به گزارش ایرنا؛ گردش آزاد و حجیم اطلاعات، دسترسی به منابع صحیح اطلاعاتی را محدود کرده، در چنین دورانی تهیه دانشنامه برای مناطق مختلف ایران به ویژه همدان که قدمت تاریخی و اصالت فرهنگی دارد، بسیار ارزشمند است.
دانشنامه فرهنگ ، تمدن و مشاهیر همدان مجموعه ای جامع برای شناخت و معرفی پیشینه فرهنگی و تاریخی است که کار گردآوری آن از سال 92 به همت حوزه هنری همدان آغاز شده است.
در حدود پنجاه نفر از نویسندگان، پژوهشگران و اساتید دانشگاه که بیشترشان بومی این منطقه هستند، به فراخور استعداد و تخصصشان در تهیه و تدوین این کار پژوهشی سهمیم شده اند؛ تا هم چراغ راه آیندگان باشد و هم نسل معاصر را با نقش پیشتاز همدان از جنبش فرهنگی و اجتماعی منتهی به مشروطه و سپس جنبش ملی کردن نفت و مبارزات منتهی به انقلاب اسلامی آشنا سازد و نقش آفرینی ایثارگران این استان را در جنگ تحمیلی هشت ساله بازگو کند.
رئیس حوزه هنری همدان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به پیشرفت خوب دانشنامه اشاره کرد و گفت: این اثر ارزنده مشتمل بر 2 بخش اصلی و پیوستها است که در 200 جلد منتشر می شود و ده کارگروه تخصصی بر روند تهیه محتوا و مطالب دانشنامه نظارت می کنند.
سید باقر حسینی توضیح داد: بخش اصلی شامل مدخل های الفبایی و در مرحله استخراج قرار دارد، اسامی مشاهیر و شخصیت های همدان، فضاها ، اماکن، خوراک و پوشاک، آداب و رسوم ، هنرهای دستی و اصطلاحات عامیانه در زمره مدخل هایی هستند که پیش بینی شده در 12 جلد فیروزه ای در قطع رحلی گنجانده شود.
رنگ فیروزه ای به لحاظ هارمونی با هنر جهانی سفالگری همدان برای جلد کتابهای این بخش انتخاب شده است.
حسینی تاکید می کند به محض اتمام استخراج مدخلها کارگروه های دهگانه دانشنامه تولید محتوا برای هر مدخل را شروع می کنند.
پیوست های دانش نامه نیز شامل چهار مرحله شناخت نامه، پیوستهای ادبی و هنری، ترجمه و آرشیو است که برای شناختنامه 170 جلد پیش بینی شده و 70 جلد در حال آماده سازی است که از این دسته فرهنگ و اصطلاحات عامیانه همدانی، کارنامک، آثار و احوال بدیع الزمان همدانی، بردستان الوند، پزشکی مردمانه همدان و شرح و احوال صفاالحق همدانی منتشر شده است.
رئیس حوزه هنری همدان خاطرنشان کرد: چهار اثر شامل جلد دوم کارنامک، در روشنای دانش، تاریخ تعزیه همدان، فرهنگ نام جاهای همدان دارای شابک و آماده چاپ شده و 15 کتاب آماده ارسال برای دریافت مجوز و شابک و 20 اثر آماده چاپ و همچنین 25 اثر در مرحله تدوین داریم که بالای 50 درصد پیشرفت دارند و تولید 12 اثر نیز در مرحله گفت و گو و رایزنی با مولفان قرار دارد.
حسینی یادآوری کرد: مرحله دوم پیوستها شامل آثار هنری و ادبی است که افزون بر آثار مکتوب، فیلم ، آلبوم های موسیقی و عکس نیز در این بخش گنجانده شده است که از این مجموعه جلد اول کتاب خانه های قدیمی همدان منتشر شده و آثاری همچون دایره المعارف مصور دفاع مقدس، دایره المعارف انقلاب ، تاریخ عبرت، آثار نقاشی قهوه خانه ای حسین همدانی، نخبگان الوند، همدان قدیم در زمستان نیز درحال آماده سازی و تدوین است.
همچنین مروری بر تاریخچه عکاسی همدان و شهر زیرزمینی سامن و ارزانفود 2 فیلمی است که در این دسته و در مرحله تدوین قرار دارد.
رئیس حوزه هنری همدان ابراز امیدواری می کند: چنانچه اعتبار اختصاص داده شده به این اثر پژوهشی با شتاب بیشتری در اختیار قرار گیرد، کار دانش نامه زودتر به سرانجام می رسد.
7527/2087
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.