پروژه مقاوم سازی ورزشگاه آزادی از خرداد سال جاری کلید خورده اما با گذشت 6 ماه هنوز مرحله نخست آن به پایان نرسیده است!
به گزارش سرویس ورزشی جی پلاس؛ سازه های ورزشی کمی در ایران وجود دارند که در حد و اندازه های میزبانی از رقابت های بین المللی هستند. زمین فوتبال مجموعه ورزشی آزادی که با نام 100 هزارنفری شناخته می شود، این روزها دست خوش تعمیر و ترمیم قرار گرفته تا برای سال های بعد هم مورد استفاده قرار بگیرد.
این ورزشگاه همزمان با بازی های آسیایی در تهران و در سال 1352 مورد بهره برداری قرار گرفت و بعد از حدود 40 سال که در معرض گرما و سرما قرار گرفته، استحکام آن با خطرهایی مواجه شده است. در برهه ای، فرضیه عدم استحکام این ورزشگاه در برابر حضور چند ده هزاری نفری هواداران و زلزله احتمالی، مطرح شد که مهندسان این مجموعه آن را رد کرده اما تاکید کردند هر چه زودتر باید پروژه بازسازی ورزشگاه شروع شود.
از دیگر مشکلات آزادی تَرَک هایی بود که در بتن های ورزشگاه به وجود آمده و در روزهای بارانی و برفی، آب وارد لایه های بتن می شود و با انجماد آب، باعث سنگین شدن وزن سازه ها و در نهایت تخریب آن می شد و از سوی دیگر با آب یخ، مردمی که در طبقه نخست قرار دارند، مجبورند از خیس شدن احتمالی فرار کنند..
آغاز پروژه مقاوم سازی از خرداد سال جاری
از ابتدای سال جاری و با تزریق بودجه، طرح مقاوم سازی ورزشگاه شروع شد و اولین مرحله، تخریب چهار سکو در بخش شمال غربی ورزشگاه بود تا بدون ایجاد خللی در برگزاری مسابقات فوتبال، کار پیش برود و دست فوتبالی ها در حنا نماند.
بعد از بازی ایران و ازبکستان در 22 خرداد 96، تخریب بتن های این بخش و خروج آن آغاز و همزمان پروسه مقاوم سازی و تزریق بتن جدید شروع شد.
این بخش از ورزشگاه در بازی های مهمی مانند بازی استقلال و پرسپولیس خالی بود و کسی اجازه حضور در آن قسمت ها را نداشت.
6 ماه بعد ...
با گذشته حدود 6 ماه از تخریب بتن های این بخش، پروسه مقاوم سازی در مرحله ایزولاسیون قرار دارد و با پهن کردن مواد نگه دارنده روی سکوها، سعی در جلوگیری از ورود و نفوذ آب باران به داخل سازه ها شده است. اخیرا چندین ردیف سکو نصب شده اما هنوز به پایان پروژه چند ماه دیگر باقی مانده است.
با وجود اینکه هر روز کارگران در حال کار روی این بخش هستند اما روند اجرای پروژه تا حدودی کُند به نظر می رسد. احتمالا این کار تا پایان سال هم تمام نشود و شاید در سالگرد یک سالگی تخریب بتن های سکوهای شمال غربی، بازسازی این بخش به پایان برسد.
در همین رابطه حسن طباطبایی - مدیرعامل مجموعه ورزشی آزادی در گفت و گو با خبرنگار ورزشی جی پلاس؛ درباره اجرای این طرح اظهار می کند: طرح مقاوم سازی ورزشگاه آزادی الزامی بود و بعد از برگزاری جلسات متعدد با مدیران وزارت ورزش و سازمان توسعه و تجهیز اماکن ورزشی، بودجه لازم فراهم شد و کار مقاوم سازی و ترمیم را شروع کردیم. اگر این پروژه به طور کامل انجام شود جزء بهترین کارهایی خواهد بود که در سال های گذشته روی امکان ورزشی انجام شده است.
مقاوم سازی آزادی سریع تر از پروژه های در حال ساخت کشور
مدیرعامل این مجموعه ورزشی در واکنش به اینکه چرا روند مقاوم سازی چهار جایگاه بخش شمال غربی بسیار کند به نظر می رسد، تاکید کرد: اینطور نیست. روند اجرای پروژه سریع تر از پروژهای در حال ساخت در کشور است. مقاوم سازی بخش شمال غربی، نخستین مرحله از اجرای پروژه بود و طبیعتا کندتر از مراحل دیگر است چرا که در حین اجرا، تغییراتی رخ داد و به سمت و سوی دیگری رفتیم. قطعا در مراحل بعد سریع تر عمل می کنیم.
ترمیم آزادی یک کار مینیاتوری است
همانطور که می دانید کار ترمیم سخت تر از ساخت است. ما نمی توانیم کار ساخت را برخلاف مدل ورزشگاه پیش ببریم. باید شباهت بین ورزشگاه و سکوها حفظ شود. این کار اصطلاحا یک کار مینیاتوری است و در صورت اجرای کامل ماندگار خواهد بود.
پروسه مقاوم سازی چقدر طول می کشد؟
به گفته مدیرعامل این مجموعه ورزشی مقاوم سازی در تمام بخش های ورزشی انجام می شود و در هر مرحله چهار سکو را ترخیب و بازسازی می کنند. با احتساب 36 جایگاه در طبقه پایین و همین تعداد در طبقه بالا، آزادی دارای 72 سکو است. اگر در هر مرحله چهار سکو را تخریب کنند، مقاوم سازی ورزشگاه در 24 مرحله انجام می شود که عدد بزرگی به نظر می آید.
اگر هر مرحله حدودا یک سال زمان ببرد، مقاوم سازی آزادی 24 سال به طول می انجامد که بسیار کند و کاملا غیراقتصادی است چرا که معلوم نیست آزادی 24 سال دیگر با همین سازه ها قابل استفاده باشد!
اگر اجرای مرحله به شش ماه کاهش پیدا کند، روند بازسازی به 12 سال می رسد که باز هم مدت زمان زیادی است. به نظر می رسد اگر مسئولان ورزشگاه قصد مقاوم سازی دارند، باید چند تیم مختلف به طور همزمان روی چند بخش کار کنند تا این کار ظرف سه، چهار سال تمام شود. هر چند طباطبایی فعلا وعده می دهد که مراحل بعد با سرعت بیشتری انجام می شود.
پیش بینی 84 میلیارد تومانی برای هزینه ترمیم آزادی!
مدیرعامل این مجموعه ورزشی، هزینه اجرای هر مرحله را 3.5 میلیارد تومان عنوان کرده و معتقد است برای اجرای چنین طرحی منطقی است. همانطور که پیش از این گفته شد، مقاوم سازی آزادی با احتساب ترمیم چهار سکو در هر مرحله، شمال 24 مرحله می شود که هزینه نهایی بازسازی ورزشگاه در حدود 84 میلیارد تومان تخمین زده می شود.