به گزارش خبرنگار ایرنا، اجراهای بخش مسابقه جشنواره در کنار دریاچه زریوار و با استقبال خوب تماشاگران و مهمانان شرکت کننده در این دوره برگزار شد.
دریا سمیر کو به کارگردانی فاطمه بحرینی از آبادان، صعود به ارتفاعات به کارگردانی نرگس خاکسار از تهران، شهردار کیه به کارگردانی فاطمه علی پرست از لاهیجان، مرثیه پدران گمنام به کارگردانی مشترک علی زادسر و ناعمه سعیدی از مریوان و چراغ های شهر را خاموش نکنید به کارگردانی نیما ایمان زاده از سنندج از اجراهای بخش مسابقه روز نخست بودند که داوران جشنواره نیز آنها را دیدند.
«دریا سمیر کو؟» نخستین اجرای بخش آینی سنتی بود که با حضور داوران در کنار دریاچه زریوار برگزار شد. این اجرا به خوبی بخشی از لباس، موزیک و فرهنگ مردم جنوب کشور را به نمایش گذاشت.
کارگردان این اثر گفت: این اثر تلاش داشت 2 آیین که در کل منطقه جنوب کشور متداول است را به نمایش در آورد، کار سخت و فیزیکی شدید برای کسب روزی با خواندن که نیمه خوانی نامیده می شود یکی از این آیین ها بود.
فاطمه بحرینی اضافه کرد: یکی دیگر از آیین ها شیوه سوگواری مردم جنوب برای عزیزی است که به دلیل غرق شدن در دریا از دست می رود.
وی اجرا با لهجه جنوبی، نوآوری و بهره از عروسک و ارتباط با مخاطب را از جمله ویژگی های خاص اثر «دریا سمیر کو؟» بیان کرد و در رابطه با دلیل نحوه سوگواری و مکالمه با دریا در شرایطی که همین دریا عزیزان آنها را می گیرید، افزود: زندگی جنوبی ها از دریا تامین می شود و اگر هم گاهی سیلی به گوش ما بزند دلیلش اشتباه ما است.

** عوض شدن جای مردان و زنان
«صعود به ارتفاعات» به کارگردانی نرگس خاکسار از تهران یکی از اجراهای بخش مسابقه بود که موضوع مشکلات زنان را دستاویز موضوع قرار داده بود و طنز موجود در آن بیشتر به چشم می آمد و در بیشتر زمان اجرا تماشاگران را به خنده وا داشت.
در این اثر شرایط دشواری که برخی بانوان در جامعه و خانواده با آن مواجه هستند، برای مردان رخ می دهد و مرد داستان حتی نمی تواند به استادیوم ورزشی برود و به عبارتی جای مرد و زن عوض شده است.
سرپرست گروه و طراح صحنه این اجرا گفت: در این اثر تلاش کردیم از نگاه یک زن و نگاهی متفاوت برخی معضلات و مشکلاتی که آنها با آن مواجه هستند را به نمایش بگذاریم.
مهدی حبیبی با اشاره به اینکه 16 سال است به مریوان می آید، اظهار داشت: جشنواره مریوان تماشاگر خاص خود را دارد و اکنون از کودک پنج ساله تا سالمند منتظر برگزاری جشنواره هستند.
وی در رابطه با حمایت ها و اشتیاق مردم مریوان از تئاتر خیابانی افزود: کودکی را دیده ام که برای ما آب آشامیدنی آورد یا پیرمردی که از وسایل ما در شلوغی جشنواره نگهداری و محافظت می کرد.
حبیبی خواستار نگاه ویژه تر به این جشنواره شد و اضافه کرد: فرهنگ تئاتر در مریوان از سبد خانواده گذشته و امروز مردم شهر انتظار دیدن تئاتر را می کشند و یک نسل و نیم با جشنواره تئاتر مریوان بزرگ شده و در پوست و خون آنها است.
وی در رابطه با شرایط جشنواره بویژه داوران گفت: در این دوره تعداد داورها به پنج نفر افزایش یافته و این اختلاف نظر و دقت آنها را در تصمیم گیری ها افزایش می دهد.
حبیبی اعتبار جشنواره مریوان را از تئاتر فجر بیشتر دانست و افزود: در جشنواره تئاتر مریوان تعداد نمایش ها بیشتر و تخصصی تر است.
وی با بیان اینکه روند برگزاری جشنواره فرسایشی شده است، تاکید کرد: انتظار می رود نقطه قوت و ایده هایی جدیدی را شاهد باشیم.
سرپرست گروه و طراح صحنه اثر «صعود به ارتفاعات» اظهار داشت: می توان برای گشت و گذار مهمانان جشنواره زمانی اختصاص داد تا اجراهای مستمر آنها را خسته نکند.

**شهردار کیه اثری که بیشترین واکنش را برانگیخت
«شهردار کیه؟» یکی دیگر از آثار بخش مسابقه جشنواره بود که بیش از هر اثر دیگری مخاطب را با خود درگیر کرد و به واکنش واداشت در این اثر بارها از مخاطبین نمایش خواسته شد به عنوان شهردار در مورد مشکلات شهر نظر دهند.
نمایشی که عامدانه مخاطبین را به مشارکت وا می داشت اما همزمان موضوع و دغدغه روز شهر مریوان یعنی زباله ها هم موجب شده بود تماشاگران انگیزه بیشتری برای واکنش داشته باشند.
واکنش های تماشاگران مریوانی به حدی رسید که در میانه اجرا دو نوجوان مریوانی در مورد زباله های شهر، وظایف شهرداری و مردم به مباحثه پرداختند.
کارگردان این اثر که از لاهیجان در این جشنواره شرکت کرده است، گفت: هدف ما این بود که نشان دهیم شهردار باید خود شهروندان باشند فرای اینکه دولت چگونه عمل می کند.
فاطمه علی پرست با اشاره به اینکه کار ما به شیوه شورایی از نوع مجادله بود، اظهار داشت: فرهنگ سازی که در این اثر مطرح شد باید با دانستن نظر مردم باشد و به همین دلیل مردم را به مشارکت می طلبیدیم.

**اثری در سوگ کارگران
«مرثیه پدارن گمنام» یکی دیگر از اجراهای بخش مسابقه بود که از مریوان یعنی شهر میزبان جشنواره شرکت کرده بود، این نمایش از آثار دیگر غمگین تر بود، برخلاف بیشتر اثرها هیچ شوخی و موزیک شادی در آن دیده نمی شد چرا که مرثیه ای برای کارگران یورت بود که بر اثر حادثه معدن جان خود را از دست دادند.
این اثر بطور کلی به مشکلات کارگران اشاره می کرد و در آن از بی تفاوتی و حتی سوء استفاده برخی مسئولان از چنین شرایط غمگینی را به تماشاگر یادآور می شود.
پایان بخش اثر «مرثیه پدارن گمنام» یادی از چهار جانباخته ای بود که اخیرا هنگام خاموش کردن آتش سوزی جنگل های اطراف شهر مریوان جان خود را از دست دادند.
یکی از کارگردان های این اثر گفت: «مرثیه پدارن گمنام» را سال گذشته آماده کردیم که به جشنواره برسانیم اما موفق نشدیم لذا در این دوره از جشنواره تئاتر مریوان آن را شرکت دادیم.
عزیز زادسر اضافه کرد: اثر در مورد 34 نفر از کارگران یورت آزاد شهر است که در حادثه معدن جان خود را از دست دادند و هنوز هم به برخی از حق و حقوق خود نرسیده اند.
وی اظهار داشت: تلاش کردیم در این اثر مشکل کار و کارگری را که اکثریت جامعه با آن درگیر است را مطرح کنیم.
وی در رابطه با مطرح کردن نام چهار جانباخته زیست محیطی شهر مریوان در این اثر افزود: خود را مدیون این چهار نفر که جان شان را فدا کردند تا ما نفس بکشیم، می دانیم.

**چراغ های شهر را خاموش نکنید
پایان بخش نمایش های روز نخست سیزدهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان «چراغ های شهر را خاموش نکنید» از سنندج بود اثری که کودک آزاری در جامعه را دست مایه داستان خود قرار داده بود.
این اثر که در تاریکی شب اجرا شد و از نورپردازی مناسبی برخوردار بود به خوبی توانست غم و درد یک کودک را در شرایطی که مورد آزار قرار می گیرد، نشان دهد.
کارگردان اثر گفت: تلاش کردیم با مطرح کردن موضوع کودک آزاری جامعه را بیشتر با این مساله آگاه کنیم و به امید تصویب قانون های مناسبی در این حوزه باشیم.
نیما ایمان زاده در رابطه با نحوه اجرای اثر و بهره گیری از حرکات در این نمایش اظهار داشت: این اثر به صورت گروهی اجرا می شود و حرکات بر اساس موضوع بدن است تا حسی را به مخاطب بدهد.
به گزارش ایرنا، سیزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان با هدف توسعه و ترویج تئاتر بیرونی و گسترش ارتباط سازنده تئاتر با مخاطبان و عموم شهروندان توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان و اداره کل هنرهای نمایشی با همکاری انجمن هنرهای نمایشی ایران و انجمن هنرهای نمایشی استان کردستان از 10 تا 14 شهریور در مریوان برگزار می شود.
20 اثر در بخش آزاد، چهار اثر بخش آیینی سنتی و چهار اثر در بخش کودک و نوجوان جواز شرکت در بخش پایانی و رقابتی سیزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان را کسب کرده اند.
قطب‌الدین صادقی نویسنده، کارگردان و بازیگر، اصغر همت بازیگر سینما و تئاتر، محمودرضا رحیمی نویسنده، کارگردان و بازیگر، ایرج راد کارگران و بازیگر و فاتح بادپروار کارگردان، پژوهشگر و بازیگر تئاتر اعضای هیات داوران این دوره از جشنواره را تشکیل می‌دهند.
گروه هایی از پنج کشور خارجی شامل فرانسه، ارمنستان، عراق، آذربایجان و اسپانیا در سیزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر خیابانی مریوان حضور دارند.
6108/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.