به گزارش ایرنا، جای جای روستاهای خمین گنج پنهانی از جذابیت های متنوع تاریخی و طبیعی است که در سایه مدیریت کارآمد، هدفمند و فراهم کردن زیر ساخت ها می تواند به کانون درآمدزایی و اشتغال تبدیل شود.
سنگ نگاره های تاریخی تیمره، دستکندها و شهرهای زیر زمینی، قلعه های تدافعی، کبوترخانه ها، درمانگاه، کلیسا و قبرستان ارامنه ، منازل و ارگ تاریخی در کنار طبیعتی بکر و امامزادگان و بقاع متبرکه سرمایه های روستایی خمین هستند که می توانند اقتصاد و معیشت زیستمندان روستایی را متحول کرده و رونق صنعت گردشگری خمین را رقم بزنند.
خمین در یکی از مسیرهای اصلی و پرتردد شمال به جنوب و غرب به شرق کشور قرار گرفته است و می توان در سایه برنامه ای کارآمد بهترین بهره را از فرصت های روستایی آن در جذب گردشگر گرفت.
دسترسی سریع به محوطه‌های گردشگری و تاریخی، توانمندی خمین در تولید عسل، لوبیا، زعفران، انگور، گل و گیاه زینتی و محصولات سر درختی نیز از پیوست هایی است که جذابیت های روستایی خمین را تکمیل می کند و با توجه به سیاست دولت تدبیر و امید در رونق گردشگری و اقتصاد روستایی باید از این فرصت ها به نحو مطلوب بهره گرفته شود.
نبود راه مناسب دﺳﺘﺮﺳﻲ، ناشناخته ماندن برخی جذابیت های بکر تاریخی و طبیعی خمین و فقدان اﻣﺎﻛﻦ اﻗﺎﻣﺘﻲ، بهداشتی و ﺗﺴﻬﻴﻼت رﻓﺎﻫﻲ از موانع موجود در مسیر رونق گردشگری روستایی خمین است که باید برای آن چاره سازی شود.
به گفته کارشناسان اقتصاد خمین بیشتر کشاورزی محور است و در سال های اخیر با بروز پدیده خشکسالی معضلاتی برای بهره برداران این بخش ایجاد شده که با چرخش تصمیم سازی در بهبود مناسبات گردشگری می توان بخشی از اشتغال و درآمد روستایی را تضمین کرد و از مهاجرت به شهر، حاشیه نشینی، روی آوردن به مشاغل کاذب و روند رو به رشد آسیب های اجتماعی جلوگیری کرد.
بخشدار کمره خمین در این خصوص گفت: ظرفیت های منحصر به فردی در حوزه روستایی خمین وجود دارد که تاکنون از دایره توجه تصمیم سازان و راهبران اجرایی به دور بوده و زیرساخت ها و بسترهای رونق آن ها کمتر مهیا شده است.
احمد اسدی افزود: به گفته کارشناسان و پژوهشگران، بیشترین دستکندهای شناسایی شده کشور در روستاهای تیهق، کندها، دانیان، آشناخور، رباط آغاج، نازی، قورچی باشی ، طیب آباد ، احمدآباد، فرنق و دهنو از توابع خمین است اما، هنوز کاربری خاصی برای آن ها در زنجیره صنعت گردشگری تعریف نشده است.
بخشدار کمره خمین بیان کرد: در سال 82 مصوبه مهمی برای تبدیل جنوب استان مرکزی به قطب گردشگری در قلب ایران و شکل گیری محور گردشگری خمین، دلیجان، محلات و شازند تصویب شد اما، پیش نیاز تحقق آن ایجاد جاده خمین - شازند است که به دلیل کمبود اعتبار روند بسیار کندی دارد.
اسدی افزود: تسریع در طرح چهار خطه شدن جاده خمین- شازند ضرورتی اجتناب ناپذیر است چرا که راه دسترسی ایمن و مطلوب نخستین زیرساختی است که مسافران و زائران استان های اصفهان، یزد و فارس از طریق آن می توانند به فرصت های گردشگری خمین دست یابند.
وی اظهارکرد: تحقق این جاده چهار خطه ضمن کوتاه کردن 70 کیلومتری مسافت می تواند اقتصاد گردشگری منطقه را به شکل اصولی متحول کند چرا که پایه رونق صنعت گردشگری حضور مردم در منطقه است.
بخشدار کمره خمین ادامه داد: 15 روستا در بخش کمره در مسیر جاده خمین - شازند واقع شده اند که با طراحی برنامه های جذاب می توان در اقتصاد گردشگری با محوریت عرضه محصولات کشاورزی، باغی و صنایع دستی در کنار بوم گردی نقش آفرینی کند.
اسدی افزود: تحقق این مصوبه با وجود جاذبه های تاریخی نظیر دستکندهای تهیق، کلیسای لیلیان، قبرستان های ارامنه در لیلیان و رباط ها، حمام لکان و طیفی از جاذبه های طبیعی و کشاورزی می تواند تحول شگرفی در بخش کمره خمین ایجاد کند.
وی ادامه داد: در مصوبه چهاربانده شدن مسیر خمین - شازند ضمن اشاعه بوم گردی و مشاغل خانگی برای ساکنان محلی، در هر 10 کیلومتر سرویس بهداشتی و امکانات رفاهی مسافر پیش بینی شده که تحقق این خدمات بین راهی ضمن رضایتمندی گردشگران، بستر اشتغالزایی و تولید ثروت نیز خواهد بود.
وی تاکید کرد: فراهم کردن زیر ساخت های گردشگری به تنهایی از عهده دهیاری و بخشداری ها خارج است و باید بخش های دیگر نیز مشارکت موثری داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: اگرچه راه اندازی بازارچه صنایع دستی و پارک موزه دفاع مقدس در دست اقدام است اما مسئولان در فراهم کردن زیر ساخت های گردشگری در این منطقه باید همکاری بیشتری داشته باشند.
یک محقق سنگ نگاره های ایران گفت: محدوده تیمره قابلیت منحصر به فردی برای گردشگری علمی و تحقیقی دارد اما، زیر ساخت های لازم برای پذیرایی از گردشگران در قالب تورهای علمی داخلی و خارجی در این منطقه فراهم نیست.
محمد ناصری فرد افزود: کمبود مکان های اقامتی، نبود راه دسترسی مناسب، نواقصی در زمینه راهنمای نوشتاری از عمده مشکلات سایت های مجموعه سنگ نگاره های تیمره خمین و 31 روستا ی مستعد رونق گردشگری در این خطه است.
وی اظهار داشت: سنگ نگاره های تیمره فرصت فراموش شده ای در صنعت گردشگری است به طوری که با گذشت چند سال از کشف منطقه تیمره خمین تاکنون اقدامی برای درآمدزایی و معرفی بهینه آن به مردم صورت نگرفته است.
محقق سنگ نگاره های ایران افزود: با توجه به ظرفیت های بالقوه و با کشف سنگ نگاره ها کهن در منطقه خمین علاقه مندان زیادی در عرصه ملی و بین المللی برای بازدید از این جلوه های باستانی وجود دارد و می طلبد که مسئولان فرصت را غنیمت شمرده و بستری پویا در تقویت صنعت گردشگری فراهم کنند.
ناصری فرد افزود: راه اندازی اقامتگاه های بوم گردی در روستاها و عرضه غذاهای سنتی و بومی، صنایع دستی و محصولات کشاورزی، بستری مستحکم به منظور احیای بافت فرهنگی روستاها، اشتغال پویای جامعه روستایی در خمین ایجاد می کند.
وی تصریح کرد: توسعه صنعت گردشگری در خمین می تواند به عنوان یکی از عوامل ایجاد اشتغال، کاهش نرخ بیکاری، افزایش درآمد، معرفی توانمندی ها و داشته های فرهنگی مورد توجه قرار گیرد چرا که در صورت فراهم کردن امکانات و زیر ساخت های لازم گردشگران بسیاری از سراسر جهان جذب تیمره خواهند شد.
عضو کمیته گردشگری خمین گفت: روستاها از ظرفیت مطلوبی برای درآمدزایی در صنعت گردشگری برخوردار هستند که باید مورد توجه جدی قرار گیرند.
تقی قاسمی افزود: در بسیاری از استان ها حتی برای ورود به روستاها یا اماکن گردشگری باید مبالغی پرداخته شود اما در خمین توجهی به این حوزه کمرنگ است.
وی ادامه داد: در 2 سال گذشته کمیته گردشگری در خمین تشکیل شد و در نخستین نشست آن مصوباتی مبنی بر برگزاری تورهای گردشگری روستایی، تبلیغ آثار تاریخی و نمونه‌های گردشگری و پخش اقلام تبلیغاتی مطرح شد اما این مصوبات اجرایی نشده است.
قاسمی اظهار داشت: نصب تابلوهای راهنما برای گردشگران در ورودی شهر انجام شده اما در مناطق مختلف شهر و سطح روستاها هیچ نشانی از اقلام تبلیغات گردشگری نیست.
وی، نبود مدیریت در بخش‌های گردشگری، ضعف در برنامه های توسعه ای این بخش و رها شدن بازارچه‌های صنایع دستی را از سرنخ های راکد ماندن صنعت گردشگری روستایی خمین عنوان کرد.
عضو کمیته گردشگری خمین افزود: روستاها با بافت قدیمی به جذابیت های خاص خود را برای گردشگران دارند و نیازی به تغییر معماری آن ها نیست و تنها باید بسترهای بوم گردی و بهبود زیرساخت ها مهیا شود.
عضو کمیته گردشگری خمین اسکان گردشگر در خانه‌های روستایی را جاذبه گردشگری عنوان و بیان کرد: منازل روستای خان‌آباد برای این منظور آماده‌سازی شده و قلعه قجری نیز توسط بخشداری و بخش خصوصی خریداری شده و مراحل مرمت آن کلید خورده است.
قاسمی، معرفی و عرضه محصولات روستایی را موجب اشتغالزایی و رونق کسب‌وکار روستاییان در کنار جاذبه‌ گردشگری دانست و افزود: با مشارکت بخش خصوصی اقدامات اولیه برای تولید و بسته‌بندی محصولات روستای خمین و عرضه مستقیم در روستاهای هدف گردشگری انجام شده است.
وی افزود:گردشگری روستایی خمین در محور خمین - شازند شامل روستاهای خان‌آباد تهیق، لکان، محمودآباد و قورچی‌باشی با مرکزیت خان‌آباد با همکاری بخشدار این منطقه تا حدودی به منظور ورود گردشگر آماده شده است.
عضو کمیته گردشگری خمین افزود: زیرساخت‌های توسعه گردشگری در سه راه دربند محور خمین - شازند برای استقرار نیروی انتظامی و هلال احمر فراهم است و این امور موجب می‌شود، سرمایه‌گذار نسبت به ایجاد تفرجگاه بین‌راهی در این منطقه ترغیب شود.
قاسمی اظهار داشت: در روستاهای لکان، ورچه، قورچی‌باشی و رباط مراد اهالی روستا در ارتباط با آماده‌سازی خانه‌های روستایی و ایجاد امکانات مطلوب بهداشتی و ایمنی و نیز نوع برخورد با گردشگر آموزش دیده اند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خمین گفت: توسعه گردشگری در روستاها سبب ایجاد اشتغال، درآمد پایدار و جمعیت پذیری درنقاط روستاهایی می‌شود و روند مهاجرت به شهرها را کند می‌کند.
مصطفی فراهانی افزود: روستاهای هدف گردشگری این شهرستان خان آباد، شهابیه، نیشهر، ورچه، فرنق، جلماجرد و طیب آباد هستند.
وی یادآور شد: روستاهای هدف صنایع دستی و گردشگری این شهرستان نیز برجک، اسفنجه و ریحان است که این روستاها در محور گردشگری خمین - شازند و محلات قرار دارند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خمین یادآور شد: فراهم کردن مقدمات بوم‌گردی در روستاهای مستعد گردشگری، هماهنگی با صندوق کار آفرینی امید به منظور اعطای تسهیلات در زمینه اشتغال انفردی و کارگاهی، آموزش راهنمایان محلی، شناسایی و ترویج صنایع دستی،تقویت زیرساخت‌ها و فعال سازی ظرفیت‌های گردشگری از جمله حمل و نقل، اقامت، پذیرایی، در اماکن و جاذبه های تاریخی و طبیعی دیدنی در روستاها از برنامه هایی است که در دستور کار قرار گرفته است.
فراهانی ادامه داد: راه اندازی بازارچه صنایع دستی، نصب تابلو و تامین زیر ساخت های گردشگری در روستاهای قیدو و مزاین در اولویت برنامه های امسال قرار دارد.
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خمین گفت: ایجاد اشتغال پایدار در حوزه گردشگری روستایی در راستای تثبیت جمعیت، معرفی تولیدات بومی و سوغات محلی جامعه روستایی به گردشگران، معرفی جاذبه‌ها و اماکن دیدنی، فراهم کردن مقدمات ایجاد و توسعه تورهای بوم گردی در روستاهای مستعد گردشگری از دیگر برنامه های اجرایی امسال برای توسعه گردشگری روستایی در این شهرستان است.
وی گفت: توانمند سازی زنان روستایی در 2 روستای رباط مراد و چهارچشمه برای توسعه صنایع دستی، ایجاد درآمد پایدار از دیگر راهبردهای توسعه صنایع دستی و جذب گردشگر در این شهرستان است.
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خمین گفت: مطالعات افزایش اماکن اقامت گردشگری و شرایط اقتصادی طرح توسعه خمین نیز به تازگی تصویب شد.
فراهانی افزود: طرح توسعه گردشگری خمین از سال 81 کلید خورده که درآن تاکید بر دسترسی بهینه راه ها است و با توجه به دستیابی به مسیرهای راه توسعه یافته در استان مرکزی مطالعه مجدد افزایش اقامت گردشگری در خمین در دستور کار است.
مسئول میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خمین گفت: مطالعات این طرح حداکثر تا پنج ماه آینده با پیش بینی اعتبارمشخص از سوی سازمان برنامه و بودجه استان آغاز می شود.
فراهانی گفت: براساس این مطالعات باید سند راهبردی 10 ساله برای جبران کمبودها و زیرساخت های گردشگری خمین و شازند تدوین شود.
شهرستان خمین زادگاه معمار کبیر انقلاب اسلامی است که در 61 کیلومتری اراک قرار گرفته و دارای 250 اثر تاریخی است.
7277 /6013/
گزارش از افسانه آروند
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.