افتتاح رسمی بخش بازار جشنواره فیلم فجر، بازدید وزرای ارشاد و نفت از سینمای رسانه، ادامه واکنشها به حاشیههای برنامه هفت، مشخص نشدن نام داوران و مهمانان خارجی و پخش نشدن یک فیلم، به همراه چند اتفاق دیگر روزی پرحاشیه را در فاصله سه روز مانده تا اختتامیه جشنواره فیلم فجر رقم زدند.
جی پلاس، سهشنبه ۱۸ بهمنماه همانند روزهای دیگر جشنواره، دو فیلم برای نمایش در پردیس سینمایی ملت در نظر گرفته شده بود که از بین آنها فقط از یک فیلم رونمایی شد.
ایسنا نوشت؛ در این روز خبرنگاران و عکاسان حاضر در سینمای رسانه روز شلوغی را پشت سر گذاشتند که برخی از حواشی آن در این گزارش مرور میشود.
*یکی از مهمترین حاشیههای روز سهشنبه ادامه واکنشها به اظهارات مطرح شده توسط یک فیلمساز در برنامه سینمایی هفت بود که کانون کارگردانان در بیانیهای با محکوم کردن «جملاتی به دور از ادب و اخلاق» خواستار عذرخواهی صدا و سیما و تعطیلی برنامه هفت شد. همچنین انجمن بازیگران سینمای ایران با «ابراز انزجار از تحقیر انسانی در یک برنامه تلویزیونی شکایت خود را از سازمان صدا و سیما اعلام و تاکید کرد تا حد امکان برای احقاق حقوق انسانی خود پیگیر خواهد بود.»
* در ادامه واکنشهای متعدد هنرمندان، شهاب حسینی هم با انتشار یادداشتی خطاب به بانوان، مادران و خواهران همکار خود گفت: « به عنوان یک کارآموز بازیگری همواره هنرمندان بانوی همکارم را در خلق و ارائه شخصیت آن هم تنها به وسیله قرص ماه صورتشان و نه هیچ یک از ابزارهای مرسوم سینمایی جهان برای بازیگر زن ستودهام و حیرتزدهی توان حسی و عاطفی آنان در خلق و ارائه شخصیتهای ماندگار بودهام.» او در بخش دیگری از این نوشتار که آن را با ادبیاتی خاص نوشته و خود را برادر، پسر، پدر، عمو، دایی و همخون همکاران بانوی خود قلمداد کرده بود، ابراز امیدواری کرد که این نوع اظهارات بر دامان بلند آنها (بانوان هنرمند) خط و خشی از غم نیفکند.
*از آنجا که بخشی از این واکنشها به صدا و سیما هم برمیگشت، تهیهکننده این برنامه در گفتوگویی طرح این نوع صحبتها را بر مبنای آزادی بیان دانست و گفت که خود گوینده باید پاسخگو باشد. همچنین پیمان جبلی، رئیس سازمان صدا و سیما هم با اشاره به اینکه بعضی از این نظرات با ادبیات بهتری میتوانست بیان شود، گفت، «حرفهای مهمان برنامه هفت یک واکنش به آن رفتارها و اظهارنظرهایی است که در طول این چند ماه گذشته بیان شده بود.»
*در این زمینه بهروز افخمی هم در جواب به منتقد برنامهاش، آنچه در گفتوگویش رخ داده را بیشتر شوخی تلقی کرد و خود ابوالقاسم طالبی هم در گفتوگویی با شبکه شرق با تایید گفتهی جبلی مبنی بر انتخاب ادبیاتی بهتر، اظهار کرده است که «از چهار نفر در فضای مجازی و ۶ رسانه شکایت میکند.»
*از حاشیههای این برنامه که بگذریم، به وضعیت مبهم بخش بینالملل و بازار فیلم جشنواره میرسیم که بعد ازظهر ۱۸ بهمن به شکل رسمی و با حضور رییس سازمان سینمایی در برج میلاد افتتاح شد. غرفههای این دوره از بازار جشنواره بجز انجمن ها و موسسات ایرانی مثل بنیاد فارابی، هنر و تجربه، انجمن سینمای جوانان و مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و انیمیشن شامل نمایندگانی از کشورهای روسیه، سوریه، عمان، ترکیه و ... میشوند. نکته قابل تامل در این بخش تاکید مدیران بر باشکوه بودن آن و حاصل شدن تمام برنامهریزیهاست ولی خلوت بودن فضا از حضور فعالان تخصصی بازار فیلم و خالی بودن بعضی غرفهها از پوستر و اقلام تبلیغاتی مرسوم در چنین مکانی که نتیجه مشاهدات عینی و پیگیریهای خبرنگار ایسنا بوده شرایطی دیگر را نشان میدهد. البته به قول رییس سازمان سینمایی شاید در پایان کار قضاوت و ارزیابی درست تری را بتوان از این بخش انجام داد.
*دیگر نکته مهم بخش بینالملل اعلام نشدن داوران بخش خارجی و مهمانان دعوت شده به ایران است که در این زمینه حرف و حدیثهای زیادی مطرح میشود و حتی برخی دستاندرکاران جشنواره هم در صحبتی غیررسمی اذعان میکنند که بعضی حاشیهها از موانع اعلام رسمی اسامی است و البته مهمانها هم ممکن است معذوراتی بابت سفر به ایران داشته باشند. با این حال یک گروه روسی از جمله مهمانان جشنواره بودند که روز گذشته به خانه جشنواره رسیدند.
*اعلام روزانه فیلمهای بخش بینالملل در سینمای رسانه همچنان ادامه دارد و با توجه به اطلاعرسانی دیرهنگام نمایش فیلم «شهر خاموش» احمد بهرامی یک اکران مجدد در روز چهارشنبه برای آن در نظر گرفته شده است.
*همچنین در این روز برنامه کارگاههای بخش بینالملل که روزهای چهارشنبه تا جمعه از ساعت ۱۰ تا ۱۲ به ترتیب با سه موضوع دراماتورژی در ساخت موسیقی برای فیلم سینمایی، فیلمنامه نویسی: نحوه دریافت فاندهای بین المللی،کار با پلتفرم ها و تولیدکنندگان مشترک بالقوه و نیز تکنولوژی وی آر برگزار میشوند اعلام شده اما هنوز از اسامی کسانی که قرار است در این کارگاهها آموزش دهند خبری نیست.
*در روز هفتم, جشنواره و تقریباً همزمان با ساعتی که نشست خبری فیلمها برگزار می شود، وزیر ارشاد به سینمای رسانه آمد و علاوه بر بازدید، در جمع خبرنگاران حاضر و پاسخگوی سوالات آنها شد. البته انتظار طولانی مدت خبرنگاران و عکاسان، جلوی در ورودی پردیس ملت باعث گلهمندی بود و ازدحام به وجود آمده نارضایتی محمدمهدی اسماعیلی را هم در پی داشت. او معتقد بود که ای کاش در فضایی مناسبتر خبرنگاران امکان نشستن داشتند تا پرسش و پاسخها در شرایط بهتری مطرح میشد.
اساسا تثبیت نشدن یک روال مشخص در بیشتر رویدادهای هنری برای مصاحبه و طرح پرسش از مسئولانی که به جشنوارهها میآیند و سبب میشود خبرنگاران و عکاسان در مسافتی بعضا طولانی پشت سر آن مقام مسئول به دنبال فرصتی برای پرسش راه بروند یا حتی بدوند، در سالهای مختلف اعتراض اهالی رسانه را به همراه داشته است اما برتر دانستن دوربینهای شبکههای تلویزیونی در هر موقعیتی، باب اعتماد را برای خیلی از خبرنگاران به جهت آنکه در مکانی مشخص منتظر مصاحبه باشند، سلب کرده است.
*اسماعیلی در گفتوگوی خود با خبرنگاران علاوه بر اشاره به شرط و شروطی که برای فعالیت همه اقشار هنرمندان وجود دارد، درباره تاخیر در اسامی داوران جشنواره تاکید کرد که داوران انتخاب شده و مشغول داوری آثار هستند و به زودی هم معرفی خواهند شد. البته گفته میشد که اسامی آنها در همین روز هجدهم معرفی می شود ولی این اتفاق رخ نداد.
*پیش از حضور وزیر ارشاد، فیلم «کاپیتان» به کارگردانی محمد حمزهای با روایتی از کودکان سرطانی برای اهالی رسانه به نمایش درآمد و نشست مطبوعاتی این فیلم با حضور چند کودک و رپخوانی یکی از آنها حال و هوای متفاوتی به خود گرفت.
*آخرین فیلم این روز از جشنواره یکی از تولیدات بنیاد سینمایی فارابی به نام «گلهای باوارده» به کارگردانی مهرداد خوشبخت بود که هنوز خیلیها آن را با نام قدیمیاش یعنی «پالایشگاه» میشناسند.
*با توجه به اینکه این فیلم به مهندسی جنگ و فعالیت پالایشگاه نفت در زمان جنگ اشاره دارد، جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از کارکنان وزارتخانه با لباس فرم به پردیس ملت آمدند تا در کنار اهالی رسانه، فیلم را تماشا کنند اما با وجود آنکه پخش فیلم به جای ساعت ۱۹ به ساعت ۲۰ موکول شد تا هم وزیر نفت برسد و هم نسخه نهایی فیلم آماده شود اما خبری از نمایش فیلم نشد و دقایقی از ساعت ۲۱ گذشته بود که دبیرخانه جشنواره اعلام کرد به دلیل نقص فنی در نسخه kdm فیلم امکان پخش وجود ندارد. روابط عمومی فیلم هم با عذرخواهیها بابت این اتفاق از تلاش برای برنامهریزی و تعیین وقتی دیگر برای نمایش فیلم در جشنواره خبر داد.
در عین حال پیگیری ما از یکی از سینماهای مردمی فجر نشان می دهد، که این فیلم دیروز به نمایشش در سینماهای مردمی نرسیده است.
اما روابط عمومی جشنواره سرانجام اعلام کرد که این فیلم ۲۰ بهمن ماه راس ساعت ۱۰ شب برای اهالی رسانه به نمایش درمی آید.