رضا پورفلاح روز سه شنبه به خبرنگار ایرنا گفت : کشت برنج نیاز به ذخیره آبی مطمئن تا پایان خوشه گیری دارد و کشاورزان نباید به امید بارندگی های بهاری دو هفته اخیر یا منابع آب زیرزمینی اقدام به کشت برنج کنند.
وی توضیح داد : ممکن است این دسته از کشاورزان با وجود اطمینان از نرسیدن آب سد شهید رجایی ، به دلایلی مانند امید به بارندگی بهنگام و استفاده از آب چاههای کشاورزی کشت برنج را از مرحله آب تخت و نشا کاری عبور دهند ولی باید بدانند که خطر خشکسالی و از بین رفتن نشا برنج در فرایند رویشی برای آنها بسیار زیاد است .
مدیر جهاد کشاورزی ساری گفت : ذخیره سد شهید رجایی حدود 52 میلیون متر مکعب است که 20 میلیون متر مکعب آن برای پایداری و حفظ سد قابل برداشت و به همین دلیل از ذخیره آب این سد فقط برای آبیاری هفت هزار هکتار از زمین های میان بند برنامه ریزی شده است.
وی افزود : شالیکاران بخش های رودپی جنوبی و رودپی شمالی حتما به هشدار کم آبی توجه داشته و نسبت به تغییر کشت از برنجکاری به علوفه و دانه های روغنی سویا ، گنجد و کلزا اقدام کنند.
پورفلاح گفت : شهرستان ساری 22 هزار و 500 هکتار زمین های شالیزاری دارد که یکهزار و 500 هکتار در خط قرمز کم آبی و خشکسالی قرار دارند و سه هزار و 500 هکتار نیز در معرض استرس شدید کم آبی هستند.
وی وجود 95 قطعه آببندان با ذخیره 95 درصدی در شهرستان ساری اشاره کرد و افزود : مدیریت آب و اجرای طرح تناوبی آبیاری زمین های شالیزاری از اهمیت خاصی برخوردار است.
در حال حاضر شالیکاران مازندران مشغول آب تخت کردن زمین های شالیزاری و در برخی از مناطق نیز عملیات نشاکاری هستند.
کمبود آب کشاورزی در مازندران در سال زراعی جاری با خالی ماندن حدود 60 درصد از ظرفیت سدها ، کاهش 20 تا 70 درصدی آبدهی رودخانه ها ، پائین رفتن آب های زیرزمینی سطحی و کاهش ذخیره سفره های زیرزمینی به همراه کاهش وسعت انباشت برف در ارتفاعات از نخستین روزهای سال جدید رخ نمائی کرد.
کارشناسان کشاورزی معتقدند حدود 70درصد از هزینه های شالیکاری در مرحله کاشت است و اگر کشاورزان به مقوله کم آبی توجه نکنند و به امید برخی از احتمالات نظیر بارندگی و بالاکشیدن آب چاه باشند ، متضرر می شوند.
آب تخت کردن، تهیه بذر ،خزانه گیری ، پاشیدن کودهای شیمیایی و علف کش ها ، آب تخت کردن و سپس نشا کاری فراینداصلی برنجکاری در مرحله کاشت است که در هر مرحله شالیکاری هزینه هنگفتی از تولید را متقبل می شوند.
امسال کم آبی و خشکسالی به طور طبیعی نیاز به نهاده های کشاورزی از جمله پلاستیک ، استفاده از تیلر و تراکتور برای شخم و آب تخت کردن و تامین سوخت موتور پمپ های چاههای کشاورزی را دو چندان کرده است و علاوه بر آن افزایش نرخ این نهاده ها بویژه سموم کشاورزی تا 2 برابر سال قبل برنجکاران مازندران را بیشتر تحت فشار قرار داد.
در سال زراعی جاری شالیکاران به منظور حفظ و ماندگاری بیشتر آب در زمین های برنجکاری ، علاوه بر اینکه تعداد دفعات شخم وشیار را با تراکتور بیشتر کردند ، پوشش تمام کرت ها با پلاستیک را باید انجام بدهند.
همچنین علاوه بر بالا رفتن 40 تا 50 درصدی قیمت قطعات یدکی تیلر و تراکتور ، دستمزد استفاده از تراکتور برای شخم و شیار و آب تخت کردن یک هکتار از چهار میلیون و 500 هزار ریال سال پیش ،امسال به 6 میلیون و 500 هزار ریال افزایش یافت.
ذکر این نکته مهم و ضروری است که کشت برنج در ساری و شهرهای شرق مازندران ( نکا، بهشهر و گلوگاه ) حدود یک ماه دیرتر از مناطق مرکزی و غربی آغاز می شود و این موضوع نیز علت دیگری است تا کم آبی بیشتر از نقاط دیگر مازندران در این منطقه بویژه از ماه خرداد به همین چنگ و دندان نشان دهد.
بر اساس تحلیل های آماری مدیران هواشناسی و جهاد کشاورزی ،کمبود جدی آب برای شرق و بخشی از مرکز استان از جمله کشاورزان شهرستان های ساری ، میاندرود ، نکا ، بهشهر و گلوگاه مسجل شده است .
در مجموع در 6 ماهه اول سال آبی جاری ( شهریور تا پایان اسفند سال 96) 362 میلی متر بارندگی در مازندران ثبت شد که حدود 18 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش دارد.
بر اساس گزارش هواشناسی مازندران ، در سال زراعی جاری به طور میانگین میزان بارش باران در شرق مازندران حدود 45 درصد نسبت به سال زراعی گذشته کمتر شد.
6990/1654
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.