عضو هیئت مدیره انجمن علمی طب سوزنی ایران معتقد است: طب سوزنی یکی از روشهای بسیار موثردر رفع خستگی، کاهش استرس، افزایش توان رقابتی و روحیه ورزشکاران و افزایش سرعت بهبودی صدمات ورزشی است.
به گزارش جی پلاس، دکتر کیارش ساعتچی با اشاره به کاربرد طب سوزنی در کاهش صدمات ورزشی اظهار کرد: صدمات ورزشی بر دو نوع است. نوع اول؛ صدمه ناشی از ضربه یا ترومای ناگهانی وارد بر عضلات و مفاصل است که در حین برگزاری مسابقات در ورزشهای رقابتی مثل فوتبال رخ میدهد و نوع دوم؛ ترومای تکراری در طی زمان طولانی تر است که در ورزشهایی نظیر بدنسازی ، دویدن ، پرتاب توپ ، دوچرخه سواری و تنیس بیشتر دیده می شود .
وی گفت: یکی از شایعترین صدمات مرتبط با ورزش ، پیچ خوردگی و کشیدگی در مفاصل و بافتهای عضلانی و تاندونی اطراف است که در این شرایط ، علاوه بر درد ، شاهد تورم ، التهاب ، قرمزی و کبودی پوست و محدودیت حرکت مفصل خواهیم بود. دریافت آموزش کافی از مربی ورزش ، استفاده از کفش و وسایل ورزشی استاندارد ، گرم کردن و تحرک کافی پیش از شروع ورزش و استراحت مناسب بین تمرینات، بهترین راهکارها برای پیشگیری از صدمات ورزشی هستند.
ساعتچی اضافه کرد: بسیاری از ورزشکاران، طب سوزنی (اکوپانکچر) را به موازات اقدامات رایج نظیر کمپرس سرد ، بی حرکت نمودن (immobilization)، بالا نگه داشتن اندام (elevation) و مصرف داروی ضد التهاب زیر نظر پزشک معالج، برای کمک به کاهش درد و تورم و التهاب بسیار موثر میدانند. البته در چنین مواردی ابتدا باید آسیب وارده توسط ارتوپد و یا متخصص طب ورزشی به دقت بررسی و در صورت عدم بروز شکستگی (که نیاز به جراحی، بستری و گچ گرفتن دارد ) انجام طب سوزنی توسط پزشک میتواند درمان حمایتی بسیار موثری باشد.
او افزود: امروزه بسیاری از تیمهای ورزشی حرفهای از طب سوزنی برای کوتاه کردن مدت ترمیم و افزایش سرعت بهبودی صدمات ورزشی استفاده میکنند. در اکوپانکچر (طب سوزنی) کاهش درد و التهاب از طریق تحریک نقاط استاندارد در اطراف و روی مفاصل و نواحی صدمه دیده با پروتوکلهای خاص و با استفاده از سوزنهای یکبار مصرف فلزی که استریل و یک بار مصرف هستند و یا لیزر کم توان یا پالس مغناطیسی انجام میشود.
عضو هیئت مدیره انجمن علمی طب سوزنی ایران، بهبود گردش خون و درناژ لنفاوی منطقه آسیب دیده برای تسریع در بهبودی، کاهش تورم و رفع سریعتر کبودی زیر پوست، کاهش احساس درد در سطح نخاع با مکانیسم P Gate، کاهش ادراک درد و ناراحتی در سطح تالاموس در مغز از طریق افزایش تولید اندورفین، بهبود گرفتگی و اسپاسم و افزایش سروتونین در مغز که موجب رفع استرس و بهبود روحیه ورزشکار می شود را از مکانیسمهای تاثیر مثبت طب سوزنی برای ورزشکاران دانست.
ساعتچی اظهار کرد: مطالعات پزشکی و تجربیات بالینی پزشکان طب سوزنی طی چند دهه اخیر ، نشان دهنده تاثیر مثبت طب سوزنی در درمان حمایتی آسیبهای عضلانی اسکلتی در نواحی گردن، شانه، آرنج، مچ دست و پا، لگن و زانوهاست. طب سوزنی در عین حال می تواند باعث رفع خستگی و کاهش استرس ورزشکاران و افزایش توان رقابتی و روحیه آنها شود .
برای مثال، مطالعه دکتر Morimoto در بخش ارتوپدی یکی از بیمارستانهای ارتوپدی دانشگاه توکیو نشان داد که کاربرد طب سوزنی توسط تحریک نقاط اکوپانکچر با لیزر کم توان (LLLT) روش مناسبی است برای درمان آسیبهای التهابی ورزشی در نواحی آرنج ، زانو و تاندون آشیل ورزشکاران است. در این مطالعه ، میزان موفقیت درمان ٦٥/٩ ٪ گزارش شده است . همچنین ، بررسی ١١ مطالعه بالینی از ١٩٩٥ تا ٢٠١١ که در مجموع در مورد کاربرد طب سوزنی برای تعداد ٩٢٦ نفر با آسیبهای ورزشی انجام شده، ثابت کرد که دریافت ده جلسه طب سوزنی به طور میانگین و در تکمیل درمانهای رایج ارتوپدی، تاثیر واضحی در بهبود علایم در مقایسه با درمانهای رایج به تنهایی داشته است .
وی در پایان گفت: طب سوزنی ( اکوپانکچر ) یک سیستم پزشکی با قدمتی بالغ بر دو هزار سال است که از دهه هفتاد میلادی ، به دنبال تایید توسط سازمان بهداشت جهانی ، دوباره مورد توجه و استقبال بسیار جامعه پزشکی و مردم دنیا قرار گرفته و در کشور ما هم از سال ١٣٨٧ دارای انجمن علمی طب سوزنی است.