خودروهای مدرن این پتانسیل را دارند تا به دستگاههای جاسوسی بالقوهای تبدیل شدهاند که ممکن است هر جنبهای از زندگی ما را تحت نظر بگیرند. از طرفی، این دادهها میتوانند برای بهبود ایمنی و عملکرد خودروها نیز مورد استفاده قرار گیرند.
به گزارش جماران به نقل از یوورنیوز، یکی از پیامدهای مهم مرتبط با رویداد انفجار سایبرتراک تسلا در لاس وگاس، آشکار شدن حجم عظیمی از دادههایی بود که این شرکت در مورد راننده جمعآوری کرده بود. سرعت و جزئیاتی که تسلا در جمعآوری این دادهها به کار برد، کارشناسان حریم خصوصی را شگفتزده کرد.
این رویداد سوال مهمی را مطرح میکند: با تبدیل شدن خودروها به کامپیوترهایی متحرک، تا چه اندازه حریم خصوصی کاربران در معرض خطر قرار دارد؟ آیا شرکتهای خودروسازی میتوانند بدون محدودیت به دادههای شخصی ما دسترسی داشته باشند؟
بررسی عمیق شرکت ایلان ماسک بر روی این دادهها نشان میدهد که خودروهای مدرن این پتانسیل را دارند تا به دستگاههای جاسوسی بالقوهای تبدیل شدهاند که ممکن است هر جنبهای از زندگی ما را تحت نظر بگیرند. از طرفی، این دادهها میتوانند برای بهبود ایمنی و عملکرد خودروها نیز مورد استفاده قرار گیرند.
آیا شرکتهای خودروسازی حقوق شما در زمینه حریم خصوصی را نقض میکنند؟
شما ممکن است موافق دسترسی نیروهای مجری قانون به دادههای لازم برای تحت پیگرد قراردادن و دستگیری مجرمان باشید، اما آیا این امکان وجود دارد که هر کسی بتواند به این دادهها دسترسی پیدا کند؟ جودی دنیلز، مدیرعامل شرکت مشاوره حریم خصوصی «رد کلاور ادوایزرز»، میگوید: «مرز این دسترسی کجاست؟»
در بسیاری از جدیدترین خودروها نه تنها اطلاعاتی از آنجا که بودهاید و آنجا که میروید، وجود دارد بلکه اغلب به لطف همگامسازی تلفن همراه، دسترسی به مخاطبین، سوابق تماس، پیامهای متنی و سایر اطلاعات حساس شما نیز میسر شده است.
دادههای جمعآوریشده توسط شرکت خودروسازی برقی ایلان ماسک پس از انفجار سایبرتراکِ پر از مواد آتشزا مقابل هتل بینالمللی ترامپ در روز چهارشنبه گذشته ، به پلیس در ردیابی حرکات راننده کمک قابل توجه و ارزشمندی کرد.
در عرض چند ساعت پس از انفجار روز اول سال نو که راننده را تا حد غیر قابل تشخیص در آتش سوزاند و هفت نفر دیگر را مجروح کرد، تسلا توانست حرکات متیو لیولزبرگر، رانندهای که بعدا مشخص شد از نیروهای زبده ارتش آمریکا بوده است را از دنور تا لاس وگاس به طور دقیق ردیابی کند.
تسلا همچنین بواسطه دسترسی به این دادهها با استفاده از نرمافزارهای داخلی و همچنین جمعآوری دادهها از ایستگاههای شارژ، تأیید کرد که انفجار ناشی از مواد منفجره داخل خودرو بوده و مشکلی از جانب خودرو سبب این انفجار نشده است.
کوین مکمهیل، فرمانده پلیس کلانشهر لاس وگاس، به خبرنگاران گفت.«من باید شخصاً از ایلان ماسک تشکر کنم، او اطلاعات مفید زیادی در اختیار ما قرار داد.»
نارضایتی برخی از کارشناسان حریم خصوصی
دیوید چافنز، مدیر اجرایی موسسه امنیت سایبری و حریم خصوصی در دانشگاه نورث ایسترنِ بوستون، میگوید: «این امر نوعی نظارت گسترده را نشان میدهد. زمانی که اتفاق بدی میافتد، مفید است، اما شمشیر دو لبه است. شرکتهایی که این دادهها را جمعآوری میکنند به راحتی میتوانند از آنها سوء استفاده کنند.»
به عنوان مثال میتوان به مورد جنرال موتورز اشاره کرد که ماه اوت توسط دادستان کل تگزاس به دلیل فروش اطلاعات یک میلیون و هشتصد هزار راننده به شرکتهای بیمه بدون رضایت آنها، تحت شکایت قرار گرفت.
خودروهای مجهز به دوربینهای ویژه برای فعالسازی قابلیتهای خودران، یک خطر امنیتی جدید به وجود آوردهاند.
شرکت تسلا نیز در همین راستا پس از گزارش رویترز مبنی بر اینکه کارکنان این شرکت از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ ویدیوها و دادههای حساس ضبط شده رانندگان را با یکدیگر به اشتراک گذاشتهاند، مورد انتقاد شدید قرار گرفت. این ویدیوها شامل صحنههای خشونت در جاده و در یک مورد، حتی تصاویر برهنهبودن افراد بوده است.
تسلا به سوالات ایمیلی درباره سیاست حریم خصوصی پاسخ نداد
تسلا به سوالات ارسالی از طریق ایمیل در مورد سیاست حفظ حریم خصوصی خود پاسخ نداد. این شرکت آمریکایی در وب سایت خود مدعی شد که از قوانین سختگیرانهای برای حفظ ماهیت محرمانه نامها و اطلاعات پیروی می کند.
در این بیانیه آمده است: «هیچ کس جز خود شما به فعالیتها، موقعیت مکانی یا سوابق مکانهایی که بودهاید دسترسی نخواهد داشت. اطلاعات شما خصوصی و ایمن نگه داشته می شود.»
سام ابوالسمید، کارشناس مسائل خودرو میگوید که به نظر او تسلا در مقایسه با سایر شرکتهای خودروسازی در مدیریت دادههای مشتریان «بهطور خاص بدتر نیست»، اما همچنان نگرانیهایی وجود دارد.
وی میافزاید: «این موضوع یکی از بزرگترین مسائل اخلاقی است که در مورد خودروهای مدرن با آن مواجهیم. این خودروها به اینترنت متصل هستند. مصرفکنندگان باید کنترل دادههای خود را در دست داشته باشند.»
تنشها زمانی بالا گرفت که سایبرتراک پارک شده در مقابل درهای ورودی هتل ترامپ پس از دود کردن منفجر شد. تنها چند ساعت قبل، راننده دیگری در خودرویی دیگری که از همان سرویس اجاره خودرو استفاده میکرد، در نیواورلئان به میان جمعیت رفت و ۱۵ نفر را کشت، اقدامی که مقامات شهری و مجریان قانون آن را یک حمله تروریستی نامیدند.
شمسالدین جبار، مهاجم نیواورلئان کیست؟
کمی قبل از ساعت ۱ بعد از ظهر، پلیس لاسوگاس اعلام کرد که در حال تحقیق در مورد حادثه دوم است که پس از نیواورلئان رسانهای شده بود.
پلیس در پلتفرم رسانه اجتماعی ایکس، یکی دیگر از شرکتهای تحت تملک ایلان ماسک، اعلام کرد: «آتش خاموش شده است. لطفاً از نزدیک شدن به این منطقه اجتناب کنید.»
تسلا اندکی بعد وارد عمل شد. ماسک در ایکس نوشت: «در حال حاضر کل تیم کارشناسان ارشد تسلا در حال بررسی این موضوع هستند. به محض آنکه چیزی متوجه شدیم، اطلاعات بیشتری منتشر خواهیم کرد.»
چند ساعت بعد، تسلا توانست سفر پنجروزه لیولزبرگر را در چهار ایالت مختلف با ردیابی توقفهای او برای شارژ خودرو در مکانهایی واقع در کلرادو، نیومکزیکو و آریزونا، به طور دقیق ردیابی کند.
هیچ قانون فدرالی در ایالات متحده وجود ندارد که دادههای خودرو را بهگونهای تنظیم کند که مشابه قوانین محدودکننده جمعآوری و اشتراکگذاری اطلاعات توسط بانکها و ارائهدهندگان خدمات بهداشتی باشد. قوانین ایالتی نیز مجموعهای از مقررات مختلف هستند که بیشتر به طور کلی بر حریم خصوصی دادهها متمرکز شدهاند.
جودی دانیلز، مشاور حریم خصوصی، معتقد است که قوانین ملی جدیدی لازم است، زیرا مقررات فعلی با پیشرفت فناوری همگام نشدهاند.
به گفته این کارشناس: «نیروهای ناظر و مجری قانون باید به دادههایی دسترسی داشته باشند که به آنها کمک میکند مسائل را به سرعت حل کنند. اما ما هم حق حریم خصوصی داریم.»