تورم مهر ماه تک رقمی باقی ماند
تورم مهر ماه برای چندمین ماه متوالی در سال های اخیر تک رقمی باقی مانده است.
به گزارش جی پلاس، بیش از دو دهه است که تورم در اقتصاد ایران وارد کانال تک رقمی شده و اتفاقا این بار پایداری بیشتری را برای ماندگاری در این نرخ نشان داده است. به طوری که،نرخ تورم نه تنها در سال گذشته تک رقمی شد ، بلکه پیش بینی ها نشان می دهد در سال جاری نیز محدوده ای کمتر از 10 درصد را برای حضور بر می گزیند.
مهار تورم پس از آن صورت گرفت که اوایل دهه نود انفجاری تورمی در ایران رخ داد ، دولت یازدهم اما پس از روی کار آمدن توانست اولین برنامه خود یعنی مهار نرخ تورم را محقق کند به طوری که طی چهار سال گذشته همواره نرخ تورم روندی کاهشی را تجربه کرد تا اولین رکورد در این حوزه به نام دولت یازدهم، در چهار دهه گذشته ثبت شود.
با این حال برخی کارشناسان از یک سو و منتقدان از سوی دیگر معتقدند هنوز جامعه کنترل نرخ تورم و حضور آن در کانال تک رقمی را درک نمی کنند، این در حالی است که هم امارهای مرکز آمار ایران و هم بانک مرکزی دلالت بر تورم تک رقمی دارند.
بررسی جزییات اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران نشان می دهد وزن تورم در تمامی بخش ها اقتصادی ایران یکسان نیست و با وجود حضور تورم در محدوده تک رقمی، نرخ تورم در بخش کالاهای مصرفی روزانه ، یعنی خوراکی ها بالاتر از نرخ تورم معمول در سایر اقلام است.
باید توجه داشت که تورم میانگین افزایش عمومی قیمت ها در جامعه را شامل می شود و مهار تورم به معنای ارزان شدن قیمت ها نیست بلکه بدان معنی است که اهنگ رشد قیمت ها کنترل شده است.
بررسی آمارهای ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران نشان می دهد در مهر ماه نیز با وجود آن که تورم عمومی کالا و خدمات 9.8 درصد گزارش شده است، تورم اقلام خوراکی به طور عمومی 11.6 درصد بوده است. آمار های جزئی تر حتی نشان می دهد میزان تورم در کالایی چون گوشت قرمز و گوشت ماکیان حتی 17.3 درصد برآورد شده و میزان رشد تورم در میان سبزی ها و حبوبات برابر با 21.9 درصد است.
به این ترتیب مشخص می شود برخی اقلامی که در سبد جاری خرید مردم قرار دارند، نرخ تورمی بیش از نرخ عمومی تورم در جامعه را داراست و طبیعی است که دوره ای زمانی برای اثرگذاری این وضعیت بر اقلام مذکور و کاهش نرخ تورم در میان انها لازم است.
حتی این ارقام نیز بسیار کمتر از نرخ تورم هایی است که در اوایل دهه نود در ایران اتفاق می افتاد.
باید توجه داشت دومین گروهی که تورمی دو رقمی را در مهر ماه سال جاری تجربه کرده است، آموزش بوده است. مهر ماه که آغاز بازگشایی مدارس در ایران است و تقویم آموزشی در کشور با فرا رسیدن آن گره خورده همواره ماه رشد نرخ تورم در این بخش است. نرخ تورم در بخش آموزش در ایران در این دوره زمانی 11.3 درصد گزارش شده است.
سایر گروه ها اما تورمی کمتر از این دو بخش و البته تک رقمی را در این ماه به خود دیده اند. جدول زیر نشان دهنده تورم مهر ماه در بخش های مختلف اقتصاد ایران است. همان طور که در جدول مشخص است کمترین نرخ تورم در این دوره زمانی به فصل ارتباطات اختصاص داشته است.
تورم یکی از مهمترین مشکلات ساختاری اقتصاد ایران تلقی می شود. ایران یکی از دیرپاترین تورم های دو رقمی را در میان کشورها جهان از آن خود کرده است. همین مساله سبب شده است برنامه ریزی برای مهار آن یکی از مهمترین اولویت های دولت ها در سال های متمادی باشد.
دیدگاه تان را بنویسید