به گزارش خبرنگار ایرنا، مرز رسمی پرویزخان به دلیل مسایل سیاسی و اختلاف های مسئولان منطقه شمال عراق با دولت مرکزی، از 23 مهر تا 12 دی به حالت تعلیق درآمد و در این مدت همه فعالیت های مرزی آن تعطیل شد.
به دنبال تعطیلی 79 روزه مرز رسمی پرویزخان، نزدیک به هفت هزار تن از اهالی شهرستان قصرشیرین بیکار شدند که بیشترین فشار آن بر قشر کارگر که تنها منبع تامین نان سفره هایشان از این مرز رسمی بود، وارد شد.
با توجه به بازگشایی مرز رسمی پرویزخان با تلاش های مسئولان ارشد کشورمان و رایزنی های صورت گرفته بین مقامات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق، افراد شاغل در این مرز نیز فعالیت های سابق خود را از سرگرفتند.
بیش از یک هزار و 500 کارگر شاغل در مرز رسمی پرویزخان که با کمترین مزد و به صورت پاره وقت و روزمزد در امر تخلیه و بارگیری کالا مشغولند، نگران پرداخت نشدن حق بیمه خود هستند.
این کارگران در ایام تعطیلی مرز پرویزخان با توجه به نداشتن کارکرد از سوی شرکت متولی آن ها، حق بیمه شان پرداخت نشده است.
از سوی دیگر وقوع زلزله مهیب 21 آبان که خسارت های بسیاری را در شهرستان مرزی قصرشیرین برجای گذاشت نیز فشارهای روحی و جسمی بسیاری را بر کارگرانی که جیب هایشان خالی و چشمشان به بازشدن مرز برای تامین نان سفرهایشان بود ، وارد کرد.
بسیاری از کارگران که وضع مالی نامناسبی دارند و خود و خانواده هایشان به دنبال زلزله مهیب و پس لرزه های آن و فشارهای روحی و روانی متعدد در پی وقوع این بلایای طبیعی، باعث ابتلای آن ها به بیماری های جسمی شدند نیز نیازمند دفترچه بیمه درمان هستند تا بتوانند از مزایای آن برای پیگیری امور درمانی خود استفاده کنند که پرداخت نشدن حق بیمه آنان، مانع از تمدید دفترچه های درمانی تامین اجتماعی این کارگران شده است.
یکی از کارگران شاغل در امر تخلیه و بارگیری کالا در مرز پرویزخان که 60 سال سن دارد و دارای فرزند بیماری است، به خبرنگار ایرنا گفت: قریب به 10 سال است در پرویزخان به صورت روزمزد کار می کنم و دستمزد بسیار پایینی می گیرم اما به همین مقدار کم نیز بسنده کرده ام و شاکر خدا هستم و اکنون تنها دغدغه من، پرداخت حق بیمه است.
ع . مرادی افزود: در مدتی که در مرز پرویزخان کار کرده ام، بارها به دلایل مختلف شاهد تعطیلی فعالیت های صادرات بوده ایم و هر بار فشار سختی بر من و دیگر کارگرانی که تنها منبع درآمدشان از این مرز است، وارد می شود.
وی اظهار کرد: اگر کمک های ایام زلزله نبود، شاید فرزندانم از گرسنگی می مردند اما خدا را شکر با بازگشایی مرز رسمی پرویزخان شرایط کارکردن ما در امر کارگری تخلیه و بارگیری کالاهای صادراتی فراهم شده است.
محمدی دیگر کارگر شاغل در مرز رسمی پرویزخان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: من مستاجر و دارای همسر بیمار هستم و برای تمدید دفترچه درمانی همسرم به بیمه تامین اجتماعی مراجعه کردم که به دلیل پرداخت نشدن حق بیمه، آن را تمدید نکرده اند و اکنون توانایی تامین هزینه های درمانی مداوای همسرم را ندارم.
این کارگر شاغل در امر تخلیه و بارگیری مرز پرویزخان اظهار کرد: کاش شرایطی فراهم می شد که مرز پرویزخان هیچ گاه تعطیل نمی شد، چون هر بار که این مرز به دلایلی تعطیل می شود، بیشترین فشار بر خانواده های ضعیفی که در امر کارگری و یا دیگر مشاغلی که از قبل صادرات و کوله بری فعالند، وارد می شود.
دیگر کارگری که از ذکر نامش خودداری کرد به خبرنگار ایرنا افزود: چندین سال است که در مرز پرویزخان کارگری می کنم، اما هر بار که فعالیت مرز به حالت تعطیل و یا تعلق در می آید ، تنها منبع درآمد خود را از دست می دهم.
این کارگر اضافه کرد که حق بیمه ما در شرایطی که بسیار سخت کار می کنیم نیز در ایام تعطیلی پرداخت نمی شود و این امر مشکلاتی را برای ما ایجاد کرده است.
مرز پرویزخان، این شاهراه اقتصادی کشور که بیش از 54 درصد صادرات غیرنفتی کشورمان به عراق را به خود اختصاص داده و دومین مرز رسمی مهم بعد از بندر شهید رجایی محسوب می شود، با گذشت 20 سال از فعالیت آن هنوز در بسیاری موارد تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله دارد.
در طول این سال ها مسئولان، مقامات ارشد کشوری و لشکری از مرز رسمی پرویزخان بازدیدهای بسیاری داشته اند و همه اذعان کرده اند که این مرز باید بیش از پیش شکوفا شود و با توسعه و پیشرفت روزافزون، منبعی برای تحول اقتصادی کشور باشد.
از این رو با این همه قدمت و سابقه ای که مرز رسمی پرویزخان دارد و با وجود آمار بالای صادرات این مرز، نیاز است کارگرانی که سال ها است در این مرز رسمی فعالیت دارند، از نظر بیمه و دستمزد، شرایط بهتری از وضعیت موجود داشته باشند.

**بیمه کارگران براساس کارکرد آن ها پرداخت می شود
مدیر اجرایی شرکت میلاد یار بندر گفت: این شرکت متولی امور کارگران در تخلیه و بارگیری کالا در مرز رسمی پرویزخان است که حق بیمه کارگران شاغل در این مرز، براساس کارکرد آن ها پرداخت می شود.
شاهین سلیمی به خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به پاره وقت بودن فعالیت های کارگران مرز رسمی پرویزخان، لیست بیمه برای واریز حق بیمه 10 روز برای هر کارگر 30 بار است.
وی اظهارکرد: در مواقعی که آمار صادرات کم و تعداد کامیون های حامل کالا پایین باشد، میزان پرداخت 10 روز حق بیمه کارگران نیز 15 بار تعیین شده است.
وی اضافه کرد: با توجه به تعطیلی 79 روزه مرز رسمی پرویزخان و بر این اساس که کارگران روزمزد و پاره وقت هیچ گونه کارکردی را در این مدت نداشتند، حق بیمه آن ها نیز پرداخت نشده است.
وی گفت: البته شرکت همیشه با توجه به در نظر گرفتن مشکلات کارگران مانند کهولت سن، بیماری خود کارگر و یا خانواده آن ها و یا هر مشکل دیگری، نسبت به واریز حق بیمه آنها بر اساس لیست موجود تا پنج بار و گاهی حتی یک بار نیز اقدام کرده است و از این رو کمک حال کارگران بوده است.
وی از واریز حق بیمه دی ماه کارگران تا پایان بهمن ماه خبر داد و گفت که به طور میانگین ماهیانه در طول فعالیت مرز رسمی پرویزخان، 600 کارگر از برقراری بیمه تامین اجتماعی 10 روز برخوردار شده اند.
وی ادامه داد: طبق قانون، تامین اجتماعی حق بیمه کمتر از 10 روز را قبول نمی کند و شرکت آمادگی دارد در صورت رفع این امر، لیست حق بیمه کمتر از 10 روز را نیز به تامین اجتماعی برای استفاده کارگران از مزایای حق بیمه می شود.

**طرح مشکلات کارگران مرز رسمی پرویزخان در کارگروه توسعه صادرات
فرماندار قصرشیرین نیز با بیان این که هم اکنون بیش از یک هزار و 500 تن از کارگران به صورت پاره وقت و روز مزد در مرز رسمی پرویزخان در امر تخلیه و بارگیری کالاهای صادراتی مشغول فعالیتند، گفت: در اولین جلسه کارگروه توسعه صادرات، مشکلات کارگران را مطرح خواهم کرد.
فرامرز اکبری به خبرنگار ایرنا گفت: بیشترین دغدغه و نگرانی ما در مدت بسته بودن و تعلیق فعالیت های مرز رسمی پرویزخان، مربوط به کارگرانی بود که تنها منبع درآمدشان از محل این مرز رسمی تامین می شد.
وی اظهار کرد: با از سرگیری فعالیت های مرز رسمی پرویزخان، شرایط بازگشت به کار کارگران شاغل در مرز رسمی پرویزخان نیز فراهم شده است.
فرماندار قصرشیرین گفت: در ایام بسته بودن مرز پرویزخان، به کارگران شاغل در این مرز رسمی از محل کمک به زلزله زدگان، بسته های غذایی و بهداشتی از سوی شرکت متولی آن ها، اهدا شد.
اکبری، با بیان این که بیمه کارگران با توجه به وضعیت آن ها و پاره وقت بودنشان از سوی شرکت متولی آن ها پرداخت می شود، ادامه داد: به دنبال ساماندهی وضعیت کارگران با توجه به پاره وقت بودن آنها هستیم و مشکلات آن ها را نیز در کارگروه توسعه صادرات مطرح خواهیم کرد.
شرکت های خدماتی در مرز رسمی پرویزخان با برگزاری مناقصه در این مرز مشغول بکار می شوند که این شرکت ها نیز شرایط مندرج در مناقصه را می پذیرند که یکی از این شرکت ها فعال در مرز، مربوط به تخلیه و بارگیری کالاست که متولی کارگران است و این شرکت بنا به شرایط مناقصه، به جامعه کارگری خدمات ارائه می دهد.
نیاز است مسئولان طوری برنامه ریزی کنند که شرایط کارگران بهتر از قبل شود و امکانات رفاهی بیشتری برای آنها در نظر گرفته شود.
شهرستان مرزی قصرشیرین در غرب کرمانشاه با بیش از 27 هزار تن جمعیت و برخورداری از 186 کیلومتر مرز با عراق، دارای 2 معبر رسمی پرویزخان و خسروی است که مبادلات اقتصادی ، تجاری و صادرات کالا به شمال عراق و حکومت مرکزی عراق، از این 2 مرز انجام می شود.
مرز رسمی پرویزخان نیز هم اکنون روزانه شاهد حجم بالایی از تزانزیت کالاهای صادراتی و تانکرهای سوختی و تردد مسافران و گردشگران به منطقه شمال عراق است.
بیشترین حجم مبادلات اقتصادی کشورمان معادل 54 درصد کالاهای صادراتی ( یک هزار و 500 کامیون صادراتی و ترانزیتی) از مرز رسمی پرویزخان به عراق صادر می شود، ضمن این که این مرز به عنوان فعالترین بازارچه مرزی کشور نیز شناخته شده است.
7079/3012/8066 خبرنگار:نازنین باباخانی ** انتشار دهنده:علی مولوی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.