خالق اتریوم برای ارتقا سطح مقیاسپذیری شبکه برنامهای را در نظر گرفته است که تعداد تراکنشهای شبکه اتریوم را بدون استفاده از فناوریهای لایه دوم (از جمله پلاسما)، ۳۲۰۰ درصد افزایش خواهد داد.
به گفتهی ویتالیک بوترین، ZK-SNARKS میتواند میزان مقیاسپذیری شبکه اتریوم را تا حد ۵۰۰ تراکنش بر ثانیه بالا ببرد.
روز یکشنبه ویتالیک بوترین در یکی از انجمنهای تحقیقاتی اتریوم پستی را منتشر کرد که در آن نوشته شده بود اتریوم میتواند برای اعتبارسنجی گروهی تراکنشهای خود از زی کش (که یک ارز دیجیتال پیگیر گریز است)، یک نوآوری تکنولوژیکی قرض بگیرد.
بیشتر بخوانید: اتریوم از دریچهی آمار: نگاهی به دیروز، امروز و فردا
بر اساس آنچه در بلاگ اتریوم نوشته شده، تکنولوژی ZK-SNARKS به نودهای رله (relaying nodes) این اجازه را میدهد که صحت محاسبات را تأیید کنند، بدون آنکه نیازی به اجرای آنها و یا اطلاع از آنچه که در شبکه اجرا میشود وجود داشته باشد.
بوترین در ادامه توضیح داده است که نودهای رله میتوانند تراکنشها را در دستههای مختلف طبقهبندی کنند و سپس با استفاده از ZK-SNARKS اعتبار آنها را بسنجند. این امر کلیه تراکنشها را در زنجیره نگه داشته و تا حد زیادی موجب فشردهسازی گروهی دادهها و ذخیره آنها در بلاک چین میشود.
ویتالیک بوترین نوشته است:
دو نوع کاربر در شبکه وجود دارد: ۱) معاملهگر یا کسی که تراکنش انجام میدهد و ۲) نود رله.
نودهای رله از معاملهگرها چند عملیات میگیرند، آنها را با هم ترکیب و به یک تراکنش تبدیل میکنند. سپس برای اثبات اعتبار آنها یک ZK-SNARK در شبکه ایجاد و به همراه اطلاعات تراکنش در شبکه منتشر میکند. نودهای رله برای انجام این کار پاداش میگیرند و بخشی از کارمزد تراکنش به آنها اعطا میشود.
ویتالیک بوترین بر این باور است که ادغام و پذیرش ZK-SNARKS میتواند امکان پردازش حداکثر ۵۰۰ عملیات در ثانیه را برای اتریوم ایجاد کند. این میزان تقریباً ۱۵ برابر آمار فعلی شبکه اتریوم است. این امر نمایانگر دو مسئله است: ۱) افزایش ۳۲۰۰ درصدی در ظرفیت شبکه اتریوم و ۲) برتری تکنولوژی ZK-SNARKS نسبت به پلاسما و سایر راهحلهای لایه دومی که با انجام اکثر تراکنشها خارج از شبکه اصلی بلاک چین و بهصورت امن، سعی در ارتقا ظرفیت شبکه دارند. چنانچه پس از راهاندازی نهایی فناوریهای لایه دوم، تکنولوژی ZK-SNARKS در کنار آنها بهکار گرفته شود، نتیجه چند برابر بهتر خواهد بود.
اتریوم باید برای جریان اصلی شدن نرمافزارهای غیرمتمرکز، مقیاسپذیر باشد.
در دسامبری که گذشت، کریپتو کیتیها بهقدری در میان جامعه کاربران بلاک چین معروف شدند که در ابتدای انتشارشان شبکه اتریوم با کندی سرعت مواجه شد و آمار پایگاه کاربری آن به بیش از ۱۴۰۰۰ نفر در روز رسید.
بیشتر بخوانید: کریپتوکیتیز (CryptoKitties) چیست؟
اعمال چنین بهبودهایی در شبکه اتریوم برای گسترش میزان پذیرش آن در جامعه اهمیت دارد.
همانطور که CCN اخیراً گزارش داده است، برنامههای غیرمتمرکز یا dAppهایی که در بستر اتریوم اجرا میشوند، مسیر دشواری را برای گسترش پذیرش خود در جامعه پشت سر گذاشتهاند؛ از میان آنها تنها چند پروژه (اغلب پروژههای مرتبط با صرافیهای غیرمتمرکز) بیش از ۵۰۰ کاربر در روز دارند.
اگر یک یا چند برنامه غیرمتمرکز یک پایگاه کاربری بزرگ بسازند، بلاک چین اتریوم بهسرعت با کندی مواجه میشود و هزینه انجام تراکنش در آن بالا خواهد رفت. این امر پیش از این در دسامبر گذشته، مدتی پس از انتشار کریپتو کیتی در شبکه اتریوم اتفاق افتاد. بیشترین تعداد کاربران این نرمافزار غیرمتمرکز در روز ۱۴۰۰۰ نفر بوده است. شاید این تعداد در مقایسه با آمار برنامههای کاربردی سنتی کوچک باشد اما میتواند بهطور قابلتوجهی امکان انجام تراکنش در شبکه اتریوم را مختل کند. در پی کندی شبکه اتریوم به خاطر گسترش استفاده از کریپتوکیتی، یکی از استارتاپ ها نیز عرضه اولیه سکه ICO خود را به تعویق انداخت. اما توسعهدهندگان دیگر اتریوم نیز استفاده از یک فناوری مبتنی بر زی کش را برای تقویت پروتکل اتریوم پیشنهاد کردهاند. بنا بر گزارشی که سال گذشته توسط CCN منتشر شد، گروهی از محققین اتریوم و زی کش پروژهی «کیمیاگری» را با یکدیگر آغاز کردهاند. هدف این پروژه اضافه کردن اثبات دانایی صفر (zero knowledge proofs) به اتریوم برای کمک به ناشناس کردن تراکنشها است. این پروژه توجه ویژهای به اطمینان از برنامههای قرارداد هوشمند از جمله رأیگیری الکترونیکی دارد که میتواند بدون آسیب به حریم خصوصی کاربران در شبکه اجرا شود.
توضیح مترجم: اثبات دانایی صفر یا پروتکل دانایی صفر در رمزنگاری روشی است که طرف (اثباتکننده) میتواند بهطرف (تصدیقکننده) ثابت کند بیانیهٔ ارائهشده صحیح است.این گروه پیش از این از برنامه خود برای ساخت یک صرافی ارز دیجیتال غیرمتمرکز (DEX) صحبت کرده است که امکان انجام تراکنش میان دو بلاک چین را فراهم میآورد.
منبع: ccn
دیدگاه تان را بنویسید