در آخرین جدول منتشر شده در سامانهی آپورک (upwork)، تخصص در زمینهی بلاک چین در صدر جدول قرار گرفت و عنوان پرتقاضاترین تخصص را به خود اختصاص داد. البته این فقط یکی از نشانههایی است که گویای تقاضای بسیار بالا در بازار فناوری برای افرادی با مهارت فنی در زمینهی بلاک چین است.
بلاک چین در ابتدا در حوزهی مالی و به عنوان فناوری بنیادین ارزهای دیجیتال به کار گرفته شد. بااینحال، این فناوری راهحلهایی بسیار ارزشمند را برای صنایع مختلف (از بیمه گرفته تا پزشکی و …) به همراه دارد. تنها راهی که شرکتها برای واکاوی ظرفیتهای بلاک چین و دستیابی به اهداف خود با استفاده از آن دارند، بهکارگیری نیروی انسانی متخصص در این حوزه است. بیایید ابتدا بهطور خلاصه نگاهی اجمالی به فناوری بلاک چین بیندازیم و سپس حوزههایی که به این فناوری نیاز دارند و همچنین عناوین بهترین فرصتهای شغلی مرتبط با آن را بررسی کنیم.
فناوری بلاک چین چیست؟فناوری بلاک چین ابتدا در سال ۲۰۰۸ برای بیت کوین به کار گرفته شد. این فناوری در واقع یک پایگاه دادهی توزیع شده و غیرمتمرکز است که میتواند هر نوع دادهای را در خود ثبت کند. کاربران فقط میتوانند بخشهایی از بلاک چین که به خودشان تعلق دارد را ویرایش کنند. بااینحال هر کاربری میتواند دادههای موجود و سوابق تغییر در آن را مشاهده کند. به همین دلیل، دادهها در بلاک چین از شفافیت بسیار بالایی برخوردارند. برخی کارشناسان، بلاک چین را «اینترنت ارزش» (Internet of value) مینامند، زیرا هر کسی میتواند هر نوع دادهی ارزشمندی را از هر جایی روی بلاک چین قرار دهد و هر کاربر دیگری در هر جای دیگر دنیا نیز میتواند به آن دسترسی داشته باشد. برای این کار فقط به اتصال به شبکهی اینترنت نیاز داریم. با وجود اینکه بلاک چین در ابتدا برای ارزهای دیجیتال به کار گرفته شد، کاربردهای آن فراتر از بخش مالی بوده و بسیاری از شرکتها در صنایع مختلف به بررسی ظرفیتهای آن برای بهبود کارایی و افزایش بهرهوری خود روی آوردهاند.
متقاضیان جذب نیروی انسانی متخصص در زمینهی بلاک چینفناوری بلاک چین در حال حاضر وضعیتی مشابه فناوری «رایانش ابری» در اواسط دههی اول قرن جاری (حدود سال ۲۰۰۵) دارد. در آن زمان، فناوری رایانش ابری بسیار مورد توجه قرار گرفته بود و فرصتهای شغلی زیادی نیز در این زمینه ایجاد شد. شاخص مهارتهای سامانهی آپورک نشان میدهد که بلاک چین بیشترین میزان رشد را در میان ۵۰۰۰ مهارت مختلف به خود اختصاص داده است. هماکنون وضعیت به گونهای است که تقاضا برای نیروی متخصص در این فناوری از عرضه پیشی گرفته است. برخی آمارها از وجود ۵۷۴۳ تقاضا برای جذب نیروی انسانی تمام وقت در ۱۲ ماه گذشته حکایت دارد.
همچنین بخوانید: بلاک چین از پرتقاضاترین مشاغل فریلنسینگ جهان
با وجود اینکه فناوری بلاک چین هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد، تقاضای زیادی برای نیروی انسانی متخصص در آن هم از سوی استارتاپها و هم از سوی شرکتهای بزرگ و جاافتادهای نظیر آیبیام و سامسونگ وجود دارد. سازمانهای زیادی هستند که نه فقط به دنبال ارزهای دیجیتال مبتنی بر بلاک چین، بلکه در پیِ دفتر کل توزیع شده بر بستر این شبکه هستند. این فناوری در حوزههایی نظیر زنجیره تأمین، قراردادهای حقوقی و انبوهی دیگر از موارد کاربرد دارد.
برای پژوهش در زمینهی بلاک چین به نیروهایی نیاز است که بتوانند استارتژی و راهحلهای مبتنی بر این فناوری را توسعه دهند. حال بیایید به بررسی پرتقاضاترین عناوین شغلی مرتبط با این فناوری بپردازیم.
توسعهدهندهی بلاک چینتقریبا هیچ شرکتی در دنیا وجود ندارد که بتوان آن را در زمینهی بهرهمندی از تخصص بسیار بالا در زمینهی راهاندازی پلتفرمهای مبتنی بر بلاک چین پیشتاز دانست. بههمیندلیل، شرکتهای زیادی هستند که به دنبال نیروی انسانی خبره در زمینهی توسعهی پلتفرمهای بلاک چینی هستند. توسعهی بلاک چین را میتوان اصلیترین نیاز شغلی در زمینهی این فناوری نوین دانست؛ زیرا تا وقتی که سامانهای راه نیفتد، نمیتوان مزایای متعددی که این فناوری برای یک شرکت یا یک حوزهی خاص به همراه دارد را شناخت. برخی شرکتها حتی نیروی متخصص در این زمینه را مهندس بلاک چین مینامند. به هر حال، تقاضای بسیار بالایی در این زمینه در بازار کار وجود دارد.
مدیر پروژهی بلاک چینمسئولیت مدیر پروژهی بلاک چین این است که مسائل مختلفی که در سازمان وجود دارد و بلاک چین میتواند راهحلی برای آن بههمراه داشته باشد را شناسایی و در اختیار کارشناسان بلاک چین (اعم از کارشناسان داخل شرکت و یا بیرون از آن) قرار دهد تا راهحلهایی مبتنی بر این فناوری برای آنها طراحی شود. در واقع، مدیر پروژهی بلاک چین را میتوان حلقهی واسط بین سازمان یا شرکت و تیم توسعهدهندهی بلاک چین دانست. مدیر پروژهی بلاک چین باید از یک سو با مبانی مدیریت پروژه (که البته دانشی جاافتاده و باسابقه است) آشنا باشد و از سوی دیگر اصول فناوری بلاک چین را نیز بشناسد. مدیر پروژهی بلاک چین باید بتواند بتواند به نوعی نقش مترجم را به منظور بیان خواستههای سازمان به تیم فنی و نیز درخواستها و سؤالات تیم فنی توسعهدهندهی بلاک چین به مدیران سازمان ایفا کند.
طراح بلاک چینشرکتهای زیادی تمایل دارند از راهحلهای مبتنی بر بلاک چین برای کاهش هزینهها و افزایش کارایی و اثربخشی فرآیندهای خود استفاده کنند. از آنجا که بسیاری از این شرکتها در حوزههایی غیر از فناوری اطلاعات به کار مشغولند، نباید انتظار داشته باشیم که بتوانند ارتباط خوبی با ریزهکاریهای فنی این فناوری برقرار کنند. به همین جهت، طراحی رابط کاربری به شکلی که استفاده از آن برای این شرکتها و سازمانها ساده و جذاب باشد از اهمیت بالایی برخوردار است. کارشناس طراحی بلاک چین در واقع فردی است که به طراحی تجربه کاربری میپردازد. رابط کاربری طراحی شده باید به گونهای باشد که افراد ناآشنا با بلاک چین نیز بتوانند با آن کار کرده و نیازهای سازمانی خود را برطرف کنند.
مهندس ناظر کیفیت بلاک چینبسیاری از شرکتها از یک مهندس ناظر کیفیت در پروژههای خود استفاده میکنند. مهندس ناظر کیفیتِ بلاک چین نیز دقیقا همان نقش را در توسعهی سامانههای مبتنی بر این فناوری بر عهده دارد. این کارشناس وظیفه دارد بخشهای مختلف سامانه را مورد ارزیابی قرار داده و از کیفیت آن اطمینان حاصل کند. پیشبرد استراتژی ارزیابی سامانه و نیز حفظ استانداردهای کیفیت از جمله اصلیترین وظایف یک مهندس ناظر کیفیت در پروژههای بلاک چین است.
مشاور حقوقی در حوزهی بلاک چینهر سازمانی که بخواهد از یک فناوری جدید استفاده کند، با پرسشهایی حقوقی و قانونی در آن زمینه روبرو میشود. شرکتهای زیادی در دنیا هستند که به دنبال کارشناس حقوقی متخصص در زمینهی بلاک چین و ظرافتهای قانونی مربوط به آن هستند. از آنجا که استفاده از فناوری بلاک چین ریزهکاریهای زیادی بهویژه در زمینهی امور مالی، حریم خصوصی و انبوهی از موارد قانونی دیگر دارد، بیش از پیش به این تخصص نیاز است.
بلاک چین، دنیایی از فرصتهای شغلیفناوری بلاک چین همچنان پیشرفت میکند و افقهای تازهای را در برابر ما میگشاید. با وجود اینکه نمیتوان آیندهی این فناوری را پیشبینی کرد، اما شاید تردیدی نباشد که تا چند سال آینده، همچنان تقاضای بالایی برای نیروی متخصص در این حوزه وجود خواهد داشت.
منبع: forbes