به گزارش خبرنگار ایرنا، شورا به معنای رایزنی و همفکری و یک اصطلاح اسلامی بر گرفته از قرآن و سنت پیامبر اسلام(ص) است، این واژه 2 بار در قرآن کریم به عنوان یک فعالیت قابل تحسین جمعی ذکر و اسم یکی از سوره های این کتاب آسمانی است.
اشاره قرآن به کلمه شورا، نشان از اهمیت مساله مشورت در دین اسلام دارد و این مهم فقط به موضوعات اجتماعی محدود نمی‌شود بلکه نیاز است در هر امری مشورت و رایزنی صورت گیرد.
امروزه با توجه به افزایش جمعیت و دشوار بودن مدیریت کشورها، موضوع شورا اهمیت بیشتری پیدا می کند و بدون وجود این نهاد، کارها و امور شهری و حتی روستایی به درستی پیش نمی رود.
اگر چه در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر لزوم وجود شوراهای مختلف تاکید شده اما تدوین ساز و کار اجرایی این نهاد تا دولت هفتم به تعویق افتاد تا اینکه اولین دوره انتخابات سراسری شوراهای اسلامی کشور در هفتم اسفند سال 1377 با استقبال خوب مردم در بیش از 40 هزار حوزه انتخاباتی برگزار شد.
شروع به کار شوراهای اسلامی از 9 اردیبهشت سال 1378 و همزمان با صدور پیام ویژه‌ای از سوی مقام معظم رهبری بود و به همین مناسبت، این روز در تقویم کشورمان به روز شوراها نامگذاری شد.
با گذشت سال ها و فعالیت پنج دوره شوراها با اینکه این نهاد مردمی تجربیات زیادی کسب کرده و به پختگی رسیده اما هنوز آنگونه که ظرفیت این نهاد بوده از آن بهره گرفته نشده است.
بهره گیری بهتر از توانایی های شوراهای اسلامی شهر و روستا نیاز به باور مردم و مسئولان به این نهاد دارد.
خبرگزاری ایرنا مرکز سنندج به مناسبت گرامیداشت روز شوراها و در راستای تبیین فعالیت های این نهاد مدنی در مرکز استان، میزگردی را با حضور رئیس و یکی از اعضای شورای اسلامی شهر سنندج و یکی از معاونان شهرداری این شهر برگزار کرد که در ادامه می خوانید:

**شورا مولود فکر و تصمیم مردم است
رئیس شورای اسلامی شهر سنندج گفت: شورا بدست مردم ایجاد می شود و مولود تصمیم ها، فکر و تلاش آحاد مختلف جامعه است و اعضای شورا به عنوان نمایندگان مردم در راستای رفع مسائل و مشکلات موجود شهری فعالیت می کنند.
جلال شریعتی با بیان اینکه در ماده 71 قانون وظایف و اختیارات این نهاد مدنی در 24 بند ذکر شده است، اظهار کرد: انتصاب و یا عزل شهردار، بررسی مسایل و مشکلات حوزه انتخابیه و انعکاس آن به مسئولان و ارائه راه حل و راهکار و نظارت بر امور از جمله مهمترین وظایف شوراها است.
وی افزود: اولویت بندی پروژه های عمرانی و خدماتی شهرداری، بررسی و تصویب بودجه سالانه، بحث نظارت بر عملکرد بودجه ای، درآمدها و هزینه های این نهاد باید با مصوبه شورا باشد لذا هر کدام از وظایف و اختیارات شورا با حساسیت های خاصی همراه است.
رئیس کمیسیون نظارت و ارزیابی شورای شهر سنندج نیز گفت: قانون به صراحت وظایف و شرح خدماتی را برای شورا در زمینه های مختلف تبیین کرده و برخی از این وظایف می تواند تعاملی را بین مردم و مسئولان ایجاد کند.
غریب سجادی افزود: از مهمترین وظایف این نهاد مدنی و مردمی شناسایی نواقص و مشکلاتی است که در سطح شهرها و روستاها وجود دارد البته این مهم نیز باید با همکاری و مشارکت مردم و سایر دستگاه ها انجام شود.
وی اظهار کرد: مهمترین چالشی که شورا به عنوان یک نهاد مدنی دارد، این است که انتظارات و دید عامه مردم صرفا براساس قوانین نیست بلکه براساس انتظاراتی است که از شورا دارند.
معاون شهردار سنندج نیز معتقد بود: اگر شوراها طبق قانون، چارچوب و شرح خدمات مشخص شده اجازه کار پیدا کنند کمک بزرگی به مسئولان و مردم خواهند کرد.
عبدالسلام سپهر افزود: مردم توسط شورا نظارت و حضور خود را بر اموری که برای آن باید تصمیم گیری شود و دستگاه هایی که باید برای آنها کار کنند، نشان می دهند.
وی با اشاره به اینکه قانون اساسی جمهوری اسلامی مبتنی بر قرآن نوشته شده است، اظهار کرد: این قانون اهمیت خاصی به شورا داده و در 9 بند قانون اساسی مستقیم و غیرمستقیم به شورا اشاره شده است.
به گفته وی، طبق اصل 103 قانون اساسی همه مسئولینی که توسط دولت تعیین می شوند و تمام دستگاه های خدمات رسان موظف به پاسخگویی به شورا و رعایت تصمیمات این نهاد هستند.
معاون شهردار سنندج با بیان اینکه نظارت مردم هم بر اعضای شورا و نحوه کار آنها تاثیرگذار است، افزود: هر سیستمی با گذر زمان پخته تر می شود و مسلما شوراهای اسلامی شهر و روستا دوره به دوره عملکرد بهتری خواهند داشت.

** بودجه دستگاه های خدمات رسان حوزه شهری باید به تصویب شورا برسد
رئیس شورای اسلامی شهر سنندج گفت: یکی از مواردی که در ماده 71 قانون شهرداری ها مورد توجه قرار گرفته نظارت بر بودجه تمام دستگاه های خدمات رسان حوزه شهری است و براساس قانون باید بودجه این دستگاه ها در حوزه شهری به تصویب شورا برسد و بعد اجرایی شود.
شریعتی افزود: هیچ کدام از دستگاه های دولتی و یا شرکت هایی که وظیفه ارائه خدمات شهری را بر عهده دارند بودجه خود را برای شورا نمی فرستند و این امر در واقع خلاف قانون است.
وی اظهار کرد: چند سال است این قانون مصوبه شده اما دستگاه ها مقاومت می کنند البته اسفند ماه سال گذشته مکاتباتی در این زمینه انجام و به دستگاه های خدمات رسان ابلاغ شد تا بودجه های خود را به تصویب شورا برسانند که امید می رود مورد توجه آنها قرار گیرد.
رئیس کمیسیون نظارت و ارزیابی شورای شهر سنندج نیز گفت: مردم بسیاری از شرح خدماتی که برای ارگان ها و دستگاه ها تعریف شده را به عنوان وظیفه شورا می دانند.
سجادی افزود: با توجه به خلاء های قانونی موجود و انتظاراتی که مردم از شورا دارند کار این نهاد مدنی با مشکل مواجه می شود و در این شرایط مردم فکر می کنند اعضای شورا وظایف خود را بدرستی انجام نمی دهند.
وی تاکید کرد: در کنار این مساله گاهی حتی بسیاری از وظایفی که قانون برای شورا تعریف کرده بدلیل ضعف هایی که وجود دارد در سطح شعار و قانون باقی می ماند و هیچ ساز و کاری برای اجرایی شدن آن تعریف نشده است.
عضو شورای اسلامی شهر سنندج یادآور شد: وجود این خلاء ها کار شورا را مشکل کرده البته اعضای شورا نیز بی تفاوت از کنار این نقص ها نگذشته و سعی کرده ایم بیشتر از دیدگاه تعاملی به این مسائل ورود پیدا کنیم.
معاون خدمات شهری شهرداری سنندج نیز گفت: ماهیت شورا نظارت مردم بر آینده و سرنوشت خودشان است که فکری عالی در پشت آن بوده است.
سپهر اضافه کرد: حضور شورا به هیچ وجه محدودیت در مقابل دستگاه ها ایجاد نمی کند بلکه فکر، ایده و طرح به شهرداری می دهند و مانع رانت و سوءاستفاده می شوند.
سپهر یادآور شد: اگر مجموعه ای طبق قانون وظایف خود را پیش نبرد و دچار سیاست زدگی و اهداف شخصی شوند ممکن است به انحراف بروند.
به گفته وی، اگر شوراها به انحراف کشیده شوند می توانند به مدیریت شهری، شهر و نیز مردم آسیب بزنند.

** شوراها بدنبال اصلاح قانون شهرداری ها باشند
معاون شهردار سنندج با اشاره به انتظاری که از شوراها وجود دارد و هنوز عملی نشده است، گفت: شوراها باید به دنبال اصلاح قوانین شهرداری که قانونی قدیمی و مربوط به گذشته است، باشند.
وی با بیان اینکه زمانی که قانون شهرداری نوشته شده بود تمام دستگاه های خدمات رسان زیر مجموعه شهرداری بودند، تاکید کرد: پیش از این قانون هم زمانی که شهرداری بلدیه خوانده می شد حتی پلیس در مدیریت شهرداری بود.
سپهر یادآور شد: اجرای نظم در شهر نیاز به نیروهایی دارد که در قانون گذشته ضابط قضایی بودند اما امروز اینگونه نیست و دست شهرداری در اجرای نظم بسته است.
رئیس شورای اسلامی شهر سنندج نیز با بیان اینکه شوراها در چند سطح قرار گرفته اند، گفت: بالاترین مرجع شورایی ما شورای عالی استان ها است که ترکیبی از نمایندگان شورای استان ها بوده و کار آنان بررسی دقیق مسائل و مشکلات و عواملی است که موجب دست و پاگیری کار شورا می شود.
شریعتی افزود: در این شورا ایرادات کلی در زمینه های مختلف بخصوص اصلاح قانون شهرداری ها، اصلاح قانون شوراها و متعادل کردن شرح وظایف شوراها با مسئولیتی که برعهده دارند، صورت می گیرد.
وی اظهار کرد: اصلاحات قوانین مربوط به شهرداری ها و شوراها برای همفکری به شوراهای مشورتی ارجاع داده می شود و در نهایت پس از بحث و بررسی شورای عالی استان ها در قالب طرح و لایحه به دولت و مجلس ارسال می شود.
شریعتی با انتقاد اینکه بسیاری از دستگاه های اجرایی هنوز اعتقادی به اختیارات شوراها ندارند، گفت: حتی خود مجلس نیز که برگرفته از مردم و نظرات آنان است در هر فرصتی می خواهد در راستای محدود کردن شوراها و لغو برخی از اختیارات آنان اقدام کند.
وی یادآور شد: شواهد نشان می دهد خود دولت نیز در هر فرصتی سعی داشته برخی اختیارات شوراها را کم کند بر همین اساس به نسبت سال 78 که شوراها شکل گرفت تاکنون از اختیارات آن کاسته شده و این مساله بی توجهی به جایگاه این نهاد مدنی است.
رئیس کمیسیون نظارت و ارزیابی شورای شهر سنندج گفت: قانون به صراحت اعلام کرده مهمترین وظیفه شورا بحث نظارت است و بخش زیادی از فلسفه شورا نظارت بر حوزه مدیریت شهری است.
سجادی افزود: بسیاری از کارهای شهرداری براساس مصوبه شورا است و این امر موجب می شود در هنگام تصویب نقش نظارتی خود را نیز اعمال کند.
وی با بیان اینکه تعدادی از مدیران شهرداری با مساله نظارت شورا کنار نیامده و در برابر آن مقاومت می کنند، یادآور شد: این مساله ناشی از این است که شورا بدلیل اینکه نهادی نوپا است در میان مردم و حتی بدنه مدیریت شهری و مدیران شهرداری جا نیفتاده است.
سجادی همچنین بر مساله نظارت شورا بر خود نیز اشاره کرد و گفت: قطعا هر کدام از اعضای شورا بخواهند خلایی در مدیریت شهری ایجاد کنند از سوی سایر اعضا با آنان برخورد خواهد شد.

** کم کاری برخی دستگاه ها به بدنه مدیریت شهری لطمه وارد می کند
رئیس شورای اسلامی شهر سنندج می گوید: آسیبی که در حال حاضر شهرهای ما از جمله سنندج با آن مواجه است، کم کاری برخی از دستگاه ها است که وظایف خود را طبق قانون انجام نمی دهند.
به گفته وی، یکی از خواسته های مردم و توده های اجتماعی داشتن شهری سرزنده، پویا با معابر مناسب و فضاهای سبز قابل توجه است اما شهرداری به تنهایی در ارائه این خدمات ناتوان است.
رئیس شورای اسلامی شهر سنندج اظهار کرد: بخش زیادی از وظایف شهری برعهده مسکن و شهرسازی است اما این اداره کل در چهار دهه گذشته در تمام کشور بخصوص استان کردستان و شهر سنندج وظیفه قانونی خود را نسبت به شهر انجام نداده است.
وی یادآور شد: اگر ادارات مسکن و شهرسازی وظیفه خود را بدرستی انجام می دادند شهرهای ما در تمام کشور بخصوص شهر سنندج حال و روزی متفاوت تر از امروز داشتند.
به گفته وی، اگر امروز فقری در سطح شهرها در زمینه های مختلف وجود دارد ناشی از کم کاری شدید مسکن و شهرسازی است.
معاون خدمات شهری شهرداری سنندج نیز با بیان اینکه شهرداری باید قبل از ساخت و سازهای غیرقانونی مانع آن شود، گفت: شهرداری نه می تواند پیشگیری کند و نه می تواند به دلیل سلب اختیارات اقدام به برخورد با قانون شکنان کند.
وی با اشاره به اینکه دستگاه های دیگری هم در شهر برای خدمات رسانی وظایفی برعهده دارند، اظهار کرد: طبق قوانین زمین شهری، هر کسی در شهر زمین واگذار می کند ملزم به آماده سازی است و باید کارهای زیربنایی آن را انجام دهد.
سپهر با بیان اینکه تنها مرجع مجوز زمین برای ساخت و ساز و واگذاری آن اداره راه و شهرسازی است، افزود: آب، فاضلاب، برق، جدول کاری، آسفالت و حتی احداث فضای سبز در این شرایط بر عهده این دستگاه است.
معاون شهردار سنندج با اشاره به اینکه بسیاری از مردم شهر برخی از کاستی ها را از کم کاری شهرداری می بینند، افزود: بسیاری از کارها نیز تنها با مشارکت مردم امکان پذیر است که حل معضل سد معبر در خیابان های شهر یکی از این موارد است.
رئیس کمیسیون نظارت و ارزیابی شورای اسلامی سنندج نیز گفت: تا زمانی که مدیریت یکپارچه شهری نداشته باشیم مشکلات همچنان وجود دارد و صرفا با اعمال قانون حل نخواهد شد.
وی افزود: تعداد زیادی از مدیران و حتی نمایندگان مجلس تفکرات شورا باورانه ندارند و این نهاد مدنی در این جامعه مدنی کج دار و مریض جلو می رود و نمی تواند آنگونه که باید وظایف خود را انجام دهند.
سجادی اظهار کرد: بسیاری از مشکلات شهری به تنهایی از عهده شورا بر نمی آید و دستگاه های خدمات رسان حوزه مدیریت شهری نیز باید وظیفه خود را در این راستا انجام دهند.
وی با بیان اینکه تا زمانی که تفکر شورا باورانه در میان مدیران حاکم نشود کارها پیش نخواهد رفت، گفت: ضعف قانون نیز مانع از انجام درست وظیفه شوراها شده است.
رئیس کمیسیون نظارت و ارزیابی شورای اسلامی سنندج افزود: شورا سرمایه اجتماعی بشدت ضعیفی دارد و این امر موجب می شود به مروز زمان اعتماد مردم به شورا از بین برود.
وی اظهار کرد: شورا شاید بتواند در بسیاری از مشکلات تاثیرگذار باشد اما به تنهایی نمی تواند این کار را انجام دهد و همین امر اعتماد به شورا را از بین خواهد برد.

** رفع مشکلات نواحی حاشیه و منفصل شهری از اولویت های شورا و شهرداری است
رئیس شورای اسلامی شهر سنندج با بیان اینکه رفع مشکلات نواحی حاشیه و منفصل شهری سنندج یکی از اولویت های اصلی این دوره شورا و شهرداری است، گفت: طبق مطالعاتی که انجام شده در چند سال گذشته و زمانی که نواحی منفصل شهری ملحق نشده بود، سنندج دومین شهر پرحاشیه نشین کشور بود.
شریعتی افزود: حدود 53 درصد مردم در 15 درصد مساحت شهر سنندج سکونت داشتند و امروز با الحاق نواحی منفصل شهری درصد سکونت ساکنان سکونتگاه های غیررسمی بیشتر شده و ساکنان این مناطق با مشکلات زیادی روبرو هستند.
وی با بیان اینکه اقدامات مناسبی برای رفع مشکلات این نواحی در دستور کار قرار دارد، اظهار کرد: در زمینه رفع این مشکلات ستاد بازآفرینی شهری تشکیل شده و در قالب این ستاد اقدامات مناسبی در حال انجام است.
رئیس شورای اسلامی شهر سنندج با بیان اینکه در 2 سال گذشته شهرداری هیچگونه پروژه جدیدی در سطح شهر تعریف نکرده است، ابراز امیدواری کرد، سال 97 سال پررونقی در راستای فعالیت های شهرداری و شورا باشد.
رئیس کمیسیون نظارت و ارزیابی شورای اسلامی سنندج گفت: نگاهی به تاریخ شکل گیری این شهر نشان می دهد که حدود 70 تا 80 درصد نواحی حاشیه تصرفی بوده و با استفاده از امکانات شهری ایجاد نشده است.
سجادی افزود: امروز شهرک هایی همچون بهاران با نظارت مدیریت شهری ایجاد شده اما مدیریت شهری هیچ نقشی در ایجاد نواحی حاشیه ای عباس آباد و کانی کوزله نداشته است.
وی با اشاره به تشکیل ستاد بازآفرینی شهری در زمینه رفع مشکلات مربوط به این مناطق گفت: اگر مصوبات این ستاد اجرایی شود بخشی از مشکلات نواحی منفصل شهری و مناطق حاشیه شهر رفع خواهد شد.
معاون شهردار سنندج تاکید کرد: اگر شهر را به عنوان مرکز استان کردستان با سایر مراکز استان ها مقایسه کنیم این شهر از نظر سطح درآمد و وضعیت شهری از فقیرترین و محرومترین شهرهای کشور است.
وی یادآور شد: شهر سنندج با چهار منطقه شهرداری به سختی کار خود را پیش می برد اما با تصویب نمایندگان مجلس خدمات رسانی به نواحی منفصل شهری نیز بر عهده شهرداری گذاشته شد.
سپهر با انتقاد از اینکه شورای حفاظت از اراضی قبل از رشد ساخت و سازهای غیرقانونی آن را پیگیری نکرده است، اظهار کرد: اکنون که شرایط بحرانی شده است آن را به شهرداری سنندج سپرده اند.
وی افزود: ساخت و سازها در این مناطق به صورت قارچی و بدون هیچ الگویی در برخی مواقع حتی بر روی خط های آب، گاز و فاضلاب صورت گرفته و لکه و فضای بدون معارض یا مناسب برای ایجاد فضای سبز، آموزشی و یا انتظامی در این مناطق وجود ندارد.
معاون شهردار سنندج اضافه کرد: علاوه بر نامشخص بودن لکه ها دلیل دیگر دشواری خدمات رسانی به این مناطق نبود توان مالی است و با وجود اینکه مسئولیت این مناطق بر عهده شهرداری گذاشته شده اما اعتباری برای آن مشخص نشده است.
فعالیت دور پنجم شوراهای اسلامی شهر و روستا از 12 شهریور ماه سال گذشته آغاز شد.
جلال شریعتی، مجید شاه اویسی، یوسف اسدی، غریب سجادی، ارسطو گویلی، فرزاد زارعی، سید انور رشیدی، علی پژگول و سیف الله رضایی 29 اردیبهشت سال گذشته در پنجمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا همزمان با انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری به عنوان منتخبان اصلی شورای اسلامی شهر سنندج انتخاب شدند.
جلال شریعتی با رای اکثریت اعضا به عنوان رئیس این شورا فعالیت می کند.
7348/6108/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.