روستاهای شهرستان بیجار سالیان سال است که در کمبود امکانات و منابع، با محرومیت دست و پنجه نرم میکنند و هنوز غیرت ماندن و آباد کردن روستا، در قلب و روح ساکنین آن موج میزند البته در انتظار یاری مسئولین نیز هستند.
مردان و زنان جهادی پس از مقاومت هشت ساله در دفاع مقدس، آستین همت و تلاش را بالا زده و در جبهه سازندگی و آبادانی به مناطقی از کشور عزیمت کردند که از هر نوع مهربانی و رفاه محروم بودند.
در چند سال گذشته، سپاه پاسداران و دولت با استفاده از همه ظرفیت ها و امکانات در این جبهه حضور یافته و در قالب گروههای جهادی، دانشجویی و قرارگاه های پیشرفت و آبادانی، اقدامات قابل توجه ایی را در مدت بسیار کوتاه در مناطق روستایی محروم و دور افتاده به نتیجه مثبت رسانده اند.
همیاری و همکاری دستگاه های خدمات رسان آبفار روستایی، برق، گاز و مخابرات در کنار فعالیت ایثارگرانه نیروهای انقلابی و جهادی سپاه با شناسایی مناطق محروم و کم برخوردار، بار دیگر چرخ زندگی را با رفاه بیشتر از پیش در این مناطق احیا کردند.
خبرنگاران استان کردستان در قالب یک تور خبری از سوی قرارگاه بسیج سازندگی استان به مناطق محروم بیجار اعزام شدند که گزارش اجمالی این سفر را میخوانیم.
روستای قورت دره در ۷۵ کیلومتری شهر بیجار و در منطقه حسن آباد و یاسوکند، با قدمتی بیش از نیم قرن، از مشکلات اساسی از جمله راه دسترسی، آب شرب، گاز و برق برخوردار بوده و از این لحاظ در محرومیت ۱۰۰ درصدی قرار داشت ولی با شناسایی، مطالعه و برسی موضوع توسط فرمانداری و قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه بیجار، مردم بار دیگر امید به زندگی را در روشنایی خانههایی جدید و تازه ساخت خود در این روستا احساس کردند.
قورت دره که به دره گرگ معروف است، چه از نظر راه ارتباطی سخت و طاقت فرسا، در تأمین آب شرب و نعمت گاز در رنج و زحمت به سر میبرد و جوانان روستا امیدی به تشکیل زندگی و اشتغال در وضعیت قبلی نداشتند.
طرح مطالعاتی روستای قورت دره که در سال ۹۵ با همکاری بخشداری و قرارگاه پیشرفت و آبادانی آغاز شد با تقاضای اهالی روستا به ماندن در منطقه، عملیات جابجایی و ساخت و ساز منازل مسکونی جدید در منطقه ایی مناسب در دستور کار قرار گرفت.
روستایی که روزی امید به زندگی در آن در حال خاموش شدن بود، امروز کودکان بسیاری به شوق تحصیل و علم آموزی در کلاس مدرسه روستا درس حاضر میشوند تا مشق جهاد و سازندگی را بار دیگر به دست خود قلم زنند.
۳۷ خانوار در روستای جدید قورت دره ساکن شدند
فرمانده قرارگاه پیشرفت و آبادانی شهرستان بیجار اظهار داشت: با اجرای عملیات جابجایی روستای قورت دره در چند کیلومتری مکان قبلی، بیش از ۳۷ خانوار از اهالی روستا در حال ساخت و ساز منازل جدید هستند.
سید حسین محمودی افزود: یکی از مهمترین مشکلات مردم روستای قورت دره، عدم دسترسی به راه مناسب بخصوص در زمستان های سخت و تامین سوخت مورد نیاز برای مصارف خانگی و دامداری بود که با جابجایی روستا در منطقه جدید، این مشکلات رفع شده است.
وی تاکید کرد: جهت تامین آب شرب مورد نیاز اهالی روستا، بیش از ۳ میلیار ریال اعتبار برای حفرچاه و خطوط انتقال به طول ۳ کیلومتر هزینه شده که با تامین منبع آب و پمپ توسط اداره آبفار روستایی شهرستان، نگرانی اهالی از این موضوع برطرف شد.
فرمانده قرارگاه پیشرفت و آبادانی بیجار با اشاره به اینکه در طرح محرومیت زدایی سپاه حدود ۴۰ روستا در دستور کار و اقدام قرار دارند، گفت: در این طرح با اهدای تسهیلات بلاعوض و قرض الحسنه، خانوارهای زیادی یا در روستا ماندارگار شده یا با مهاجرت معکوس به دیار خود بازگشته اند.
او اضافه کرد: در حال حاضر عملیات شبکه گازرسانی به روستا در دست اقدام است و بزودی این روستا از نعمت گاز طبیعی برخودار میشود در ضمن، عملیات جدول کشی با هدف جمع آوری آب های سطحی در روزهای آینده در معابر این روستا آغاز خواهد شد.
وی از تغییر نام روستای قورت دره هم خبر داد و گفت: با توجه به تغییر وضعیت روستا و خروج آن از دره معروف به گرگ دره، نام روستا به گل دره تغییر خواهد کرد.
سرهنگ محمودی اظهار داشت: در حال حاضر یک خانوار در محل قبلی روستا زندگی می کند که در ابتدای اجرای طرح جابجایی روستا حضور نداشتند ولی با کمک خیرین یک قطعه زمین مناسب تحویل آنها شده و مراحل اهدای تسهیلات جهت احداث واحد مسکونی جدید برای این خانواده نیازمند همت و یاری مردم و مسئولین است.
او یادآور شد: یکی دیگر از روستاهای احیا شده در طرح محرومیت زدایی، روستای علی سرخ است که بعد از ۳۵ سال خالی بودن از سکنه، با همت اهالی روستا، باردیگر طعم شرین زندگی را احساس کردند.
سرهنگ محمودی افزود: بیش از ۴۰ خانوار در گذشته ساکن علی سرخ بودند که با توجه به مشکلاتی که در زمینه راه های دسترسی، برق، آب و تلفن داشتند از این دیار مهاجرت کردن و در شهرهای خارج از استان ساکن شدند.
وی اظهار داشت: در راستای حمایت از اهالی روستاها، در ۲ نوبت تسهیلات ۵۰ و ۲۰۰ میلیون ریالی به صورت بلاعوض و تسهیلات قرض الحسنه ۲۰۰ و ۵۰۰ میلیون ریالی به متقاضیان اهداء شده است.
فرمانده قرارگاه پیشرفت و آبادنی سپاه بیجار گفت: در تحقق توصیه مقام معظم رهبری، چهار دهستان در شهرستان بیجار با محوریت بیشترین مهاجرت و محرومیت، مورد مطالعه قرار گرفت که دهستان های سیاه منصور، کرانی، سیلتان و حومه جهت اجرای طرحهای محرومیت زدایی سپاه انتخاب و انجام کارهای عمرانی در آنها در اولویت قرار گرفت.
دانش آموزان روستای قورت دره از کمبود فضای آموزشی رنج می برند
۱۷ دانش آموز روستای قوره دره پس از جابجایی روستا به منطقه جدید، در یک کانس معیوب در ۶ پایه ابتدایی تحصیل می کنند که هم از نظر کیفیت فضای آموزشی، تداخل پایه های تحصیلی، نبود امکانات بهداشتی و عدم محوطه سازی رنج می برند.
دانش آموزان دختر و پسر که با شوق و اشتیاق علم آموزی، روپوش جدید تهیه کردند، از مسئولان درخواست دارند در یک محیط آموزشی تازه ساخت، با میز و نیمک های مناسب، سرویس های بهداشتی و عدم تداخل پایه های تحصیلی، در روستای زادگاهشان تحصیل کنند.
کانس مورد استفاده دانش آموزان، از لحاظ ایمنی، بسیار ضعیف و شکننده است، برنامه ایی برای گرم نگهداشتن کانکس پیش بینی نشده و دانش آموزان ۶ پایه اول در کنار یکدیگر به تحصیل اشتغال دارند که در این خصوص دانش آموزان دچار کمبود ساعات آموزشی نیز هستند.
عدم محوطه سازی مناسب، نبود سرویس بهداشتی، نور ناکافی و فضای بسته و نامناسب، عدم امید به ساخت یک مدرسه جدید، همگی مشکلاتی است که رفع آن برای روستای تازه ساخت قورت دره لازم و ضروری است.
مدیر آموزش و پرورش شهر حسن آباد هم اظهار داشت: با توجه به مدرسه قبلی این روستا که از لحاظ فیزیکی و تجهیزات گرمایشی تازه ساخت بود، در حال حاضر امکان ساخت مدرسه جدید ممکن نیست.
مجتبی قهرمانی افزود: گزارشات مربوطه در این خصوص به اداره نوسازی مدارس ارسال شده است که با توجه به آغاز سال تحصیلی جدید و منابع محدود، قرار بر این است که با حمایت یکی از خیّرین مدرسه ساز، سال آینده در این مکان مدرسه جدید احداث گردد.
وی یاد آور شد: کانکس فعلی که توسط شرکت صبانور تامین شده است، در حال تعمیر و بازسازی است و به زودی جهت تامین گرمایش آن از سیستم تابشی در این خصوص استفاده خواهد شد.
در سال تحصیلی جدید ۱۲ هزار نفر دانش آموز بیجاری در ۱۹۰ مدرسه و ۶۳۰ کلاس درس مشغول به تحصیل شده اند که نسبت به سال گذشته ۸۰ تا ۹۰ نفر افزایش دانش آموز در شهرستان وجود داشته است که از این میزان، دانش آموزان ۱۰ روستای شهرستان بیجار به دلیل نداشتن فضای مناسب آموزش در کانکس مشغول به تحصیل هستند.
تسهیلات به موقع اعطا نمیشود
یکی از اهالی روستای قورت دره می گوید: برخی از ساکنین روستا که جزء نفرات اول برای ساخت و ساز مسکن بودند، بعد از گذشت ۲ سال، تسهیلات بلاعوض ۵۰ میلیون ریالی را دریافت نکرده اند.
او می گوید: تسهیلات قرض الحسنه ۲۰ میلیون ریالی هم که قرار بود برای شروع ساخت و ساز اعطا شود به شرط پیشرفت ۵۰ درصدی واحد مسکونی پرداخت می شود که رساندن کار اجرایی به این مرحله از توان مالی بسیاری از ساکنین خارج است.
وی با اشاره به اینکه محل قبلی روستای قورت دره یک جنهم بود می گوید: در صورت ادامه حمایت دولت و سپاه از این روستا، ساکنین بیشتری به منطقه باز خواهند گشت.
یکی دیگر از ساکنین این روستا گفت: زمستان ها به علت راه خاکی و دره ایی روستا، امکان تردد به شهر برای ساکنین ناممکن بود که در محل جدید و ایجاد راه دسترسی شن ریزی شده، امیدواریم راه روستای قورت دره آسفالت شود.
راهی که نیمه کاره رها شده است
در ادامه مسیر روستای قورت دره به سمت روستای علی سرخ از توابع شهرستان بیجار، به یک راه نیمه کار برخورد کردیم که در نوع خود بی نظیر بود.
۱۱ کیلومتر راه ارتباطی که می تواند سه استان بزرگ کشور و ۸۰ روستای پر جمعیت را به یکدیگر ارتباط دهد، سال هاست که در تحقق وعده مسئولین نیمه کاره رها شده و امیدی به تحقق آن نمیرود.
فرمانده قرارگاه پیشرفت آبادانی شهرستان بیجار اظهار داشت: از این راه ارتباطی که فقط به طول یک کیلومتر آسفالت شده و مابقی راه که با اعتبارات دولتی سطح سازی و شن ریزی شده بیش از چهار سال است که در صف انتظار برای تکمیل شدن بسر میبرد و اقدامات صورت گرفته در زیر ساخت آن در حال فرسودگی و نابودی است.
وی افرود: این راه ارتباطی که در میانه راه روستای سلطان آباد چطاق و روستای عرب شاه قرار دارد، به علت عدم عملیات آسفالت، در اولین بارش برف، غیر قابل استفاده و تردد می گردد که مشکلات عدیده ایی برای روستاییان این منطقه ایجاد خواهد کرد.
سرهنگ محمودی یادآور شد: زیر ساخت های این راه ارتباطی که مراکز استان کردستان، آذربایجان غربی و زنجان را به هم متصل می کرد با وعده مسئولین وقت که قرار بود در سال ۹۷ به بهره برداری برسد، در بارش های زمستان ۹۸ به کلی نابود خواهد شد.
رئیس اداره راه و شهرسازی بیجار هم در این خصوص گفت: جهت آسفالت این راه روستایی، نیازمند تامین اعتباری بالغ بر ۴۰ تا ۵۰ میلیارد ریال است که با توجه به وضعیت فعلی امکان پذیر نیست.
محمدرضا مطلبی یاد آور شد: در حال حاضر اعتبار اداره مسکن، راه و شهرسازی از بودجه مالی سال ۹۷ حدود ۶۰ میلیارد ریال است که تاکنون محقق نشده است و حدود ۴۷۰ میلیارد ریال پروژه باز در دست اقدام است.
شهرستان ۸۹ هزار نفری بیجار در ۱۴۲ کیلومتری شرق شهر سنندج مرکز استان کردستان قرار دارد.
۹۹۴۳/۹۱۰۲
دبستان روستای قورت دره از توابه شهرستان بیجار