جی پلاس
نُه ضلعی رقابت برای رسیدن به ریاست در فدراسیون شطرنج
با پایان مهلت نام نویسی برای انتخابات فدراسیون شطرنج، تعداد نامزدهای ثبت نام کرده برای احراز ریاست این فدراسیون به عدد 9 رسید.
به گزارش سرویس ورزشی جی پلاس؛ با اتمام دوره چهار ساله ریاست مهرداد پهلوان زاده، رقابت برای دوره جدید فدراسیون شطرنج آغاز شد. رقابتی که با پایان مهلت نام نویسی مشخص شد که 9 ضلع دارد؛ هرچند احتمالا تعدادی از نامزدها ردصلاحیت خواهند شد و حتی پس از تایید صلاحیت نیز احتمالا چند نفر کناره گیری خواهند کرد. در ادامه نگاهی به وضعیت این فدراسیون حساس خواهیم داشت.
با آغاز زمان ثبت نام برای انتخابات فدراسیون، در محافل شطرنجی مباحث زیادی صورت گرفت و گمانه زنی های زیادی مطرح شد، بخشی از این گمانه زنی ها درباره حضور یا عدم حضور مجدد پهلوان زاده برای دوره جدید بود. هرچند رییس سابق فدراسیون رسما در مصاحبه خود عنوان کرد که وزارت ورزش مشکلی با نامزدی مجدد او ندارد، اما همان طور که به نظر می رسید مشکلات مدیریتی در دوره سابق فدراسیون در هر دو جنبه ورزشی و غیرورزشی کار را به جایی رسانده بوده که پهلوان زاده مجددا نام نویسی نکند که همین اتفاق هم افتاد. فدراسیون شطرنج در دوره مدیریت پهلوان زاده و خصوصا در سال های آخر مدیریت او روزهای بسیار پرحاشیه ای را تجربه کرد.
یکی دیگر از مسائلی که مدت ها در جامعه شطرنج به گوش می رسید، احتمال کاندیداتوری احسان قائم مقامی، چهره شناخته شده شطرنج کشور بود که با حمایت هایی هم از سوی برخی چهره ها روبرو شد، اما نخستین استاد بزرگ شطرنج ایران که در صورت تصدی ریاست فدراسیون خواه ناخواه مجبور به خداحافظی از شطرنج حرفه ای می شد، ترجیح داد در انتخابات شرکت نکند و همچنان شانسش را برای به دست آوردن پیراهن تیم ملی بیازماید. شانسی که با توجه به خروج علیرضا فیروزجا از لیست ایران نسبت به گذشته به مراتب بیشتر هم شده است.
دیگر چهره ای که احتمال حضورش در انتخابات وجود داشت، امیر ملاحی، بازیکن و دبیر اسبق فدراسیون بود که البته مدت دبیری او در فدراسیون تحت ریاست پهلوان زاده چندان دوامی نداشت و او با استعفا راهش را از فدراسیون جدا کرد. در شرایطی که احساس می شد یکی از این دو نفر یعنی قائم مقامی و ملاحی نام نویسی کنند و به عنوان نماینده شطرنجی در کارزار انتخاباتی شرکت کنند نهایتا هیچ یک از این دو، نامزد نشدند. ملاحی که از نظر شخصیتی و اخلاقی چهره ای ممتاز نزد اهالی شطرنج از خود برجای گذاشته، می توانست رقیبی جدی برای سایر گزینه های غیر شطرنجی باشد.
اما شادی پریدر، بازیکن سابق تیم ملی و نایب رییس بانوان فدراسیون در زمان ریاست پهلوان زاده، نام نویسی کرد تا جامعه شطرنج در این رقابت بی نماینده نباشد. پریدر که یکی از چهره های مقبول و بدون حاشیه شطرنج کشور است، هرچند به طور رسمی موضع گیری درباره تصمیمات آتی خود نداشته اما اخبار حکایت از آن دارد که ظاهرا برنامه اش برای حضور در انتخابات جدی است و به نفع کاندیدایی کنار نخواهد کشید.
در شرایطی که نام چهره ای مانند حمید سجادی، دونده سال های پیش تیم ملی و معاون اسبق ورزش قهرمانی وزارت ورزش و جوانان نیز به عنوان یکی از گزینه های احتمالی مطرح می شد، او نیز نام نویسی نکرد. گفته می شد سجادی گزینه نزدیک به محمدجعفر کامبوزیا، رییس اسبق فدراسیون شطرنج و عضو افتخاری هیات رییسه فیده است.
در میان نامزدها نام محمدابراهیم مداحی، رییس اسبق فدراسیون شطرنج نیز به چشم می خورد. او اوایل دهه 80 ریاست فدراسیون شطرنج را بر عهده داشت، اما پس از اتمام دوره اش وارد عرصه سیاست شد و به عنوان نماینده مجلس فعالیت کرد. مداحی در دوره گذشته هم برای انتخابات نام نویسی کرد. در دوئل انتخاباتی در دوره گذشته، پهلوان زاده که دبیر سابق فدراسیون نیز بود حمایت کامل شطرنجی ها را داشت، اما مداحی که با حضور در دنیای سیاست از ورزش فاصله گرفته بود با وجود برنامه قابل قبولی که ارائه داد موفق به کسب اکثریت آرای مجمع نشد.
احمد گواری(سرپرست فعلی فدراسیون ورزش های همگانی)، حسین مطیعی (سرپرست سابق فدراسیون های بولینگ و بیلیارد و قایقرانی)، شاهرخ نورونی (بازیکن غیرفعال و داور فیده)، ایمان امیدوار تهرانی (بازیکن و مربی شطرنج و دبیر اسبق هیات تهران)، محمدرضا خورشیدی (بازیکن غیرحرفه ای) رضا شیرین آبادی فراهانی و یاشار ناصری دیگر نامزدهایی هستند که برای حضور در انتخابات اعلام آمادگی کرده اند.
پهلوان زاده برگ برنده را سوزانده است؟
جامعه شطرنج همیشه اعتقاد داشته که سکان هدایت این فدراسیون باید در دست یکی از موسفید کرده های این رشته باشد، اما به نظر می رسد کارنامه نه چندان موفق پهلوان زاده، این برگ برنده را تا حدی سوزانده است. اتفاقات نامطلوب و حواشی بسیار زیاد مدیریتی در دوره او، شاید وزارت ورزش را به این نتیجه رسانده باشد که ریاست فدراسیون بهتر است در اختیار کسی باشد که به جای تجربه پشت صفحه نشستن و ساعت زدن، تجربه پشت میزنشینی اش بالا باشد. پهلوان زاده هرچند فعالیت های مثبتی داشت و خصوصا در اوایل مدیریتش آرامش را به شطرنج بازگرداند اما از پس حواشی زیاد آن برنیامد. تا جایی که حتی حمایت بازیکنان تیم ملی را نیز از دست داد. علیرضا فیروزجا جلای وطن کرد و راهی فرانسه شد. میترا حجازی پور از تیم ملی اخراج شد و حتی سارا خادم الشریعه، بانوی شماره یک شطرنج ایران که در مجمع انتخاباتی دوره قبل به عنوان نماینده ورزشکاران به پهلوان زاده رای داده بود، عملا و رسما از رای خود ابراز پشیمانی کرد و حتی به دلیل مشکلات فراوان با شخص رییس فدراسیون در بازه ای تصمیم به خداحافظی از تیم ملی گرفت. ناکامی در میزبانی شایسته و اصولی رقابت های قهرمانی زنان جهان، برجای گذاشتن بدهی سنگین و چندین و چند مورد ورزشی و غیرورزشی دیگر باعث شد تا با وجود پیشرفت های صورت گرفته، پهلوان زاده پیروزمندانه صندلی ریاست را ترک نکند.
به این ترتیب شادی پریدر، استاد بزرگ شطرنج بانوان که به عنوان تنها چهره شطرنجی مطرح در انتخابات حضور دارد، شاید نتواند نظر اعضای مجمع را به خود جلب کند. البته بحث تایید صلاحیت او نیز یکی دیگر از مسائل مبهم است چرا که شرط حداقل چهار سال مدیریت ورزشی در آیین نامه انتخابات های فدراسیون های ورزشی شاید باعث عدم تایید صلاحیت وی شود.
شطرنجی یا سیاسی مهم نیست، چه کسی پول می آورد؟
بحث اسپانسرینگ مهم ترین مساله و مشکل فدراسیون شطرنج در سال پیش رو است و هر کدام از کاندیداها، اگر بتواند برنامه دقیق و مشخصی برای تامین منابع مالی ارائه دهد، شاید بتواند رای اعضای مجمع را بگیرد در غیر این صورت با بودجه بسیار اندک فدراسیون، بهترین رییس فدراسیونِ ممکن نیز، با دستان خالی قادر به انجام کاری نخواهد بود. بودجه فدراسیون شطرنج به هیچ وجه کفاف استخدام مربی خارجی برای نسل طلایی شطرنج ایران را نمی دهد. رییس بعدی فدراسیون شطرنج اگر نتواند منابع مالی غیردولتی برای فدراسیون تحت ریاستش تامین کند، هیچ تغییری در روند این فدراسیون ایجاد نمی شود و همانند دو سال گذشته تیم ملی باید بدون سرمربی به مسابقات اعزام شود! همچنین احتمال لغو بسیاری از اعزام ها در رده های سنی، همانند دوره گذشته، وجود خواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید