تیم پرنده نگری انجمن سبز چیا از سه سال گذشته تشکیل شده و در این مدت توانستند گونه‌های زیادی را در تالاب زریبار و حاشیه آن شناسایی کنند و در تازه‌ترین مورد این تیم موفق به رکورد گونه سلیم طلایی اروپایی در تالاب زریبار شدند.

یک رکورد، به خلاصه اطلاعات مهم از مشاهدات پرندگان در مورد یک گونه پرنده توسط یک یا چند نفر از افراد علاقه‌مند به پرندگان گفته می‌شود و در هر رکورد، باید به پنج رکن مهم یعنی نام گونه، تعداد پرنده مشاهده شده از آن گونه، مکان مشاهده پرنده، تاریخ مشاهده و نام مشاهده کنندگان اشاره شود.

یکی از اعضای تیم چهار نفره پرنده نگری انجمن سبز چیا روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: قبل از تشکیل تیم پرنده نگری انجمن چیا ۳۴ گونه پرنده در تالاب زریوار شناسایی شده بود که در مدت فعالیت سه ساله این تیم تعداد گونه‌های شناسایی شده به ۲۸۱ مورد افزایش پیدا کرده است.

جلال پزشک با اشاره به اینکه شناسایی، ثبت و رکورد حدود ۱۰ گونه از ابتدای امسال تاکنون انجام شده است، اضافه کرد: در ادامه پایش‌هایی که توسط تیم پرنده‌نگری انجمن انجام می‌شود به همراه ناصح حسینی از دیگر اعضای این تیم موفق به مشاهده و رکورد گونه سلیم طلایی اروپایی شدیم.

پزشک با اشاره به اینکه سلیم طلایی اروپایی مهاجر زمستان‌گذران است، افزود: این گونه درظاهر شبیه سلیم طلایی خاوری است با این تفاوت که دارای گردن و پاهای کوتاه تر و زیر بال‌های سفید است.

وی یادآور شد: حضور چنین پرنده‌ای در زریبار حاکی از زیستگاه و امنیت پرندگان مهاجر در این تالاب است.

سلیم‌ها از پرندگان کنار آبزی هستند و گروهی زندگی می‌کنند نر و ماده این پرنده شبیه به هم هستند و بال‌های نسبتا نوک تیز و گردن کوتاه و کلفتی دارند؛ پرواز این پرندگان سریع و قوی بوده و سریع نیز می‌دوند از مواد گیاهی و حشرات تغذیه می‌کنند هنگام غذاخوردن کمی می دوند سپس می‌ایستند و به زمین نوک می‌زنند.

تالاب زریبار هفتمین تالاب ثبت شده ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کنوانسیون بین المللی رامسر است که فرآیند ثبت آن از یک دهه پیش آغاز شده بود.

پناهگاه حیات وحش و تالاب زریبار نیز دارای حجم تقریبی آب بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب است و سرریز آب دریاچه از قسمت جنوبی با نام رودخانه مریوان خارج می‌شود.

طول دریاچه زریبار حدود پنج کیلومتر و عرض آن حدود ۱.۶ کیلومتر، وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداقل و حداکثر عمق آن به ترتیب ۲ و ۶ متر است.

زریبار در یک دره طولی وسیع قرار دارد و از ۲ طرف غرب و شرق با کوه‌های پوشیده از جنگل احاطه شده و پوشش غالب اراضی منطقه را جنگل و بیشه‌زارهای نیمه انبوه تشکیل می‌دهد که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی است.

گیاهان شناوری چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونه‌هایی از گیاهان خاردار و گونه‌های نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت بند، پیچک ها، لویی، بزواش، جگن و نعناع پوشش گیاهی این تالاب را تشکیل می‌دهد.

سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی و ماهی گامبوزیا از جمله گونه‌های بومی و ماهی آمور سفید، کپور آیینه ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک از جمله گونه‌های غیربومی این دریاچه است.

شهرستان مرزی مریوان در فاصله ۱۳۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.