (س) خواهر امام رضا (ع) درآمد ایجاد شده ناچیز است.
روزهای تعطیل به ویژه در فصول پاییز،زمستان و بهار مسیر جاده ارتباطی دوگنبدان به باباکلان مملو از علاقه مندان به جاذبه های طبیعی و مذهبی این مکان مقدس است.
با یک حساب سرانگشتی می توان حدس زد در صورت ایجاد زیرساخت های گردشگری و افزایش اقامت این تعداد زائر چه درآمدی نصیب اهالی و سرمایه گذاران می شود.
گردشگرانی که به این منطقه سفر می کنند در همان ابتدای سفر در می یابند که بارگاه بی بی حکیمه (س) و جاذبه های طبیعی اطراف آن به همان اندازه که به لحاظ مواهب خدادادی در اوج برخورداری است از نظر تجهیزات و امکانات رفاهی در محرومیت قرار دارد.
همگان می دانند آنچه مقصدهای گردشگری را به رونق شغل و درآمد رهنمون می کتند نه صرف وجود جاذبه ،بلکه ایجاد مراکز خدماتی و امکانات تفریحی و ارتباطی مناسب است.
استان کهگیلویه و بویراحمد و شهرستان گچساران درحالی از این ظرفیت درآمدزا محروم است که جوانان آن بشدت نیازمند شغل و خانوارها خواهان ترمیم درآمد هستند.
مدیر کل میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد معتقد است در صورت تکمیل جاده ارتباطی دوگنبدان به باباکلان امکان سرمایه گذاری و کارآفرینی در این منطقه فراهم می شود.
محمود باقری با اشاره به وجود غذاهای سنتی و صنایع دستی محلی در استان کهگیلویه و بویراحمد توضیح داد: این منطقه افزون بر اینکه ظرفیتی برای فروش تولیدات محلی مردم است می تواند فرصتی برای معرفی دست ساخته های مردم استان به سراسر ایران و کشورهای خارجی باشد.
هر چند عملیات ساخت جاده دوگنبدان به باباکلان در سال های اخیر شروع شده و ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما به نظر می رسد این طرح نیازمند شتاب بخشی است.
سرپرست فرمانداری گچساران با اشاره به اهمیت جاده ارتباطی به عنوان مهمترین نیاز گردشگران و زائران بارگاه خواهر امام هشتم (ع) می گوید: حدود ۱۶کیلومتر از این جاده در نیمه نخست امسال به بهره برداری شود.
علی خوان پایه افزود: این محور با مشخصات راه اصلی و با عرض ۱۱ متر و پنجاه سانتیمتر ساخته می شود.
وی اضافه کرد: کار آسفالت ۶ کیلومتر از این محور به زودی آغاز می شود.
بهسازی جاده گچساران- بابا کلان و بی بی حکیمه به طول 57 کیلومتر در پنج قطعه در دست ساخت است.
قطعه اول محور بابا کلان - گچساران 9.7 کیلومتر دارد و بیش از 170 میلیارد ریال اعتبار برای آن هزینه شده است ، قطعه دوم محور باباکلان - گچساران بطول 6 کیلومتر با اعتبار بیش از 320 میلیارد ریال در دست اجراست.
قطعه اول گچساران،گوره- رگ سفید بطور 12 کیلومتر با اعتباری بیش از 210 میلیاد ریال در دست اجراست.
قطعه سوم محور گچساران، پازنان -گوره و گناوه بطول 10 کیلومتر با اعتباری بیش از 200 میلیارد ریال در دست اجراست و تاکنون 140 میلیارد ریال برای زیر سازی این طرح مهم هزینه شده است.
قطعه چهارم محور گچساران- بی بی حکیمه بطول پنج کیلومتر با اعتباری بیش از 200 میلیارد ریال و با پیشرفت فیزیکی 60 درصد در دست اجراست.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه گچساران گفت:500 زائر خارجی از کشورهای عراق، کویت و عربستان و 200 هزار زائر داخلی از ابتدای سال جاری تاکنون به حرم بی بی حکیمه (س) خواهر امام رضا (ع) مشرف شدند.
فرزین بهمنی آزاد افزود: بیشتر زائران خارجی یک روز اقامت در این مکان مقدس را تجربه کردند و برخی نیز پس از یک اسکان کمتر از یک روز حرم را ترک کردند.
وی افزود: 15 طرح عمرانی در حرم بی بی حکیمه(س) تاکنون اجرا شده است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه گچساران گفت: عملیات اجرایی طرح جامع بی بی حکیمه (س) از سال 1370 در زمینی به مساحت 12 هزار متر مربع با کوهبری آغاز شده است.
وی انجام چهار هزار و 500 متر مربع در 2 طبقه، ساخت سه فاز پل بزرگ با زیربنای 2 هزار و 500 متر مربع، احداث 80 چشمه سرویس بهداشتی، تعریض و تعمیق غار موجود از 100 به 500 متر،محوطه سازی، خاکبرداری و کوهبرُی برای اجرای پارکینگ و کمپینگ اقامتی، احداث منبع بتنی 30 هزار متر مربعی با همکاری شرکت نفت و همکاری با میراث فرهنگی برای سکوسازی، سرویس بهداشتی در ورودی جاده به مساحت پنج هکتار را از مهمترین طرح های اجرا شده در این حرم نورانی ذکر کرد.
بهمنی آزاد ابراز داشت: اجرای طرح روشنایی ورودی ها و پارکینگ های موجود،زیرسازی و آسفالت جاده حرم تا حرم از کاکا مبارک تا بی بی حکیمه (س)، بهسازی و اصلاح پیچ ها به طول 80 کیلومتر و راه اندازی و ساخت بازارچه حرم شامل 40 فروشگاه ثابت و سیار از دیگر زیرساخت های ایجاد شده در این مکان مقدس است.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه گچساران گفت:ساخت پارکینگ خودرو در زمینی به مساحت 3 هکتار از مهمترین برنامه های عمرانی در حرم بی بی حکیمه(س) در سال جاری است.
فرزین بهمنی آزاد اظهار داشت:این میزان زمین در محل 2راهی روستای بی بی حکیمه (س) برای احداث پارکینگ در این بقعه متبرکه پیش بینی شده است.
وی بیان کرد: این طرح در قالب تسطیح و محوطه سازی پس از تامین اعتبار اجرا خواهد شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گچساران گفت: کمپینگ رفاهی به مساحت 20 هزار متر مربع با 40 سکو و 20 چشمه سرویس بهداشتی،6 چشمه حمام، پارکینگ، روشنایی و زیرساخت هایی مانند آب و برق آماده اسکان زائران است اما با توجه به ازدحام زائران توسعه زیرساخت های اقامتی در این مکان مقدس به مدت زمان اقامت زائران در این مکان مقدس کمک می کند.
الماس قبادی اظهار داشت: این کمپینگ اقامتی ظرفیت اسکان 700 نفر در شب را دارد.
وی بیان کرد: احداث چند چشمه حمام برای استفاده از آب گرم موجود در نزدیکی حرم بی بی حکیمه (س) با توجه به استقبال زائران نیاز دیگری است که باید برای آن همت شود.
بارگاه نورانی امامزاده حضرت بی‌بی حکیمه(س) یکی از زیارتگاه‌های معروف جنوب کشور در حدود یک کیلومتری شرق روستای بی‌بی حکیمه(س) واقع در دهستانی مزین به همین نام از توابع شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
این بقعه متبرکه در دامان کوه زرد و تنگه بزرگ و طولانی در فاصله 80 کیلومتری جنوب غربی دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران قرار دارد.
این مکان مقدس زیارتگاه دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به ویژه استان‌های هم جوار، کشورهای حوزه خلیج فارس و شیعه نشین از جمله کویت، قطر، بحرین، امارات و دیگر کشورهای عربی از قبیل لبنان، عراق، سوریه و عربستان، از سده‌های پیشین تاکنون بوده است.
بارگاه نورانی امامزاده بی‌بی حکیمه(س) در حد فاصل بندر گناوه و شهر دوگنبدان، در فضایی تقریبا دایره شکل، بنا شده است.
در جوار این بارگاه، مزار دیگری قرار گرفته است که بر اساس روایات معتبر محلی متعلق به بی‌بی گل‌خاتون(س) کنیز بی‌بی حکیمه(س) است.
صحن این آرامگاه از کف تا سقف، ارتفاعی بیش از ده متر و مساحت صحن حرم بالغ بر 420 متر مربع دارد.
از دهانه غار (ورودی آرامگاه) تا کف حرم تعداد 14 پله در قسمت ورودی زنانه و 13 پله در قسمت ورودی مردانه بکار رفته است و دیوار شیشه‌ای جایگاه زوار مردانه و زنانه را حائل شده است.
در سمت شمال غربی ضریح، درب کوچکی معروف به «باب المراد» وجود دارد که به استناد روایات متعدد، ورودی غاری بوده که بی‌بی حکیمه(س) با همراهی کنیز وفادار خود از دست دشمنان ظالمش در آن پناه گرفته است.
ﻣﺮﺣﻮم ﻋﻼﻣﻪ مجلسی(ره) ﻓﺮزﻧﺪان اﻣـﺎم موسی کاظم(ع) را 39 ﻓﺮزﻧﺪ ﺑﺮ ﺷﻤﺮده و ﺣﻜﻴﻤﻪ را یکی از آنها داﻧـﺴﺘﻪ و ﭼﻨـﻴﻦ فرمودند: در کوه های ﻣﺴﻴﺮ بهبهان، زیارتگاهی اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻨﺘﺴﺐ ﺑﻪ ﺣﻜﻴﻤﻪ ﺧـﺎﺗﻮن است و شیعیانی که در این مسیر رفت و آمد دارند آنجا را زیارت می کنند.
در زﻣﻴﻨﻪ ورود اﻳﻦ ﺑﺎﻧﻮی بزرگوار به ایران زمین روایت های متعددی نقل ﺷﺪه است.
از ﺟﻤﻠﻪ اﻳﻦ ﻛﻪ نزدیک به یک ﺳﺎل ﭘﺲ از ﺳﻔﺮ ﺣـﻀﺮت معصومه (س) ﺑﻪ کشور ایران، جمعی از ﺧﺎﻧﻮاده اﻳﺸﺎن ﺑﻪ ﻗﺼﺪ زﻳﺎرت اﻣﺎم رضا(ع) از ﻣـﺴﻴﺮ ارﺟﺎن ﺑﻪ شیراز ﺑﻪ ﺳﺮپرستی اﺣﻤﺪ ﺑﻦ موسی(ع) ﺷﺎه ﭼﺮاغ به سوی ﻣـﺮو رﻫﺴﭙﺎر شدند.
از اﻓﺮادی ﻛﻪ در اﻳﻦ ﺳﻔﺮ ﺣﻀﻮر داﺷﺘﻨﺪ می ﺗﻮان به ﺣﺴﻴﻦ ﺑـﻦ موسی(ع)،ﻣﺤﻤﺪ ﺑﻦ موسی(ع) و ﺣﻜﻴﻤﻪ ﺑﻨﺖ موسی(ع) ﻛﻪ ﻫـﺮ ﺳـﻪ از ﻓﺮزﻧـﺪان اﻣﺎم ﻫﻔﺘﻢ ﺑﻮدﻧﺪ اﺷﺎره کرد.
اﻳﺸﺎن ﺑﺎ ﻋﺒﻮر از ﺷﻬﺮ ﺑﺎﺳﺘﻴﻦ وارد ﺷﻬﺮ ﻣﺘﺮوﻛﻪ ﻣﻴﺸﺎن ﻛﻪ تنگه ای ﻋﻈﻴﻢ و اﻣﻦ داشته می ﺷﻮﻧﺪ و ﺳﭙﺲ در ﻣﻜـﺎن کنونی سکنی میﮔﺰﻳﻨﺪ.
در پایان قرن سوم و اوایل قرن چهارم بقعه این سلاله پاک نبی اکرم (ص)به دست ابو محمد حسن حاکم ارجان ساخته و در دوره های مختلف بازسازی شد.
مطالعه سیر تاریخی این آستانه نورانی نشان می دهد که در دوره صفویه به دستور شاه عباس نوسازی، در سال 1099 هجری قمری از سوی حسن علی خان زنگنه تعمیر و پس از آن عطا الله بیک حاکم وقت منطقه ،این بقعه را مرمت کرد.
گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.
کهگیلویه و بویراحمد با داشتن 280 تفرجگاه طبیعی، حدود 2 هزار و 600 اثر تاریخی، 758 اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی و مواهب طبیعی چشم نواز مکانی مناسب برای گردشگری نوروزی است.
استان 720 هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران سالانه پذیرای افزون بر سه میلیون گردشگر است که صدها جهانگرد هم در میان آنها به چشم می خورد.
/1662/8143
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.