استاندار هرمزگان عصر یکشنبه در نشست با معاون معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، اظهار داشت: دولت با اجرای طرح بازآفرینی شهری، فرصت خوبی را به منظور نوسازی بافتهای فرسوده فراهم کرده و از آنجا که با تجمیع این بافتها و ارائه خدمات میتوان مشکلات و کمبودهای خدماتی را در این مناطق رفع کرد، پویایی و تحرک را در عمران و رفاه این مناطق رقم زده است.
فریدون همتی ادامه داد: اجرای موفق طرح بازآفرینی و نوسازی بافت فرسوده در محله چاهستانی های بندرعباس می تواند به یک کار نمونه و الگو در شهر بندرعباس و حتی برای دیگر نقاط کشور تبدیل شود.
وی نوسازی بافت فرسوده را یکی از اولویت های مهم در هرمزگان به ویژه در شهر بندرعباس دانست و افزود: در راستای تحقق سیاست های دولت در حوزه بازآفرینی شهری باید با هم افزایی و به طور جدی موضوع نوسازی بافت فرسوده مورد پیگیری قرار گیرد.
استاندار هرمزگان تاکید کرد: در این راستا نیاز است که همه دستگاه های مرتبط به ویژه وزارت راه و شهرسازی همکاری ویژهای داشته باشند.
همتی با تاکید بر توجه ویژه به معماری سنتی و بومی هرمزگان، گفت: باید در ساخت و سازها استفاده از نمادهای بومی و محلی و همچنین به کارگیری معماری سنتی این استان به عنوان یک سرمایه فرهنگی مهم مورد توجه باشد.
وی خاطرنشان کرد: طرح های جدیدی از جمله مجتمع بزرگ آموزشی و همچنین ساخت بلوار ساحلی در شرق بندرعباس و تبدیل بندرگاه نخل ناخدا به یک مجموعه گردشگری در حال پیگیری و اجراست که در همه آنها معماری سنتی و بومی این استان مورد توجه قرار می گیرند.
از دهههای پیش به واسطه فقر و بیکاری، نبود امکانات اولیه همچون آب و برق، راه، نداشتن مهارت لازم؛ مهاجرتهای بی رویهای از روستاهای دور و نزدیک به بندرعباس مرکز استان هرمزگان صورت گرفته و این امر در حاشیه این شهر منجر به ساخت بناهای بی ضابطه و سست به شکل خیلی ابتدایی شده است.
در این سالها محلههای مختلفی چون محله چاهستانی ها، آیت الله غفاری (شهناز قدیم)، شهرک توحید (شغو)، چه چهکور، کمربندی، دوهزار، اسلام آباد، حسین آباد و طلا بند در بندرعباس شکل گرفت که هم اکنون به عنوان مناطق حاشیه نشینی و بافت فرسوده شناخته میشوند.
ساکنان این محلههای شهر بندرعباس از داشتن زیرساختهای اولیه از جمله خیابان و کوچههای مناسب محروم بوده و تا اصلاحات هندسی و جانمایی صورت نگیرد، ایجاد امکانات شهری مانند فضای سبز، فضای آموزشی، ورزشی و فرهنگی نیز امکان پذیرنیست.
اجرای طرح بازآفرینی شهری در هرمزگان به منظور نوسازی و بازسازی بافتهای فرسوده از سال ۹۶ بنا به دستور رئیس جمهوری و وزیر راه و شهرسازی از شهر بندرعباس و محله چاهستانی ها آغاز شده است.
محله چاهستانی های بندرعباس دارای ۱۰۶ هکتار وسعت است و افزون بر سه هزار و ۳۰۰ خانوار در آن ساکن هستند.
این طرح هم اکنون در شهرهای دیگر هرمزگان از جمله میناب، جاسک، رودان، حاجی آباد، بندر لنگه، کنگ، بستک و بندرخمیر نیز در دست اجرا است.
استان هرمزگان دارای ۲ هزار و ۳۹۱ هکتار بافت فرسوده شهری است که شهر بندرعباس از این نظر بیشترین سهم را دارد و سکونتگاههای غیر رسمی آن ۴۳ درصد است.